Medicul Tudor Ciuhodaru ne spune cum să ne ferim de cancer: ”Controlaţi-vă greutatea!”
Cancerul, una dintre cele mai de temut afectiuni, poate fi invins daca este depistat timpuriu. Pentru ca de-a lungul timpului au aparut o multime de mituri despre cancer, este bine sa stim ce este adevarat si ce nu.
Superalimentele pot preveni si opri evolutia cancerului
Afinele, sfecla rosie, broccoli, usturoiul, ceaiul verde si lista poate continua. In ciuda numeroaselor publicatii care pretind asta, oamenii de stiinta spun ca nu exista niciun superaliment care previne cancerul. Unele alimente, insa, sunt in mod clar mai sanatoase decat altele. Afinele sau o cana de ceai verde, cu siguranta, poate face parte dintr-o dieta sanatoasa, echilibrata.
Cancerul ataca omul modern
Nu putini sunt cei care cred ca aceasta maladie este o boala a omului modern. Oamenii de stiinta spun ca, de fapt, ea exista de cand lumea. Ea a fost descrisa cu mii de ani in urma de medicii egipteni si greci, iar cercetatorii au descoperit semne clare ale cancerului intr-un schelet vechi de 3000 de ani. Stilul de viata, dieta, poluarea aerului, dar si altele, au un impact mare asupra riscului nostru de a ne imbolnavi de cancer. De exemplu, fumatul este in spatele unui sfert din totalul deceselor provocate de cancer.
Alimentele acide favorizeaza cancerul
Sunt multi care pretind ca dietele excesiv acide fac ca sangele sa devina prea acid, crescand astfel riscul de cancer. Ce pot oamenii sa faca? Sa creasca aportul de alimente sanatoase alcaline, cum sunt legumele verzi si fructele. Este sanatos sa incluzi in dieta cat mai multe legume verzi, dar asta nu are niciun efect asupra aciditatii sau alcalinizarii corpului tau.
Stresul cauzeaza cancerul
In urma unor cercetari, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca stresul psihologic, provocat de situatii cum ar fi moartea cuiva drag, un divort, un abuz, probleme de sanatate, poate afecta sistemul imunitar si capacitatea organismului de a se apara de infectii sau boli. Totusi, pana acum, nu s-a demonstrat stiintific ca ar exista vreo legatura directa intre acest tip de stres si cancer. Ce au aratat insa alte studii este ca stresul poate determina cresterea in dimensiuni si raspandirea tumorilor in organism.
Zaharul hraneste cancerul
Un alt mit este ca zaharul aparent „hraneste“ celulele canceroase, sugerand ca acesta ar trebui sa fie complet exclus din dieta pacientului. „Zaharul“ este un termen general. Aceasta se refera la o serie de molecule, inclusiv zaharuri simple, gasite in plante, glucoza si fructoza. Toate zaharurile sunt carbohidrati. Carbohidratii – fie dintr-un tort sau dintr-un morcov – ajung in sistemul nostru digestiv pentru a elibera glucoza si fructoza. Acestea se absorb in sange pentru a furniza energie pentru ca noi sa traim.
12 moduri prin care puteţi reduce riscul acestei boli:
1. Nu fumaţi.
2. Susţineţi politicile antifumat în spatiul public.
3. Faceţi sport.
4. Controlaţi-vă greutatea.
5. Adoptaţi o dietă sănătoasă. ( ! la sare, carnea procesată, consumul de zahăr, aditivi alimentari).
6. Atenţie la consumul de alcool.
7. Atenţie la expunerea la soare ( ! la copii).
8. Reduceţi expunerea la radiaţii.
9. Protejaţi-vă de toxicele cancerigene ocupaţionale.
10. Asiguraţi imunizarea copiilor ( anti-hepatită B şi HPV)
11. Participaţi la programele naţionale de screening. (cancer de col uterin, mamar)
12. Nu uitaţi că alăptarea reduce riscul de cancer iar terapia de substituţie hormonală creşte acest risc.