Cât de narcisist eşti?
Foarte rar însă aflăm informaţii despre trăsături mai puţin comune, despre tipologii care nu sunt la ordinea zilei. De aceea, azi ne-am gândit să vorbim despre narcisism şi o corelaţie surprinzătoare între acest tip de personalitate şi… emisiunile TV.
Un studiu apărut de curând a căutat să vadă care este legătura între aspectele narcisiste de personalitate şi tipurile de programe TV.
Astfel, cel mai mare grad de narcisism o au cei care urmăresc programe de tipul “reality TV”. În această categorie intră orice program în care participanţii nu sunt actori sau angajaţi profesionişti ci oameni obişnuiţi, fără o pregătire anume în domeniul TV. Câteva exemple ar fi American Idol, Românii au Talent, X Factor, Camera Ascunsă dar şi alte emisiuni cu invitaţi unde se discută liber pe un anumit subiect.
Cei care urmăresc ştirile par să aibă mai puţine trăsături narcisiste, arată acest studiu.
Dar care este legătura dintre programele de “realitate” şi narcisism? Una dintre presupoziţii ar fi aceea că acest gen de programe contribuie la narcisismul deja existent în oameni. De obicei oamenii caută să se asocieze cu cei asemănători lor şi găsesc modele în media iar comportamentul celor care participă în programele “reality tv” sunt percepute ca fiind normale. Drept urmare, dacă acest comportament este normal şi dacă este la TV, înseamnă că aşa trebuie să mă comport şi eu.
Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 565 persoane. Înclinaţiile narcisiste au fost asociate, într-o proporţie mult mai mică şi cu programe sportive, discuţii politice şi filme de groază. Dintre toate tipurile de programe tv, ştirile au cea mai slabă conotaţie cu narcisismul.
Acest studiu a mai arătat că narcisismul este în creştere în rândul tinerilor, mai ales în perioada studenţiei.
Una dintre concluziile acestui studiu este că lumea din capul nostru nu o replică fidelă a realităţii ci este distorsionată de către frecvenţa, potenţa intensitatea emoţională a informaţiilor la care suntem expuşi.
Astfel, cele mai multe mesaje, atât directe cât şi indirecte pe care le vedem la TV susţin şi promovează auto-infatuarea şi pun accent pe valorile superficiale, focalizarea fiind pe prezentarea propriei persoane într-o lumină cât mai favorabilă. Această concentrare aproape exclusivă asupra propriei persoane şi dezinteresul faţă persoanele din jur reprezintă una dintre trăsăturile esenţiale ale narcisismului.
În ultimă instanţă această trăsătură este expresia unei nesiguranţe în propria valoare la un nivel foarte profund şi indică un anumit nivel de dezechilibru emoţional. Lipsa de încredere de sine, siguranţă de sine, stimă de sine, toate acestea sunt în strânsă corelaţie cu narcisismul.
De cele mai multe ori, narcisismul nu este o problemă pentru cel sau cea care manifestă această trăsătură. E logic nu? Doar sunt absorbiţi de propria persoană! Există însă situaţii când încep să îşi pună întrebări şi doresc să schimbe ceva.
În acest caz, primul pas trebuie făcut în direcţia redescoperirii de sine, a restabilirii echilibrului şi armoniei interioare, sufleteşti. Acest proces nu este simplu dar nici extrem de complicat ci doar necesită timp şi interes.
Tu cunoşti vreun narcisist? Ce părere ai despre ei?
Eugen Popa (foto) este Trainer Personal şi Profesional.
Sloganul său este Învaţă Creşte Dăruieşte şi îşi împarte timpul între Cursuri, consultaţii şi dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click AICI.