Ce trebuie s─â ┼čti┼úi despre conturarea gingiei

1 2 jpg jpeg

Sunt ┼či cazuri ├«n care din┼úii sunt expu┼či mai mult dec├ót ├«n mod normal, caz ├«n care tot microchirurgia estetica stomatologica conturareaza gingia pentru ca zambetul sa fie atragator. Exist─â mai multe cauze care pot determina aspectul inestetic al gingiilor. Pe l├óng─â transmiterea ereditar─â, gingiile mici pot fi cauza unor probleme de s─ân─âtate sau administr─ârii anumitelor medicamente. Gingiile care fac dintii s─â par─â mai lungi sunt de regul─â generate de retragerea gingiei p├ón─â la descoperirea r─âd─âcinii dintelui. Este parte din munca mea s─â am grij─â ┼či de s─ân─âtatea gingiilor pacien┼úilor mei, fie c─â vin pentru o carie, fie c─â vin pentru albirea din┼úilor. De cele mai multe ori, gingiile sunt ÔÇ×cas─â bun─âÔÇŁ pentru bacterii, mai ales cand nu sunt ingrijite in mod corespunzator, caz ├«n care acestea se inflameaz─â ├«n jurul dintelui. Cu toate acestea, este important s─â ┼čti┼úi c─â nu toate inflama┼úiile gingiei produc la parodontoza, ci c├óteva stadii reversibile ale inflama┼úiilor gingivale, care cu tratament ┼či igien─â corespunz─âtoare se pot trata sau regenera. Bolile gingivale pot fi ┼úinute la distan┼ú─â printr-o igien─â corect─â de ├«ndep─ârtare a pl─âcii bacteriene prin periaj, a┼ú─â dentar─â si du┼č bucal. Sunt ┼či cazuri ├«n care conturarea gingiei este subiectul program─ârii consultului la stomatolog: a┼ča cum po┼úi merge la o clinic─â estetic─â pentru servicii de ├«nfrumuse┼úare si estetica gingiei poate fi un factor motivant pentru a te prezenta in cabinetul stomatologic. De multe ori, dup─â ce se privesc ├«n oglind─â pacien┼úii exclam─â ÔÇ×wow, parc─â nu sunt eu!. Conturarea gingiei este considerat─â a fi o procedur─â cosmetic─â. ├Än cele mai multe cazuri nu este o procedur─â absolut necesar─â din punct de vedere medical, ci una pentru care oamenii opteaz─â pentru a avea un z├ómbet mai frumos. Cu toate acestea, unii pacien┼úi sunt supu┼či unor astfel de interven┼úii ca parte a unor proceduri parodontale necesare, cum ar fi: alungirea coronar─â, reducerea buzunarelor(pungilor parodontale) ┼či procedurile regeneratoare. Gingivita sau inflama┼úia gingiei de regul─â precede parodontopatia. Cu toate acestea, este important s─â ┼čti┼úi c─â nu toate inflama┼úiile gingiei duc la parodontoza. ├Än stadiul incipient al gingivitei, bacteriile din placa bacterian─â care se depun pe din┼úi cauzeaz─â inflama┼úia gingiei ┼či s├óngerarea acesteia la periaj. Chiar dac─â gingia este inflamata, dintii r─âm├ón fixa┼úi ├«n os neproducandu-se nici o lezare ireversibil─â a acestuia ├«n prima etap─â. Foarte mul┼úi medici stomatologi generali┼čti precum ┼či medici parodontologi pot efectua procedura de conturare a gingiei, singura garan┼úie a alegerii acestuia o reprezint─â experien┼úa ├«n domeniu ┼či reu┼čita interven┼úiilor realizate. Cum se realizeaz─â conturarea gingiei?

C├ónd vine vorba de contouring (conturare), pe l├óng─â aplicabilitatea ├«n domeniul de beauty ┼či make-up, aceast─â tehnic─â este folosit─â, cu aparate specializate evident, ┼či ├«n domeniul stomatologic ├«n ceea ce prive┼čte corectarea gingiilor. Conturarea gingiei se realizeaz─â ├«n cabinetul stomatologic de c─âtre medicul stomatolog. ├Än prezent, medicii folosesc bisturie, lasere ┼či radiochirurgie pentru a efectua aceast─â procedur─â. ├Äntreba┼úi-v─â medicul stomatolog care este cea mai bun─â tehnic─â pentru situa┼úia dumneavoastr─â.

