Ce schimbări produce hipnoza în creier

1 2 jpg jpeg

Pentru unii, hipnoza este asociat─â cu pierderea controlului sau cu tertipuri de scen─â. ├Äns─â, unii doctori, precum David Spiegel, ┼čtiu c─â hipnoza este o ┼čtiin┼ú─â precis─â care ajut─â creierul ┼či trupul s─â se vindece mult mai rapid de probleme fizice ┼či psihice.

├Äntr-un studiu realizat de Universitatea Stanford din Statele Unite, publicat ├«n ÔÇ×Jurnalul Cerebral CortexÔÇť, se demonstreaz─â c─â hipnoza este o stare de trans─â ├«n care oamenii sunt mult mai sugestionabili.

Starea hipnotic─â altereaz─â creierul

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â sunt foarte ├«ncrez─âtori ├«n rezultatele lor ┼či declar─â c─â au suficiente date care arat─â f─âr─â urm─â de ├«ndoial─â faptul c─â starea hipnotic─â altereaz─â creierul ┼či func┼úionalitatea sa.

ÔÇ×Sper ca acest studiu s─â demonstreze c─â hipnoza este un fenomen neurobiologic real care merit─â toat─â aten┼úia!ÔÇŁ spune Dr. David Spiegel, Profesor ┼či Director al Centrului de Psihiatrie a Facult─â┼úii de Medicin─â din cadrul Universit─â┼úii Standford ┼či autorul principal al studiului.

ÔÇ×Nu ne-am folosit p├ón─â acum creierul pe c├ót de bine putem. Este ca o aplica┼úie pe telefonul t─âu, pe care nu-ai mai folosit-o ├«nainte ┼či care ├«i permite telefonului t─âu s─â fac─â tot felul de chestii foarte tari pe care nu ┼čtiai c─â poate s─â le fac─â. Anumite p─âr┼úi ale creierului se relaxeaz─â, ├«n timp ce altele devin activeÔÇŁ adaug─â Dr Spiegel.

Hipnoza reprezint─â prima form─â de psihoterapie ├«n civiliza┼úia occidental─â, dar p├ón─â acum nimeni n-a ┼čtiut cum func┼úioneaz─â, spun autorii studiului.

Cum s-a desf─â┼čurat studiul

Din dorinţa de a afla mai multe despre acest subiect, Dr. Spiegel a selectat 57 de persoane pentru studiul său, dintr-un număr total de 545 de participanţi potenţiali.

36 dintre cei 57 au prezentat semne de foarte mare sugestibilitate, iar ceilal┼úi 21 n-au p─ârut s─â fie hipnotizabili ┼či au fost folosi┼úi drept e┼čantion de control. Cercet─âtorii s-au folosit de un aparat MRI pentru a m─âsura activitatea cerebral─â a participan┼úilor, monitoriz├ónd schimb─ârile din fluxul de s├ónge la nivel cerebral.

Fiecare participant a fost scanat o dat─â ├«n stare de relaxare, a doua oar─â atunci c├ónd ┼či-a amintit ceva ┼či, a treia oar─â, c├ónd au fost expu┼či unei sugestii menite s─â induc─â o trans─â hipnotic─â. Rezultatele au ar─âtat diferen┼úe clare ├«n creier, la persoanele hipnotizate.

Persoanele foarte sugestionabile au prezentat o activitate aparte în 3 zone distincte atunci când se aflau în starea de hipnoză. Aceste zone nu erau deloc active când respectivele persoane nu erau în transă. Aceste schimbări n-au fost detectate la persoanele care nu erau hipnotizabile.

Astfel, cei care au fost hipnotiza┼úi au avut o reducere a activit─â┼úii ├«ntr-o zon─â a creierului numit─â Cingulatul Anterior, care face parte din ceea ce este cunoscut drept ÔÇ×re┼úeaua de reliefare a creieruluiÔÇť.

ÔÇ×Ne ajut─â s─â compar─âm contextul ├«n care are loc o ac┼úiune ┼či s─â decidem dac─â merit─â s─â ne facem griji sau nuÔÇť, spune Dr. Spiegel. Persoanele hipnotizate au manifestat o cre┼čtere a conexiunilor dintre Cortexul Dorsolateral Prefrontal ┼či Insula.

La ce ajut─â Cortexul Prefrontal ┼či Insula

Cortexul Prefrontal ne ajut─â s─â planific─âm ┼či s─â ducem la bun sf├ór┼čit planurile ├«n timp ce Insula ajut─â mintea s─â fie ├«n acord cu trupul.

