Dr. Raluca Jipa: ÔÇ×Vaccinarea antigripal─â ar trebui efectuat─â p├ón─â la sf├ór┼čitul lunii octombrieÔÇŁ

1 2 jpg jpeg

De ce trebuie să ne vaccinăm împotriva gripei?

Gripa reprezint─â o afec┼úiune viral─â sezonier─â, cu transmitere aerogen─â. Manifest─ârile clinice pot varia de la forme u┼čoare (febr─â, frisoane, dureri musculare ┼či/ sau articulare, tuse seac─â, rinoree apoas─â, odinodisfagie) la severe, anual fiind raportate 250.000 - 500.000 decese. Decesele survin cel mai frecvent ├«n urma unei complica┼úii respiratorii (pneumonie viral─â rimar─â, suprainfec┼úie bacterian─â cu dezvoltarea unei pneumonii secundare, exacerbarea afec┼úiunilor respiratorii cronice) sau extra-respiratorii (miocardit─â/ pericardit─â, rabdomioliz─â, encefalopatie ÔÇô sindrom Reye, encefalomielit─â, meningit─â aseptic─â, deficite neurologice focale, sindrom Guillain-Barre).

Care sunt motivele pentru care e nevoie de vaccinarea anual─â?

Virusul gripal este un virus cu o variabilitate genetică mare, vaccinarea antigripală fiind eficientă în momentul în care vaccinul conţine tulpinile circulante. De asemenea, titrul de anticorpi dezvoltaţi în urma vaccinului scade sub un nivel optim de protecţie la 6 - 9 luni de la administrarea acestuia.

Care este cea mai bun─â perioad─â pentru a face un astfel de vaccin?

Optim, vaccinarea antigripal─â ar trebui efectuat─â p├ón─â la sf├ór┼čitul lunii octombrie, anterior debutului sezonului gripal, fiind necesare aproximativ dou─â s─âpt─âm├óni pentru dezvoltarea anticorpilor protectori. Desigur, vaccinarea antigripal─â este recomandat─â at├ót timp c├ót circula┼úia virusurilor gripale e raportat─â ├«n r├óndul popula┼úiei. Num─ârul maximum de cazuri este raportat ├«n lunile decembrie - martie, dar pot exista cazuri sporadice p├ón─â ├«n luna mai.

Cine ar trebui s─â se vaccineze?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală a tuturor persoanelor începând cu vârsta de 6 luni, dacă nu au contraindicaţii pentru administrare (antecedente alergice la administrări anterioare, alergie la ou, febră sau frisoane în ziua administrării vaccinului).

Grupurile cu risc care ar trebui vaccinate prioritar, sunt:

- gravidele, în orice trimestru al sarcinii;

- copiii cu v├órste ├«ntre 6 luni ┼či 5 ani;

- persoanele cu vârste de peste 65 ani;

- persoanele cu afecţiuni medicale cronice;

- personalul medical.

Ce tip de vaccin este recomandat?

Merit─â men┼úionat vaccinul antigripal trivalent (cu dou─â subtipuri de virus gripal A ┼či un subtip de virus gripal B) sau tetravalent (ce include, suplimentar fa┼ú─â de vaccinul trivalent, un subtip de virus gripal B, asigur├ónd o protec┼úie sporit─â pentru ambele virusuri gripale).

E nevoie de o doză mai mare sau diferită în funcţie de vârstă?

Copiilor cu v├órste cuprinse ├«ntre 6 ┼či 35 de luni li se administreaz─â o singur─â doz─â de 0,25 ml de vaccin. Celor cu v├órste mai mari de 35 de luni ┼či adul┼úilor li se recomand─â o doz─â de 0,5 ml de vaccin. Pe de alt─â parte, copiilor sub 9 ani care nu au mai fost vaccina┼úi antigripal anterior, le ste necesar─â o a doua doz─â la interval de cel pu┼úin o lun─â.

2 jpg jpeg

Dr. Raluca Jipa, medic specialist Boli infecţioase la Medicover

Info

Nu numai copiii sau b─âtr├ónii sunt sensibili la schimb─ârile de vreme ┼či risc─â s─â sufere de grip─â ┼či de complica┼úiile pe care le d─â: pneumonie, insuficien┼ú─â respiratorie acut─â, astm, sinuzit─â, encefalit─â. Chiar dac─â pare o afec┼úiune banal─â, doar ├«n sezonul trecut, 750 de rom├óni au avut o form─â grav─â de grip─â, iar 27 dintre ei ┼či-au pierdut via┼úa. Te po┼úi feri de aceast─â boal─â prin vaccinare p├ón─â la finalul toamnei ┼či ├«nainte de a fi diagnosticat─â cu o infec┼úie viral─â gripal─â.