Scintigrafia miocardică, o investigaţie de înaltă performanţă, disponibilă la Sanador

1 scintigrafie miocardica doc jpg jpeg

Scintigrafia miocardică este o investigaţie nedureroasă, neinvazivă, ce îi oferă medicului cardiolog informaţii despre starea muşchiului cardiac, fiind recomandată în cazul unor afecţiuni precum infarct, cardiopatii ischemice dureroase sau nedureroase, dar şi înaintea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare.

Scintigrafia miocardică este disponibilă în cadrul Centrului Oncologic Sanador, fiind realizată cu ajutorul unui echipament de ultimă generaţie, aparatul Siemens Symbia Intevo Bold.

Această investigaţie crează o imagine detaliată a stării funcţiei ventriculului stâng în sistolă şi diastolă, a perfuziei şi motilităţii muşchiului cardiac. Informaţiile astfel obţinute sunt mai complexe decât cele rezultate în urma altor investigaţii imagistice, completându-le pe acestea cu date despre funcţia ventriculară şi ajutându-i pe medici să stabilească cel mai corect indicaţia de tratament medical sau chirurgical. 

Examinările scintigrafice sunt sigure, neinvazive şi nu creează niciun fel de disconfort pacientului. Substanţa utilizată în timpul investigaţiei nu este alergogenă şi nu intră în interacţiune cu medicaţia, iar scintigraful este un aparat deschis, astfel încât nu ar putea să genereze disconfort persoanelor claustrofobe. În afara montării unei branule, investigaţia nu are niciun inconvenient.

Principiul de realizare a imaginii scintigrafice este existenţa unei molecule care, atunci când este introdusă în circulaţia sanguină, are proprietatea de a fi metabolizată, la nivelul organului căruia îi este dedicată.

Molecula este introdusă în organism printr-o injecţie intravenoasă care contine trasorul diluat în  ser fiziologic. „Molecula aceasta, ajungând la nivelul organului căruia îi este «dedicată», este metabolizată. Dar pentru a putea vedea efectul acesta, celula respectivă, molecula, este marcată cu un izotop radioactiv, care are  un domeniu energetic utilizabil în medicină şi este absolut sigur pentru pacient şi dedicat ultilizării medicale”, explică dr. Ruxandra Vlădescu, Medic Primar Radiologie şi Imagistică Medicală, Medicină Nucleară, în cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Practic, cu ajutorul acestui complex moleculă-izotop radioactiv, introdus intravenos, după o perioadă de aşteptare de circa jumătate de oră, medicul va putea vedea exact modificările patologice apărute în organul care este investigat, în cazul de faţă miocardul. „În urma scintigrafiei, obţinem o mulţime de informaţii despre cord, despre cum funcţionează şi care este statusul muşchiului cardiac, dacă există zone de necroză sau dacă există zone ischemice - mai puţin vascularizate”, precizează medicul. Spre exemplu, în urma unui infarct, o parte din muşchiul cardiac se poate distruge. În astfel de cazuri, scintigrafia oferă o imagine specifică acestei necroze miocardice.  Imaginile obţinute  în urma scanării dau  medicului  posibilitatea să constate dacă au apărut modificări patologice şi, de asemenea, să poată stabili cu mare precizie diagnosticul astfel încât cardiologii pot da cele mai exacte indicaţii terapeutice.

În cadrul Sanador, scintigrafia este efectuată de o echipă medicală cu experienţă, cu ajutorul tehnologiei SPECT/ CT, ce are la bază utilizarea unui echipament de ultimă generaţie, aparatul Siemens Symbia Intevo Bold. 

Symbia Intevo Bold reprezintă un scanner ultra-performant, care detectează radiaţia emisă de un organ sau ţesut în urma administrării unei substanţe - molecule specifice - care conţine un izotop radioactiv (TRASOR). Aceasta are o afinitate specifică pentru organul care se doreşte a fi examinată, în cazul nostru muşchiul cardiac. Doza de radiaţie emisă este mică, radiofarmaceuticul utilizat având şi un timp de înjumătăţire relativ mic, de 6 ore.