├Änainte de interven┼úia chirurgical─â, medicul consulta ┼či analizeaz─â situa┼úia pentru a-┼či stabili planul exact care trebuie urm─ârit ┼či ceea ce se urm─âre┼čte ├«n urma efectu─ârii interven┼úiei. De multe ori, se folose┼čte un marker sau un creion pentru a marc─â nou─â linie a gingiei. ├Än acest fel, se poate observa ┼či de c─âtre pacient c├ót de mult─â gingie va fi ├«nl─âturat─â precum ┼či modul ├«n care linia gingiei va fi reconfigurata.

Un anestezic local poate fi efectuat pentru a amor┼úi zona. Uneori, pentru rezultate pe termen lung, este necesar s─â fie ├«ndep─ârtat ┼či din osul aflat ├«n partea din fa┼ú─â a r─âd─âcinii dintelui.

├Än ziua interven┼úiei se recomanda odihn─â ┼či limitarea activit─â┼úilor fizice. Vindecarea gingiilor poate dura de la c├óteva zile la c├óteva s─âpt─âm├óni. Pentru a ajuta procesul vindec─ârii, v─â recomand s─â urma┼úi urm─âtoarele instruc┼úiuni:

Pentru a u┼čura durerea lua┼úi un antiinflamator. Nu lua┼úi aspirin─â pentru c─â poate provoca s├ónger─âri. ├Än primele zile de la interven┼úie consuma┼úi alimente moi, reci cum ar fi: ou─âle, iaurtul, br├ónz─â de vaci, legumele moi ┼či ├«nghe┼úat─â. Evita┼úi alimentele condimentate sau cele cu semin┼úe p├ón─â c├ónd gingiile nu s-au vindecat ├«n totalitate. Urma┼úi instruc┼úiunile medicului cu privire la periajul dentar. Masati-va gingiile bland pentru a stimula circulatia sangelui in zona respectiva,dar asta numai dupa 48 de ore de la interventie.

Ca ┼či riscuri ale contur─ârii gingiilor se prezint─â doar unul singur care este notabil si anume faptul c─â poate recidiva. ├Än ceea ce prive┼čte reac┼úiile alergice, am auzit destule mituri, ├«ns─â ├«n acest moment aceste riscuri au sc─âzut foarte mult pentru ca anestezicele folosite ├«n prezent sunt mult mai pu┼úin alergogene dec├ót cele folosite ├«n trecut, cele precum xilina. Anestezicele alergogene nu mai sunt folosite in clinicile medicale ├«n care prioritatea este s─ân─âtatea pacien┼úilor ┼či calitatea serviciilor oferite.

Totu┼či se recomand─â o scurt─â discu┼úie minu┼úioas─â pe tema anestezicului ├«nainte ca acesta s─â fie folosit pentru a evita orice nepl─âcere. Ca ┼či intenstiate a procedurii, pacien┼úii pot sim┼úi o u┼čoar─â usturime dupa interven┼úie ├«n zona ├«n care s-a lucrat, ├«ns─â recuperarea este rapid─â, ├«n c├óteva zile de la interven┼úie totul revine la normal.

Gingiile, ca ┼či cuticulele unghiilor, pot acoperi ├«n scop protectiv dintele. Cu toate acestea, exist─â persoane care nu sunt deranjate de aspectul inestetic al gingiilor, ├«ns─â exist─â ┼či persoane pentru care gingiile sunt un factor de stres, fie din cauza estetic─â, fie din cauz─â de igien─â. Conturarea gingiilor poate fi solu┼úia optim─â, minim invaziv─â ce se poate utiliza at├ót ├«n ├«nfrumuse┼úarea danturii, c├ót ┼či ├«n prevenirea unor boli mai grave, precum parodontoz─â.

2 jpg jpeg

Andra Custura, medic stomatolog la Andra Smile.