Radioterapia stereotaxică, tratament ţintit împotriva cancerelor cerebrale

1 stereotaxie foto main jpg jpeg

Una din marile provocări ale radioterapiei este iradierea tumorii cu o doză suficient de mare cât să distrugă celule canceroase, însă cu o precizie ridicată, astfel încât ţesuturile sănătoase să fie afectate cât mai puţin.

Radioterapia stereotaxică cerebrală este o tehnică foarte precisă de radioterapie ce permite medicilor să aplice doze mari de radiaţii, cu control local mărit. În Centrul Oncologic Sanador, radioterapia stereotaxică este realizată de o echipă medicală specializată, cu ajutorul unui echipament de iradiere de ultimă generaţie, acceleratorul Varian True Beam STX.

”Radioterapia stereotaxică nu implică un tratament invaziv pentru pacient. Radioterapia externă şi radioterapia stereotaxică funcţionează pe acelaşi principiu, dar diferenţa între cele 2 tipuri de tratament este datorată faptului că doza de radiaţii este mult mai mare în cazul radioterapiei stereotaxice (câteodată şi de aproximativ 10 ori mai mare ca la radioterapia convenţională) şi de faptul că toxicitatea pe organele învecinate este mult redusă. Radioterapia stereotaxică ne permite, de multe ori, să administrăm tratamentul lângă organe vitale, lucru pe care nu am fi putut să îl facem cu radioterapia clasică, cel puţin nu cu doză echivalentă”, explică dr. Matei Bâră, Medic specialist Radioterapie şi Şeful Departamentului de Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Avantajele stereotaxiei

În timp ce radioterapia convenţională este administrată în mod obişnuit cu doze zilnice scăzute, pe o perioadă de 4-8 săptămâni (fapt ce poate să întârzie sau să interfereze cu alte tratamente oncologice cum ar fi chimioterapia), stereotaxia poate fi administrată în 5 sau mai puţine şedinţe, care nu necesită anestezie. Prin urmare, poate conduce la răspunsuri terapeutice mai bune decât radioterapia convenţională şi are mai puţine reacţii adverse.

Este important de menţionat şi faptul că pacientul beneficiează de un confort sporit, aspect ce nu este de neglijat în condiţiile în care pacienţii oncologici sunt adesea slăbiţi, iar deplasările zilnice pot reprezenta o provocare.

În cadrul Centrului Oncologic Sanador, tratamentul stereotaxic este realizat cu ajutorulacceleratorului Varian True Beam STX. Această platformă medicală asigură o precizie ridicată a iradierii, dar şi reducerea duratei şedinţei de tratament. În luna iulie, în Centrul Oncologic Sanador, pacienţii beneficiază de un preţ special la pachetul de Radioterapie Stereotaxică Cerebrală, care cuprinde: RMN cerebral 3 Tesla cu substanţă de contrast,  CT simulator, Plan tratament, 1-5 şedinţe (în funcţie de recomandarea medicului).

Citeşte aici mai multe despre utilizările radioterapiei stereotaxice cerebrale.