Screeningul persoanelor cu cancer renal în familie poate salva vieţi!

1 conf gingu jpg jpeg

Persoanele care au avut cazuri de cancer în familie (în special cancere ale părinţilor), ar trebui să efectueze teste de screening cu aproximativ 10 ani mai devreme decât vârsta la care părinţii lor au fost diagnosticaţi cu neoplazii. În felul acesta, pot fi depistate eventuale patologii oncologice în stadii incipiente, pentru care se poate interveni curativ, cu rezultate foarte bune pe termen lung.

Este şi situaţia tumorilor rinchiului, care pot evolua fără simptome pentru perioade de timp îndelungate. Din acest motiv, depistarea lor în stadii avansate poate implica afectarea severă a rinichiului, cu necesitatea unei nefrectomii radicale sau chiar diagnosticarea în stadii depăşite chirurgical.

Elena, în vârstă de 50 de ani, deşi avusese cazuri de cancer renal în familie (tatăl şi o altă rudă apropiată), nu a fost alarmată de valorile tensionale foarte mari. După mai multe vizite la diferiţi medici cardiologi de renume, Elenei i s-a recomandat, printre alte investigaţii, şi efectuarea unei ecografii abdominale. La ecografie, medicul a observat o formaţiune suspectă pe rinichiul stâng şi a solicitat investigaţii suplimentare la medicul urolog.

„Pentru că tatăl meu a fost operat cu succes pentru cancer la rinichiul drept, în urmă cu 13 ani, la Conf. Dr. Constantin Gîngu, la fel şi cumnatul meu şi alte cunoştinţe, l-am sunat pe domnul doctor şi l-am rugat să mă primească la consult. Am programat consultul şi apoi am efectuat toate analizele indicate.”

Investigaţia CT efectuată la Spitalul Clinic SANADOR a stabilit diagnosticul de tumoră renală stângă şi tumoră suprarenaliană (feocromocitom). Intervenţia chirurgicală realizată de echipa condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu a inclus nefrectomie radicală (excizia totală a rinichiului) şi suprarenalectomie stângă laparoscopică în acelaşi timp operator, cu rezultate foarte bune şi evoluţie postoperatorie favorabilă. Ulterior, pacienta a revenit la valori tensionale normale şi la o stare generală de sănătate mult ameliorată.

„M-am refăcut foarte repede şi, în prezent, mi-am reluat toate activităţile uzuale. Singura interdicţie este ridicatul greutăţilor, în rest, toată ziua, sunt prin grădină. Sunt extrem de fericită şi vreau să vă spun că, în localitatea noastră, Conf. Gîngu este foarte cunoscut şi iubit şi cu toţii îl recomandăm pentru probleme legate de rinichi. Este eroul familiei noastre! Îi doresc multă sănătate şi să continue să ajute cât mai mulţi pacienţi!”, relatează Elena.

Nefrectomia (excizia parţială sau totală a rinichiului), intervenţie chirurgicală urologică cu grad ridicat de dificultate, este deseori necesară în tratamentul tumorilor renale maligne şi poate fi efectuată uni- sau bilateral, în funcţie de particularităţile cazului şi de conduita terapeutică optimă. La Spitalul Clinic SANADOR, nefrectomiile pot fi realizate robotic, laparoscopic sau clasic, în funcţie de indicaţiile operatorii.

Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienţilor acces la intervenţii de chirurgie urologică de maximă complexitate, realizate de medici cu vastă experienţă în chirurgia minim invazivă şi cu rezultate excelente, aplicând întotdeauna protocoalele terapeutice actualizate internaţional.

Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie cu competenţe în chirurgia laparoscopică şi robotică, coordonatorul Departamentului de Chirurgie Urologică Oncologică şi Reconstructivă din Spitalul Clinic SANADOR, este recunoscut pentru aptitudinile sale chirurgicale deosebite, dovedite în cadrul unor intervenţii urologice complexe, din care fac parte şi nefrectomiile.

Depistarea precoce a neoplaziilor creşte semnificativ rata de supravieţuire şi de vindecare, de aceea toţi pacienţii cu indicaţii în acest sens ar trebui să efectueze cu regularitate screeninguri specifice vârstei, sexului şi istoricului medical şi familial.