De ce întârzie menstruaţia

1 2 jpg jpeg

Despre cauzele des ├«nt├ónite ce pot determina apari┼úia tulbur─ârilor menstruale, am stat de vorb─â cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate. Nu orice ├«nt├órziere a menstrua┼úiei ├«nseamn─â automat sarcin─â! Poate s─â fie vorba despre o dereglare hormonal─â, de exemplu. Un test de sarcin─â poate s─â spun─â dac─â este vorba despre a┼ča ceva sau nu. Dac─â se infirm─â sarcina, este bine ca ├«nt├órzierea s─â fie investigat─â de medicul specialist. Cauzele ├«nt├órzierii menstrua┼úiei pot fi (printre cele mai ├«nt├ólnite): tulbur─ârile hormonale, sindromul ovarului polichistic, obezitatea ┼či subponderabilitatea, stresul emo┼úional, exerci┼úiile fizice intense ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, insuficien┼úa ovarian─â prematur─â sau menopauza precoce - menopauza ce se instaleaz─â ├«nainte ca femeia s─â ├«mplineasc─â 40 de ani, uneori chiar ┼či la 20, ne-a spus dr. Vythoulkas. Tulbur─ârile hormonale au ca simptom ├«nt├órzierea menstrua┼úiei sau, dimpotriv─â, scurtarea perioadei ├«n care ciclul menstrual apare ├«n mod normal. Acestea pot fi diagnosticate cu ajutorul unor analize specifice de s├ónge, realizate ├«n primele 2-3 zile ale ciclului menstrual. Unele deregl─âri nu au nevoie de nici un fel de tratament, pentru c─â trec de la sine ┼či, a┼ča cum spuneam, ne-a mai declarat dr. Vythoulkas, sunt absolut normale pe parcursul vie┼úii unei femei. Nu trebuie uitat c─â fiecare organism este unic, iar ceea ce este normal pentru una, nu poate fi ┼či pentru cealalt─â.

Fibromul uterin, aceast─â tumor─â benign─â blocheaz─â cavitatea uterin─â ┼či determin─â tulbur─âri menstruale. Prezen┼úa acestuia se diagnosticheaz─â printr-o ecografie transvaginal─â.

Chisturi pe ovare, de cele mai multe ori, ├«mpiedic─â ovula┼úia sau o ├«nt├órzie, ceea ce face ca menstrua┼úia s─â apar─â mult mai t├órziu ca de obicei, uneori chiar s─â lipseasc─â o lun─â sau dou─â. Este un diagnostic des ├«nt├ólnit ├«n r├óndul femeilor aflate la v├órsta fertil─â ┼či poate fi ┼úinut sub control cu medica┼úie.

Endometrioza o boală ce afectează un număr mare de femei aflate la vârsta fertilă; poate provoca tulburări menstruale, în funcţie de locul unde este localizată.

Tulburările de premenopauză sunt des întâlnite în rândul femeilor ce se apropie de instaurarea menopauzei. Menstruaţia apare fie în mod repetat în cursul unei singure luni, fie există o pauză de câteva luni, după care reapare.

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, www.vythoulkas.ro