Şapte lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de a te vopsi

Cum reuşesc alte femei să aibă părul atât de frumos? Este întrebarea pe care probabil ţi-o adresezi dacă ai nemulţumiri cu privire la felul în care arată părul tău. Aceasta devine şi mai apăsătoare dacă femeile pe care le admiri au părul vopsit, pentru că acesta necesită şi mai mult efort de îngrijire decât părul natural.
În esenţa, formula câştigătoare pentru a avea un păr frumos este cunoaşterea de sine şi o bună relaţie cu tine însuţi. Sună ca o lecţie de psihologie? Ei bine, felul în care arăţi are mare legătură cu felul în care gândeşti despre tine şi felul în care acţionezi. De exemplu, dacă eşti mereu nemulţumită de rezultatele obţinute prin tăierea, coafarea şi vopsirea părului, este posibil să faci alegeri neinspirate tocmai pentru că îţi doreşti lucruri care nu se potrivesc cu personalitatea ta sau cu stilul de viaţă.
În acest articol, poţi afla şapte lucruri de bază pe care trebuie să le ştii înainte de a te vopsi. Indiferent dacă o faci pentru întâia oară sau ai avut mai mult încercări eşuate de a-ţi schimba culoarea părului, în continuare vei găsi explicaţii şi inspiraţie astfel încât să fii în sfârşit mulţumită de felul în care părul tău arată.
1. Nu face schimbări bruşte



Poate cel mai bătrânesc (dar util) sfat în privinţa colorării părului este acela de a face lucrurile încet, cu înţelepciune. Astfel, dacă vrei să îţi deschizi cu câteva tonuri culoarea părului, ar trebui să începi cu un număr maxim de două. Ideal este să începi cu unul singur. O altă recomandare este să foloseşti o vopsea fara amoniac in culori vibrante care să nu îţi decoloreze părul într-un mod drastic. Cheia este să nu alegi un blond platinat dacă părul tău este şaten sau dacă nu a mai fost vopsit blond înainte.
2. Nuanţele subtile au durată de viaţă mai mare
Deşi roşcatul sau movul au un impact puternic vizual care te ajută să ieşi în evidenţă, durata lor de viaţă este două-trei săptămâni, timp în care rădăcinile tale cresc. Astfel, efectul vizual devine unul neplăcut, de păr neîngrijit. Fii sinceră cu tine şi verifică dacă eşti pregătită să aloci resursele financiare timpul necesare pentru a face atâtea vizite la salon. S-ar putea să realizezi că nu îţi doreşti să investeşti atât de mult în părul tău. Alternativa este să alegi nuanţe mai subtile sau stiluri care nu acoperă toată suprafaţa părului. Şuviţele, ombre sau balayage pot fi mai potrivite dacă vrei să răreşti frecvenţa vopsirii la două sau trei luni şi totuşi să arăţi foarte bine.

3. Alege o culoare potrivită pentru tenul tău
O metodă simplă prin care îţi poţi da seama ce culoare sau nuanţă ţi se potriveşte este o analiză de bază a bijuteriilor pe care le porţi. Dacă îţi stă mai bine cu argintiu este posibil ca pielea ta să aibă mai degrabă tonuri reci. De aceea, blondul sau roşcatul deschis s-ar putea să fie nişte opţiuni foarte bune pentru părul tău. Pe de altă parte, dacă porţi cu plăcere bijuterii aurii şi ai şi confirmarea celor din jur că te avantajează, pielea ta s-ar putea să aibă un ton mai degrabă cald. Pentru un astfel de ten, culorile care se potrivesc sunt blondul platinat sau nuanţele de maro închis sau brunet.

4. Hidratează-ţi părul înainte de vopsire
Procesele chimice vor afecta structura părului tău, aşa că tu trebuie să devii aliatul de încredere care îl hrăneşte şi îl îngrijeşte mai mult şi mai bine decât de obicei. Cu una sau două zile înainte de programarea la salon, foloseşte o mască de hidratare pe care să o ţii cel puţin 20 de minute pe părul umed. Astfel, vei preîntâmpina uscarea excesivă a părului după vopsire. Mai mult, pentru a-ţi păstra părul hidratat şi sănătos, foloseşte aceeaşi mască cel puţin o dată pe săptămână după vopsire. În caz contrar, părul se va usca, se va degrada şi apoi va începe să cadă.
5. Nu îţi şampona părul înainte de vopsire
Părul tău trebuie să fie hidratat şi puţin uleios atunci când îl vopseşti. Are nevoie de toate componentele lui nutritive de bază pentru a trece cu bine de procesul de vopsire. Uleiul natural al părului tău îţi poate proteja scalpul de eventualele iritaţii provocate de substanţele din vopsea sau decolorant, dar şi şuviţele de întărire şi uscare.
6. Alege metoda de vopsire potrivită
Colorarea permanentă a părului presupune deschiderea cuticulei astfel încât să permită pigmenţilor noi să se aşeze în structura părului. Chiar şi după ce părul creşte, şuviţele rămân colorate şi doar rădăcinile necesită vopsire pentru a uniformiza culoarea părului. Pe de altă parte, vopsirea semi-permanentă nu acţionează la nivelul structurii părului, ci în jurul axului firului de păr. O astfel de metodă te ajută să schimbi nuanţa culorii principale (de exemplu: de la blond normal poţi trece la blond argintiu), dar nu schimbă în totalitate culoarea firului de păr şi durează până la 24 de şamponări.
7. Va trebui să investeşti în produse suplimentare de îngrijire
Vopsirea părului are un preţ mai mare decât pare la prima vedere. Deşi pare că tu vei plăti doar pentru serviciile de la salon, realitatea îţi va solicita resurse financiare pentru produse extra faţă de cele folosite pentru îngrijirea părului natural. Va trebui, în mod obligatoriu, să foloseşti o mască de păr. În caz contrar, părul tău se va usca, apoi se va degrada şi va începe să se rupă şi să cadă. Singura soluţie va fi atunci să îl tai. Mai mult, dacă îţi doreşti să îţi păstrezi culoarea vibrantă cât mai mult timp, va trebui să foloseşti şampoane special concepute pentru acest scop. Un alt produs necesar este protecţia termică pe care va trebui să o foloseşti pentru a preîntâmpina uscarea şi ruperea părului care s-a sensibilizat prin procesul chimic de vopsire.
În final, sperăm că am reuşit să îţi oferim o perspectivă cuprinzătoare asupra procesului de vopsire. Pe de-o parte, ne-am aplecat asupra câtorva cunoştinţe de bază despre alegerea culorii, nivelul tonurilor schimbate şi durata de viaţă a diverselor tipuri de vopsea. De asemenea, am abordat şi câteva tehnici pe care trebuie să le aplici înainte de vopsire precum aplicarea unei măşti hidratante şi păstrarea părului în forma lui naturală până la vopsire. Nu în ultimul rând, am împărtăşit cu sinceritate tehnicile minime necesare de îngrijire a părului după vopsire astfel încât să poţi lua o decizie documentată înainte de a merge la salon.
Surse foto: Nikola Pešková, Shahid Shafiq, Gromovataya