Cauzele care duc la hiperpigmentarea pielii

1 2 jpg jpeg

Petele ap─ârute ├«n urma hiperpigment─ârii apar cel mai des la nivelul frun┼úii, obrajilor, b─ârbiei sau deasupra buzelor. Potrivit doctorului dermatolog Lauren┼úiu Vl─âd─âu, exist─â trei cauze principale care duc la apari┼úia aceste probleme, identificarea lor corect─â fiind esen┼úial─â pentru a stabili tipul corect de tratament ┼či a m─âsurilor viitoare de preven┼úie.

1. Cauze hormonale

Modific─ârile hormonale naturale sau cele care apar ├«n urma unor anumite tratamente reprezint─â principalii factori asocia┼úi cu hiperpigmentarea pielii. De obicei, aceste situa┼úii sunt ├«nt├ólnite adeseori ├«n perioada sarcinii, dup─â na┼čtere sau la femeile care iau pilule contraceptive.

ÔÇ×Acest tip de hiperpigmentare este denumit ├«n termeni medicali melasm─â ┼či apare de obicei pe diferite zone ale fe┼úei (fruntea, nasul, obrajii sau deasupra buzelor), fapt pentru care devine mai dificil de tratat. Afec┼úiunea poate disp─ârea de la sine atunci c├ónd nivelul hormonilor revine la normalÔÇť, precizeaz─â medicul dermatolog.

2. Tratamente medicamentoase

Hiperpigmentarea poate fi cauzat─â ┼či de expunerea la anumite medicamente, substan┼úe chimice sau toxine, ori ca urmare a unor leziuni, acnee sau alte tipuri de afec┼úiuni ale pielii. ├Än acest caz, este vorba de o hiperpigmentare post-inflamatorie (PIH), unde petele apar, de obicei, ├«n zona ├«n care pielea s-a inflamat dup─â ce afec┼úiunea a fost tratat─â.

Potrivit specialistului, acneea vulgar─â, foliculita, dermatita atopic─â, dermatita de contact, lichenul simplex, psoriazismul, se pot complica ┼či ele cu pigmentare post inflamatorie. De asemenea, bolile endocrine, afec┼úiunile glandei tiroide, diabetul pot provoca pigmentarea excesiv─â. Exist─â ┼či produse iritante folosite ├«n tratarea acneei care au ca efect secundar hiperpigmentarea (de exemplu retinoizii, hidroxiacizii, benzoil peroxidul).

3. Expunerea solar─â

Expunerea ├«n exces la radia┼úiile solare este cea mai ├«nt├ólnit─â cauz─â care provoac─â hiperpigmentarea cutanat─â. Petele solare au, de obicei, o culoare maro deschis (pistrui) ┼či apar ├«n zonele care sunt expuse ├«n principal razelor UV (pe fa┼ú─â, pe g├ót, pe piept ┼či pe m├óini). Persoanele care au tonuri deschise p├ón─â la medii ale pielii vor dezvolta pistrui, care vor deveni ┼či mai vizibili odat─â cu expunerea continu─â la soare.

ÔÇ×Expunerea la soare f─âr─â folosirea produselor cu factor de fotoprotec┼úie va favoriza ┼či va agrava hiperpigmentarea. De obicei, melanina absoarbe majoritatea radia┼úiilor ultraviolete d─âun─âtoare ale soarelui, dar dac─â pielea este expus─â radia┼úiilor UV prea mult timp, nu doar c─â pot ap─ârea pete pe piele sau pistrui, dar exist─â riscul ca petele deha existente s─â devin─â mai ├«ntunecate ┼či mai vizibileÔÇť, aten┼úioneaz─â medicul specialist

2 jpg jpeg

Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie