Suferi de Sindromul Impostorului?

1 2 jpg jpeg

Pe scurt, acest sindrom se manifestă prin acel sentiment pe care îl ai atunci când simţi că nu aparţii unui loc sau unei situaţii, atunci când simţi că parcă „nu meriţi” sau că nu ţi se cuvine ceva, teama de a nu fii „descoperit”, teama că ceilalţi vor „afla”, „ce eşti tu cu adevărat”, „adevărata” ta faţă.

Acest termen a fost folosit pentru prima dată în 1978 de către Dr. Pauline R. Clance şi Suzanne A. Imes şi făcea referire la persoane foarte competitive care nu pot internaliza realizările lor şi trăiesc cu o teamă de a nu fi „descoperiţi” indiferent de cât de evidente sunt calităţile şi reuşitele lor. Studiile arată că 2 din 5 competitivi au această reacţie în timp ce aproximativ 70% din oameni se simt astfel într-un moment sau altul în viaţa lor. Anumite cercetări sugerează faptul că ar fi o prevalenţă mai mare în rândul femeilor comparativ cu bărbaţii. Ce putem face pentru a ne simţi mai bine în pielea noastră atunci când ne păleşte acest gând? În primul rând este foarte important să realizezi că nu eşti singurul care trăieşte această stare. Dacă eşti foarte vanitos poţi chiar să te compari cu oameni celebri.

Ai mai jos o parte dintre aceşti precum şi felul aceste persoane experimentează această stare.

Tina Fey care a spus că “Frumuseţea sindromului impostor este că oscilezi între egocentrism extrem şi un sentiment complet de: “Sunt o fraudă! Doamne, m-au prins! Sunt o fraudă!” Aşa că încerci să domini egocentrismul atunci când îşi face apariţia şi să te bucuri de el, iar apoi să aluneci în ideea de fraudă.”

Dr. Chan, CEO al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a spus că “Sunt o grămadă de oameni care cred că sunt un expert. Cum cred asta despre mine toţi aceşti oameni? Sunt mult mai conştient de toate lucrurile pe care nu le ştiu.” Michelle Pfeiffer spune că “Încă gândesc că oamenii vor descoperi că nu sunt prea talentată. Nu sunt cu adevărat foarte bună. Este totul o mare farsă.”

Kate Winslett de asemenea spune că “Uneori, când ma trezesc dimineaţa înainte să merg la o filmare mă gândesc că nu pot să fac asta. Sunt o fraudă.”

De asemenea şi Emma Watson, Sheryl Sandberg, şi Sonia Sotomayor au recunoscut că se simt ca şi cum urmează să fie descoperite că sunt nişte fraude. După cum se vede, până acum am prezentat am vorbit doar despre femei însă desigur, şi bărbaţii suferă de acest sindrom. Tom Hanks, Chris Martin şi Neil Gaiman sau Federico Felini sunt doar câteva exemple.

Neil Gaiman “Prima problemă a oricărui fel de succes limitat este chiar convingerea de nezdruncinat că scapi nepedepsit cu ceva, şi că în orice moment începând de acum poţi fi descoperit. Este sindromul impostorului, ceva ce soţia mea a botezat ca fiind Poliţia Fraudei.” Seth Godin a scris în The Icarus Deception (Decepţia lui Icarus) că şi după douăzeci de best-seller-uri el tot se simte ca o fraudă tot timpul. Acum că ştii că nu eşti singur în povestea asta, sper că deja te simţi un pic mai bine în pielea ta!

Sindromul Impostorului are la bază un profund sentiment de lipsă de încredere de sine, de încredere în valoarea personală şi o stimă de sine scăzută. Cei de o vârstă mai mică (0-15) ani pot fi ajutaţi foarte uşor folosind o tehnică excelentă numită Procesul SleepTalk în timp ce adulţii pot utiliza o gamă foarte largă de tehnici şi modalităţi terapeutice şi de dezvoltare personală cum ar fi Terapia Resurselor, AutoHipnoza sau Terapia Subliminală.

Poţi să ajuţi oamenii să rezolve această problemă, învăţând oricare dintre tehnicile menţionate mai sus pentru a oferi ajutor rapid şi eficient. Aceste cursuri sunt deschise pentru toată lumea şi nu necesită nici o pregătire anterioară.

Nimeni nu vrea să se simtă ca un impostor şi, în 99% din cazuri, pe bună dreptate! Poţi acum să scapi de această problemă odată şi pentru totdeauna!

2 png png

Eugen Popa este Trainer Personal şi Profesional.

Sloganul său este Învaţă Creşte Dăruieşte. Eugen îşi împarte timpul între Cursurile pe care le susţine, consultaţii şi dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click

.