De ce întârzie menstruaţia

1 2 jpg jpeg

Despre cauzele des întânite ce pot determina apariţia tulburărilor menstruale, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Nu orice întârziere a menstruaţiei înseamnă automat sarcină! Poate să fie vorba despre o dereglare hormonală, de exemplu. Un test de sarcină poate să spună dacă este vorba despre aşa ceva sau nu. Dacă se infirmă sarcina, este bine ca întârzierea să fie investigată de medicul specialist. Cauzele întârzierii menstruaţiei pot fi (printre cele mai întâlnite): tulburările hormonale, sindromul ovarului polichistic, obezitatea şi subponderabilitatea, stresul emoţional, exerciţiile fizice intense şi, nu în ultimul rând, insuficienţa ovariană prematură sau menopauza precoce - menopauza ce se instalează înainte ca femeia să împlinească 40 de ani, uneori chiar şi la 20, ne-a spus dr. Vythoulkas. Tulburările hormonale au ca simptom întârzierea menstruaţiei sau, dimpotrivă, scurtarea perioadei în care ciclul menstrual apare în mod normal. Acestea pot fi diagnosticate cu ajutorul unor analize specifice de sânge, realizate în primele 2-3 zile ale ciclului menstrual. Unele dereglări nu au nevoie de nici un fel de tratament, pentru că trec de la sine şi, aşa cum spuneam, ne-a mai declarat dr. Vythoulkas, sunt absolut normale pe parcursul vieţii unei femei. Nu trebuie uitat că fiecare organism este unic, iar ceea ce este normal pentru una, nu poate fi şi pentru cealaltă.

Fibromul uterin, această tumoră benignă blochează cavitatea uterină şi determină tulburări menstruale. Prezenţa acestuia se diagnostichează printr-o ecografie transvaginală.

Chisturi pe ovare, de cele mai multe ori, împiedică ovulaţia sau o întârzie, ceea ce face ca menstruaţia să apară mult mai târziu ca de obicei, uneori chiar să lipsească o lună sau două. Este un diagnostic des întâlnit în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă şi poate fi ţinut sub control cu medicaţie.

Endometrioza o boală ce afectează un număr mare de femei aflate la vârsta fertilă; poate provoca tulburări menstruale, în funcţie de locul unde este localizată.

Tulburările de premenopauză sunt des întâlnite în rândul femeilor ce se apropie de instaurarea menopauzei. Menstruaţia apare fie în mod repetat în cursul unei singure luni, fie există o pauză de câteva luni, după care reapare.

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, www.vythoulkas.ro