Când este necesară spermograma

1 2 jpg jpeg

Ce ├«nseamn─â spermograma, cum ┼či c├ónd este bine a fi efectuat─â ┼či c├ónd este aceasta necesar─â sunt ├«ntreb─âri pe care le-am discutat cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate.

Spermograma este unul dintre cele mai simple teste pe care le poate face un cuplu atunci când asupra lui există suspiciunea de infertilitate. Dar pentru a obţine un diagnostic corect, este necesară repetarea acestuia de cel puţin trei ori de-a lungul a trei luni. Este important ca fiecare testare să fie făcută după o perioadă de abstinenţă de 3-5 zile, pentru ca volumul de spermă să fie unul mărit.

De asemenea, ar fi bine ca perioada de inactivitate sexual─â s─â nu dep─â┼čeasc─â 1-2 s─âpt─âm├óni ├«nainte de test, deoarece lipsa activit─â┼úii sexuale influen┼úeaz─â calitatea spermei, ne-a spus dr. Vythoulkas. Totodat─â, se recomand─â evitarea consumului de alcool c├óteva zile ├«nainte de test, iar medicul va fi ├«n┼čtiin┼úat de consumul anumitor suplimente sau medicamente.

Recoltarea probei de sperm─â se face ├«n condi┼úii sigure de sterilitate, de preferat chiar ├«n interiorul clinicilor de fertilitate ce au amenajat─â o camer─â special─â. Recoltarea se face prin masturbare, ├«n recipiente sterile ce vor fi supuse apoi probelor de laborator ce vor urm─âri volumul, concentra┼úia spermatozoizilor, mobilitatea acestora ┼či aspectul lor, a completat dr. Vythoulkas. Rezultatele sosesc ├«n maximum dou─â zile, iar valorile parametrilor pot diferi de la clinic─â la clinic─â, dar cu siguran┼ú─â vor urm─âri:

- Volumul spermei sau al materialului seminal, ale c─ârui valori normale sunt de 2-6 ml la o ejaculare; valorile extreme, prea mari sau prea mici, pot semnala probleme de fertilitate

- Num─ârul normal de spermatozoizi este de minimum 40 de milioane. O cifr─â mai mic─â de un milion indic─â infertilitate.

- Morfologia sau forma normal─â a spermatozoizilor presupune ca minimum 70% dintre ace┼čtia s─â aib─â structur─â ┼či form─â normal─â; ├«n cazul unor anomalii (dou─â capete, dou─â cozi, coad─â scurt─â etc.), materialul seminal va avea motilitate redus─â.

- Valoarea normal─â a ph-ului materialului seminal este cuprins─â ├«ntre 7,2-8. O valoarea prea mare sau prea mic─â poate afecta deplasa deplasarea spermatozoizilor ┼či capacit─â┼úile acestora de a penetra ovulul.

- Prezenţa globulelor albe indică existenţa unei infecţii.

Num─ârul mic de spermatozoizi sau absen┼úa spermei pot fi legate de existen┼úa unor afec┼úiuni: variocel, orhita, oreion la o v├órst─â adult─â etc. ├Än aceste cazuri, pentru punerea unui diagnostic corect sunt necesare ┼či alte teste precum analiza unor hormoni (testosteron, hormon luteinizant, hormon foliculostimulant sau prolactina) sau de biopsia de la nivelul testiculelor.

Mic dicţionar de termeni:

Aspermie - lipsa ejaculării prin obstrucţia căilor de excreţie a lichidului seminal sau din motive psihice

Astenospermie - capacitatea redus─â de deplasare a spermatozoizilor

Azoospermie - absenţa completă a spermatozoizilor din lichidul seminal

Oligospermie - număr mai mic decât normalul de spermatozoizi

Teratospermie - probleme ce apar din cauza structurii ┼či morfologiei spermatozoizilor

Vasectomie - procedura de sterilizare a b─ârbatului

Varicocel - dilatarea venelor de la nivelul testiculului

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie