8 aspecte inedite ale relaţiilor interumane

1 2 jpg jpeg

Când vine vorba de întâlniri, ambele sexe preferă un partener non-conformist. Cel puţin asta demonstrează cercetările. Cu toate că majoritatea oamenilor ştiu că un bărbat rebel este sexy, rezultatele schimbă complet ipoteza comună conform căreia bărbaţii preferă femeile care se conformează regulilor. Femeile participante la studiu au presupus că trăsătura de personalitate de a se conforma, de a fi „obişnuită” ar trebui să fie considerată ca atrăgătoare pentru bărbaţi, dar totuşi n-a fost aşa.

1. Atât bărbaţii şi femeile preferă nonconcoformiştii

Autorii studiului spun: „Femeile au supra-apreciat cât de atraşi sunt bărbaţii de femeile conformiste. Oamenii cred că bărbaţii preferă femeile conformiste, dar această impresie este în ne-concordanţă cu realitatea“.

2. Sincronizarea neuronală

Oamenii cărora le este uşor să interpreteze emoţiile celorlalţi, se atrag unul pe celălalt în mod natural. Citirea emoţiilor le dă oamenilor sentimentul de înţelegere şi conexiune, inteligenţa emoţională fiind iată, una dintre trăsăturile principale de care pot beneficia atât bărbaţii cât şi femeile. Radiografii la nivelul creierului au arătat că atracţia interpersonală este asociată cu un tip de sincron neuronal. Deci când este vorba de iubire, automat vorbim despre uniune şi armonie.

Autorul studiului explică: „Schimbări individuale în atracţia interpersonală au fost previzionate de activitatea din circuitul de recompensă al participantului, care la rândul lui a semnalizat cât era de potrivit ‘vocabularul neuronal’ al participantului pentru a decoda comportamentul celuilalt“.

3. Ne alegem parteneri de înălţime apropiată

Oamenii îşi aleg parteneri de aceeaşi înălţime, pentru că asta se află în genele noastre. Acesta este rezultatul unui studiu recent publicat în Jurnal Biomed Central. Se ştie de ani de zile că oamenii tind să-şi aleagă parteneri de aceeaşi înălţime. Iar asta în ciuda bine-cunoscutelor preferinţe pe care le au femeile pentru bărbaţii înalţi.

Legătura cu înălţimea partenerului este în mod surprinzător foarte precisă, Dr. Tenesa a spus: „Folosind genele de înălţime ale unui partener, am estimat înălţimea partenerului ales cu o acurateţe de 13%“.

4. O putere de atracţie patologică

Oamenii cu trăsături de personalitate patologice - cum ar fi impulsivitatea sau nevroza - au mai mult noroc în dragoste. Chiar dacă aceşti oameni manifestă iubire într-o formă colerică se pare că, de cele mai multe ori, au relaţii mai vii. Cei cu anumite trăsături întunecate tind să aibă mai mulţi parteneri şi mai mulţi copii.

Concluziile vin în urma unui studiu realizat cu aproximativ 1000 de bărbaţi heterosexuali şi femei cu o gamă variată de trăsături de personalitate.

5. Nu mai zâmbiţi băieţi!

Un alt studiu foarte recent a descoperit faptul că femeile găsesc bărbaţii cuceritori şi care stau pe gânduri mai atractivi decât pe cei fericiţi. Se pare că mai puţin zâmbet îl face pe un bărbat să arate mai masculin.

Rezultatele au fost complet opuse pentru femei. Prof. Jessics Tracy, primul autor al studiului, a spus: „În timp ce afişarea unui chip fericit este considerată esenţială în interacţiunile sociale între prieteni, inclusiv cele care implică atracţie sexuală – câteva studii au examinat dacă zâmbetul este cu adevărat atractiv. Studiul a descoperit că bărbaţii şi femeile au răspuns foarte diferit la manifestarea emoţiilor, inclusiv la zâmbete“.

6. Slăbuţele sunt mai atrăgătoare

Femeile cu greutatea sub cea normală sunt cele mai atractive din punctul de vedere al bărbaţilor, a descoperit un studiu recent. Dr Lobke Vaanholt, unul din autorii studiului, a spus: „Cu toate că nu multă lume va fi surprinsă de subţirimea extremă care a fost percepută ca fiind tipul de corp cel mai atractiv, din moment ce asta prevalează aşa de mult în media, cultură şi modă, avansul important este că acum avem o înţelegere evoluţionară de ce se întâmplă asta. Şi, simplul motiv pentru care bărbaţii văd un IMC scăzut ca fiind atractiv este pentru că semnalează tinereţea“.

7. Postură expansivă e atractivă

Atât bărbaţii, cât şi femeile arată mai atractivi când adoptă o postură expansivă, a descoperit un studiu recent. Postura expansivă include să ai mâinile mai mult în exterior decât împreunate, în general aplecându-te pe spate sau cu picioarele depărtate, mai degrabă decât cu ele încrucişate. Gesturile expansive tind să semnifice deschidere şi dominare, de aceea sunt văzute ca fiind mai atractive. Cercetătorii au înregistrat un eveniment de întâlniri rapide şi au folosit date din aplicaţia Tinder pentru a verifica această ipoteză. În ambele cazuri oamenii care au adoptat posturi mai expansive au fost cei mai predispuşi la a fi aleşi.

8. Un pahar de vin schimbă percepţia

Unul sau două pahare de vin îl pot face pe cel care le bea să fie mai atrăgător pentru ceilalţi. Cu toate acestea, trei sau patru pahare nu vor face persoana mai atractivă decât în cazul în care ar fi fost trează. Acesta este diferit de efectul de ochelari de bere, care este foarte cunoscut prin faptul că alcoolul îi face pe ceilalţi să fie mai atractivi.

Acesta este primul studiu care arată că funcţionează în ambele sensuri, după cum explică autorii: „Prezentul studiu sugerează cum consumul de alcool creşte rata de atractivitate a consumatorului“. Aşadar oameni buni, când vorbim despre iubire, putem cu mare încredere să rostim: „Necunoscute sunt căile Domnului“.

2 png png

Eugen Popa este Trainer Personal şi Profesional.

Sloganul său este „Învaţă Creşte Dăruieşte“. Eugen îşi împarte timpul între cursurile pe care le susţine, consultaţii şi dezvoltare personală. Afli mai multe despre el

.