Stomatolog Răzvan Boberis: „Un consult de rutină are un preţ mai mic faţă de o lucrare dentară complexă”

1 2 jpg jpeg

Studiile au arătat că bolile gingivale au legătură cu afecţiunile inimii. Boala gingiilor ar putea fi un semn al bolilor de inimă, care pot fi depistate odată cu diagnosticarea inflamaţiilor gingiilor. Mai mult, sănătatea orală spune multe şi despre stiul de viaţă. Medicul dentist poate vedea dacă ai obiceiuri nesănătoase, dacă eşti stresat, dacă respiraţia urât mirositoare poate fi semn de reflux gastric sau de diabet.

Cum să scăpăm de teama de dentist?

Stomatologia modernă digitală nu aduce doar aparatură de ultimă generaţie, ci şi tehnici moderne, foarte puţin invazive şi nedureroase. Aşadar, dacă încă îşi este teamă să mergi la stomatolog, schimbă-l! Este posibilă o gestionare perfectă a durerii sau a oricărui disconfort, doar voinţă, profesionalism şi tehnologie să fie!

Cu ce frecvenţă trebuie consultat medicul stomatolog pentru a evita problemele dentare?

Vizitele preventive la medicul stomatolog sunt cele mai sănătoase şi mai benefice. Ultimele studii arată că un adult ar trebui să meargă la un control stomatologic o dată la 90 de zile. Explicaţia ar fi că după doar 3 luni, bacteriile orale pe care le curăţăm în timpul unei igienizări se recolonizează. Chiar dacă pare costisitor, o vizită în care se realizează un consult şi o igienizare are un preţ mult mai mic faţă de o lucrare dentară complexă.

Un semn esenţial în stomatologie este durerea. Cele mai multe probleme dentare nu provoacă durere la început. Cariile, înainte de a deveni adânci, sunt nedureroase. Boala gingiei - de asemenea, tăcută. Dar, odată ce durerea apare, aceasta semnalează deja o infecţie, o carie avansată sau o gingivită.

Cât de des trebuie folosită aţa dentară?

Poţi folosi scobitoarea după fiecare masă, însă adevărul este că nu înlocuieşte nimic aţa dentară! 50% din igiena dentară corect realizată este periajul. Cealaltă jumătate este aţa dentară! Indiferent cât de corect este făcut periajul, igiena interdentară se face doar cu aţa dentară!

2 jpg jpeg

Dr. Răzvan Boberis, medic stomatolog la Clinica 32