Dr. Ion Bogdan Codorean dezvăluie secrete de prim ajutor în cazul accidentelor la schi

1 2 jpg jpeg

„Cele mai multe accidente grave la nivelul genunchiului la schi apar la viteze mici sau stand pe loc pentru ca in aceste situaţii nu sar schiurile. La viteze mari schiurile sar si nu se mai face pârghie la nivelul genunchiului”, spune specialistul, avand in vedere deschiderea noului sezon de schi.

In cazul nefericit al unui accident pe partia de schi, dr. Codorean recomanda: “Dacă ai o accidentare la nivelul genunchiului trebuie sa te opresti din schiat, sa imobilizezi genunchiul (sa nu-l mai îndoi) si sa te sprijini cât mai puţin in el pana când ajungi la medic. Altfel, o entorsa sau o fractura mai uşoară se poate transforma in ceva grav. In cazul unei entorse, genunchiul trebuie imobilizat intr-o orteza fixa sau mobila in funcţie de gravitatea entorsei. Aplicaţiile locale reci scad inflamaţia si durerea. Poate fi folosit protocolul RICE: Rest (repaus), Imobilization (imobilizare), Compresion, Elevation (ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii).”

Preventia este si ea foarte importanta: “Pregatirea pentru distractia pe partia de schi trebuie sa fie una foarte serioasa si ar trebui sa constea in exercitii fizice pentru incalzirea mushilor si a articulatiilor, gradul de dificulitate a partiei alese ar trebui sa fie direct proportional cu experienta fiecaruia, iar alegerea echipamentului de schi si legaturile corect facute joaca un rol essential in preventia unui accident”, explica dr. Ion Bogdan Codorean.

Dr. Ion Bogdan Codorean,medic primar ortoped, doctor în medicină, domeniul de interes intraumatologia sportivă. A activat timp de 6 ani ca Şef al secţiei Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, iarîncepând din 2015 este şef de lucrări în cadrul Universităţii de Farmacie şi Medicină Carol Davila Bucureşti.

Dr. Codoreanueste seful comisiei medicale din Federatia Romana de Fotbal si membru in comisia medicala a Comitelului Olimpic Sportiv Roman. Trateaza afectiuni ale genunchiului (ruptura de menisc, ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA), ruptura de ligament incrucisat posterior (LIP), instabilitate, femuro- patelara), afectiuni ale umarului si alte diverse afectiuni.

Cu o vasta experienta in domeniu, Dr. Ion Bogdan Codorean si echipa sa de specialisti in traumatologie sportiva au tratat cazuri grave si foarte grave, reusind sa aiba la final pacienti sanatosi si recuperati integral.

2 png png