ÔÇ×┼×tim c─â, ├«n starea de hipnoz─â, putem altera diverse func┼úii ┼či aspecte ale trupului cum ar fi secre┼úia acidic─â, b─ât─âile inimii, presiunea arterial─â ┼či rezisten┼úa electric─â a pielii. Creierul t─âu este foarte bun ├«n a controla func┼úiile corpului t─âu, iar Insula reprezinta una dintr modalit─â┼úile prin care realizeaz─â asta.ÔÇť

Persoanele hipnotizate au demonstrat, de asemenea ┼či o reducere a conexiunilor dintre zonele Cortexului Prefrontal Dorsolateral ale creierului care corespund execut─ârii scopurilor ┼či, Re┼úeaua de Baz─â a Creierului, o regiune care este mult mai activ─â atunci c├ónd persoana este ├«ntr-o stare de reverie ┼či nu ├«n una de focalizare asupra lumii exterioare.

ÔÇ×Aceast─â reducere ├«n activitate poate reprezenta o deconectare dintre ac┼úiunile pe care vrem s─â le ├«ntreprindem ┼či con┼čtiin┼úa acelor ac┼úiuniÔÇť spune Dr Spiegel. O astfel de disociere permite persoanei hipnotizate s─â se angajeze ├«n ac┼úiunile sugerate de c─âtre hipnotist f─âr─â a fi con┼čtient de respectiva activitate.

Despre persoanele hipnotizate

O persoan─â hipnotizat─â este intens focalizat─â, dar deloc ├«ngrijorat─â de ceea ce face. Nu-┼či bate capul cu analiza sugestiilor pe care le prime┼čte, doar se focalizeaz─â pe ele ┼či are o conexiune direct─â ┼či puternic─â ├«ntre mintea ei ┼či func┼úiile fizice ale corpului ei.

ÔÇ×Acest studiu arat─â pentru prima dat─â ce se ├«nt├ómpl─â ├«n creier atunci c├ónd o persoan─â este hipnotizat─âÔÇŁ spune Dr. Spiegel. ÔÇ×Aceast─â stare ┼či func┼úie a creierului este una normal─â ┼či natural─â. Tehnica a evoluat ┼či ne permite s─â realiz─âm ac┼úiunile de rutin─â din via┼úa noastr─â ┼či s─â ne implic─âm profund ├«n ac┼úiunile care conteaz─â pentru noi.ÔÇť

Hipnoza reduce durerea ┼či stresul

Av├ónd aceast─â cunoa┼čtere, doctorii ar putea s─â ajute la ├«mbun─ât─â┼úirea reac┼úiei hipnotice a pacientului astfel ├«nc├ót refacerea ┼či vindecarea s─â fie mult mai rapide ┼či mai eficiente. Hipnoza deja s-a dovedit a fi foarte eficient─â ├«n a ajuta oamenii s─â se lase de fumat sau s─â reduc─â durerea ┼či stresul. Acum este evident c─â poate mult mai mult!

ÔÇ×Acest studiu ofer─â dovezi care ar putea ajuta la convingerea unor pacien┼úi mai sceptici ┼či care se ├«ndoiesc de beneficiile de care se pot bucura atunci c├ónd folosesc hipnozaÔÇť. spune Guy Montgomery, care este specializat ├«n medicin─â comportamental─â integrativ─â din cadrul Facult─â┼úii de Medicin─â Icahn, de la centrul Mount Sinai din New York.

Aceast─â tehnic─â devine tot mai c─âutat─â

Dr. Alan Manevitz, un medic psihiatru de la Spitalul Lenox Hill din New York a fost de acord: ÔÇ×Hipnoza este prezent─â de mult─â vreme dar oamenii au privit-o ca pe ceva de b├ólci. Acest studiu demonstreaz─â c─â este un proces neurobiologic clar, dezv─âluind activitate cerebral─â care se afl─â la baza st─ârii hipnoticeÔÇť.

Cu toate acestea, Dr Spiegel spune: ÔÇ×Acum c─â ┼čtim care sunt zonele cerebrale implicate ├«n acest proces, vom putea folosi aceast─â cunoa┼čtere pentru a altera capacitatea unei persoane de a fi hipnotizat─âÔÇť. Este evident c─â hipnoza devine tot mai c─âutat─â ┼či mai utilizat─â at├ót de medici ┼či nu numai. Hipnoza poate fi folosit─â ├«n domeniul medical ┼či terapeutic precum ┼či ├«n cel al dezvolt─ârii personale ┼či profesionale!

2 png png

Eugen Popa este Trainer Personal ┼či Profesional. Sloganul s─âu este ÔÇ×├Änva┼ú─â Cre┼čte D─âruie┼čteÔÇť. Eugen ├«┼či ├«mparte timpul ├«ntre cursurile pe care le sus┼úine, consulta┼úii ┼či dezvoltare personal─â. Afli mai multe despre el AICI