Poți scăpa mai rapid de herpesul bucal?

Herpesul bucal, cunoscut manifestat prin vezicule pline de lichid care apar de obicei în jurul buzelor, este produs de infecția cu virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1).

Deși nu există un tratament definitiv pentru această infecție, ea nu cauzează probleme grave de sănătate. Herpesul bucal se poate dezvolta și în interiorul gurii.

image

Simptomele herpesului pot fi neplăcute. Foto: Shutterstock

În zona unde apare vezicula, este posibil să simți:

- Furnicături

- Mâncărime

- Înțepături

- Arsuri

- Pulsatii

În termen de 48 de ore de la apariția veziculei, aceasta se sparge și elimină lichid, care conține virusul. Vezicula spartă formează apoi o crustă și începe să se vindece.

Următoarele tratamente pot reduce simptomele:

- Unguente.  Cremele topice care conțin oxid de zinc, sulfat de zinc sau un anestezic pot ajuta dacă sunt utilizate imediat ce simți că se dezvoltă o veziculă.

- Calmarea durerii. Medicamentele precum acetaminofenul (Tylenol) sau ibuprofenul (Advil, Motrin) pot ajuta la reducerea durerii, inflamației și disconfortului.

- Medicamente antivirale. Acestea funcționează deoarece herpesul bucal este un simptom al unei infecții virale. Crema care conține aciclovir poate accelera vindecarea herpesului bucal cu aproximativ o zi.

Medicamentele antivirale aciclovir, valaciclovir și famciclovir sunt disponibile și sub formă de tablete. În cazurile severe, medicul poate recomanda tratamentul intravenos.

Remedii la domiciliu

- Compresă caldă: Aplicarea unei comprese calde poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de herpesul bucal.

- Vaselina:După ce vezicula formează o crustă, aplicarea de vaselină poate ajuta la prevenirea uscării și crăpării pielii.

Câteva studii sugerează că anumite extracte de plante și propolis, un compus produs de albine, pot combate HSV-1:

- Ulei esențial de balsam de lămâie: Un studiu din 2017 a constatat că acest ulei esențial poate ucide virusurile herpesului.

- Ulei esențial de arbore de ceai:Un studiu din 2020 a arătat că acest ulei poate ucide HSV-1 și HSV-2.

- Extract de gel de aloe vera: Un studiu din 2016 a găsit că acest extract poate combate HSV-1.

- Propolis:Un studiu din 2016 a constatat că propolisul poate ucide virusurile herpesului și, combinat cu aciclovirul, face tratamentul mai eficient.

Este important să discuți cu un medic înainte de a folosi remedii naturale, inclusiv uleiuri esențiale, deoarece acestea pot provoca reacții cutanate și alte efecte negative și pot interacționa cu medicamentele.

Ce să eviți

Herpesul oral este contagios, așa că ar trebui să iei măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului la alții:

- Evită atingerea sau zgârierea herpesului:Atingerea veziculei poate cauza transferul virusului la alte persoane prin intermediul mâinilor.

- Evită sărutul Evită sărutul până când veziculele dispar.

- Evită sexul oral:HSV-1 poate cauza herpes genital atunci când se răspândește prin contactul dintre gură și organele genitale.

- Nu împărți obiecte personale: Evită să împărțiți obiecte precum tacâmuri, periuțe de dinți, rujuri sau alte obiecte care pot intra în contact cu herpesul.

Prevenirea reapariției

Anumiți factori pot provoca reapariția herpesului bucal, cum ar fi:

- Stresul

- Oboseala

- Consumul de alcool

- Expunerea la lumina UV

Pentru a reduce probabilitatea de reapariție, poți lua medicamente antivirale pe termen scurt atunci când știi că ești expus la acești factori declanșatori. De asemenea, medicul poate recomanda administrarea pe termen lung a medicamentelor antivirale pentru a reduce numărul de reapariții. Folosirea unui balsam de buze cu SPF 30 sau mai mare poate proteja herpesul bucal în curs de vindecare de razele UV ale soarelui.

Când să contactezi un medic

Herpesul bucal se vindecă în general în 5-15 zile fără tratament. Dacă o veziculă durează 2 săptămâni sau mai mult, contactează un profesionist din domeniul sănătății. De asemenea, notifică un medic dacă o veziculă este:

- Mare sau foarte dureroasă

- Aproape de ochi

- Nu se vindecă

În aceste cazuri, medicul poate prescrie medicamente antivirale. Persoanele cu sisteme imunitare slăbite pot primi, de asemenea, acest tratament. Dacă dezvolți febră mare sau frisoane, ar trebui să contactezi un rapid medicul.

Cum poți scăpa rapid de un herpes bucal? 

Herpesul bucal dispare de obicei de la sine în 5-15 zile. Medicamentele antivirale pot accelera procesul de vindecare cu aproximativ o zi.

Ajută pasta de dinți la tratarea herpesului? 

Nu există dovezi medicale că pasta de dinți ajută la ameliorarea simptomelor herpesului bucal. Este mai bine să discuți orice tratament potențial cu un profesionist.

Ajută sarea la vindecarea de herpesul bucal?

Sarea poate agrava simptomele herpesului bucal. Este recomandat să eviți alimentele sărate, picante și acide în timp ce ai herpes.

Concluzie

Nu este posibil să scapi rapid de un herpes bucal, deoarece nu există un tratament pentru HSV-1. În majoritatea cazurilor, herpesul bucal se vindecă în 5-15 zile fără tratament. Medicamentele antivirale pot accelera procesul de vindecare cu aproximativ o zi. Medicamentele pentru durere, tratamentele topice și compresele calde pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Sursa: Medical News Today