Adevărat sau fals despre endometrioză

1 2 jpg jpeg

Şi, ca în orice altă afecţiune, există o mulţime de mituri despre ea. Le-am adunat pe cele mai vehiculate şi le-am discutat cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstretrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Endometrioza este o boală, de cele mai multe ori, cu simptome destul de deranjante, dureroase şi, mai ales, care se repetă lună de lună.

Este foarte important ca după 1-2 luni de la apariţia acestora, femeile să meargă la control, să afle care este cauza acelor dureri sau sângerări supărătoare pentru că, în cele mai multe dintre cazuri, intensitatea durerii creşte pe măsură ce boala avansează ne-a spus dr. Vythoulkas.

În cele mai multe dintre cazuri, endometrioza este asociată cu prezenţa durerilor în timpul menstruaţiei, dar leziunile şi inflamaţiile determinate de această afecţiune pot fi resimţite sub forma durerilor în fiecare zi. Astfel, unele femei diagnosticate cu endometrioză acuză dureri în timpul actului sexual, altele la eliminarea fecalelor sau în afara perioadei menstruale.

Endometrioza nu înseamnă infertilitate, ne-a spus dr. Vythoulkas. Prezenţa afecţiunii indică faptul că obţinerea sarcinii poate apărea mai greu, dar este foarte important de aflat şi gradul afecţiunii.

Pentru că o endometrioză într-un stadiu incipient poate fi rezolvată printr-o intervenţie laparoscopică, ceea ce ar putea duce la apariţia imediată a sarcinii. O endometrioză avansată însă, ce a afectat deja ovarele sau trompele uterine acoperindu-le sau blocându-le cu aderenţe, vor împiedica fie eliberarea ovulului din ovar pentru a fi fertilizat, fie transportul acestuia spre trompă.

Endometrioza, din păcate, nu se vindecă. Tratamentul afecţiunii constă, într-o primă fază, în ameliorarea durerilor pelvine cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare sau a contraceptivelor orale, al căror principal scop este de a întrerupe producţia normală de hormoni.

Odată pus diagnosticul de endometrioză, majoritatea medicilor recomandă pacientelor tratamentul medicamentos. Tratamentul chirurgical se impune atunci când simptomele endometriozei sunt severe sau când medicamentele nu au avut efect.

Cele mai dese folosite intervenţii chirurgicale sunt laparoscopia, atunci când se doreşte păstrarea uterului şi a ţesutului ovarian, şi histerectomia, cu sau fără îndepărtarea ovarelor. Dacă ţesutul endometrial a invadat porţiuni mari din abdomen, tehnica folosită este laparotomia, a continuat dr. Vythoulkas.

Din păcate, rata de recurenţă a endometriozei este de 40% dintre cazuri şi, de cele mai multe, pacientele urmează după o intervenţie chirurgicală un tratament oral pentru a menţine ameliorarea simptomelor.

2 jpg jpeg

Contact: 021.9607, Strada Justinian nr.3, sector 2, www.vythoulkas.ro