Statul pe toaletă ne-ar putea crește riscul de cancer

Medicii spun că a folosi incorect toaleta ar putea crește riscul de cancer și ar putea duce la o serie întreagă de alte probleme de sănătate.

Există un mod anume de a sta pe toaletă pentru a favoriza mișcările intestinale și, potrivit unor medici, schimbarea felului în care stai pe vasul de toaletă ar putea ajuta la scăderea riscului de probleme de sănătate, cum ar fi fisuri anale, probleme urinare și chiar cancer colorectal.

Dr Daria Sadovskaya, din Singapore, a îndemnat oamenii să schimbe felul în care stau la toaletă pentru a ajuta la ușurarea mișcărilor intestinale. Celor care se confruntă mai des cu stări de constipație, medicul le-a sugerat să stea cu un picior încrucișat peste celălalt, cu piciorul pe coapsa opusă și cu trunchiul îndreptat spre spatele toaletei, deoarece acest lucru va ajuta la evacuarea rapidă a intestinului.

constipatie_shutterstock 1376799560 jpg

Constipația este o probleme frecventă și poziția pe toaletă poate contibui. Foto: Shutterstock

Metoda este lăudată de cei care o pracică, mulți dintre cei care au încercat, suținând că i-a ajutat să atenueze simptomele constipației.

Constipația este comună și poate fi inconfortabilă și dureroasă. Potrivit NHS, unul din șapte adulți și unul din trei copii suferă de constipație. Au existat studii care arată o potențială legătură între constipație și cancerul colorectal deși concluziile au fost mixte.

Jurnalul American de Gastroenterologie a descoperit că cei care aveau „mai puțin de trei” mișcări intestinale pe săptămână au fost „asociați cu un risc de cancer de colon mai mare de două ori” comparative cu restul, într-un raport din 2003.

 În 2012, același jurnal a subliniat că riscul de a dezvolta cancer colorectal era de 1,78 ori mai mare pentru cei care suferă de constipație cronică. De asemenea, s-a constatat că riscul de „dezvoltare a tumorilor benigne a fost de 2,7 ori mai mare”.

În 2022, un studiu realizat de Clinical Gastroenterology and Hepatology a constatat că a existat din nou o creștere cu 10% a dezvoltării cancerului colorectal din cauza constipației. Cu toate acestea, s-a constatat că acest studiu are recenzii mixte, deoarece s-a constatat că cei care au fost studiati au avut și frați și surori care au suferit și de constipație - dar nu au fost diagnosticați cu cancer colorectal.

Există modalități prin care poți ajuta la ameliorarea constipației, precum și la reajustarea modului în care stai pe toaletă.

Schimbarea dietei este una dintre ele. Deficitul de fibre, precum și consumul de prea multe lactate, zahăr, alimente procesate și grăsimi pot contribui. Lipsa exercițiilor fizice și consumul excesiv de alcool sau cofeină pot crește, de asemenea, constipația.

British Heart Foundation sugerează că ar trebui să avem 30 de grame de fibre în dieta noastră în fiecare zi. Site-ul lor web spune: „Fructele, legumele, cerealele integrale, fasolea, leguminoasele, nucile și semințele sunt alimentele la care trebuie să ai grijă”.

Dacă ai nelămuriri, este întotdeauna recomandat să discuți cu medicul de familie despre orice modificări drastice ale mișcărilor intestinale.

Sursa: Mirror.co.uk