Dr. Ion Bogdan Codorean dezvăluie secrete de prim ajutor în cazul accidentelor la schi

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Cele mai multe accidente grave la nivelul genunchiului la schi apar la viteze mici sau stand pe loc pentru ca in aceste situa┼úii nu sar schiurile. La viteze mari schiurile sar si nu se mai face p├órghie la nivelul genunchiuluiÔÇŁ, spune specialistul, avand in vedere deschiderea noului sezon de schi.

In cazul nefericit al unui accident pe partia de schi, dr. Codorean recomanda: ÔÇťDac─â ai o accidentare la nivelul genunchiului trebuie sa te opresti din schiat, sa imobilizezi genunchiul (sa nu-l mai ├«ndoi) si sa te sprijini c├ót mai pu┼úin in el pana c├ónd ajungi la medic. Altfel, o entorsa sau o fractura mai u┼čoar─â se poate transforma in ceva grav. In cazul unei entorse, genunchiul trebuie imobilizat intr-o orteza fixa sau mobila in func┼úie de gravitatea entorsei. Aplica┼úiile locale reci scad inflama┼úia si durerea. Poate fi folosit protocolul RICE: Rest (repaus), Imobilization (imobilizare), Compresion, Elevation (ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii).ÔÇŁ

Preventia este si ea foarte importanta: ÔÇťPregatirea pentru distractia pe partia de schi trebuie sa fie una foarte serioasa si ar trebui sa constea in exercitii fizice pentru incalzirea mushilor si a articulatiilor, gradul de dificulitate a partiei alese ar trebui sa fie direct proportional cu experienta fiecaruia, iar alegerea echipamentului de schi si legaturile corect facute joaca un rol essential in preventia unui accidentÔÇŁ, explica dr. Ion Bogdan Codorean.

Dr. Ion Bogdan Codorean,medic primar ortoped, doctor ├«n medicin─â, domeniul de interes intraumatologia sportiv─â. A activat timp de 6 ani ca ┼×ef al sec┼úiei Clinicii de Ortopedie ÔÇô Traumatologie a spitalului Universitar de Urgen┼ú─â Militar Central ÔÇ×Dr. Carol DavilaÔÇŁ, iar├«ncep├ónd din 2015 este ┼čef de lucr─âri ├«n cadrul Universit─â┼úii de Farmacie ┼či Medicin─â Carol Davila Bucure┼čti.

Dr. Codoreanueste seful comisiei medicale din Federatia Romana de Fotbal si membru in comisia medicala a Comitelului Olimpic Sportiv Roman. Trateaza afectiuni ale genunchiului (ruptura de menisc, ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA), ruptura de ligament incrucisat posterior (LIP), instabilitate, femuro- patelara), afectiuni ale umarului si alte diverse afectiuni.

Cu o vasta experienta in domeniu, Dr. Ion Bogdan Codorean si echipa sa de specialisti in traumatologie sportiva au tratat cazuri grave si foarte grave, reusind sa aiba la final pacienti sanatosi si recuperati integral.

2 png png