Poți contracta o boală venerică fără să ai contacte intime?

image

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt de obicei contractate prin activități sexuale, cum ar fi sexul oral, vaginal sau anal. Cu toate acestea, unele BTS pot fi transmise prin comportament asexual, cum ar fi împărțirea alimentelor sau împrumutul de prosoape murdare.

sex_shutterstock 618629459 jpg

Bolile cu transmitere sexuala pot fi contractate și fără a face sex. Foto: Shutterstock

Infecțiile transmise prin sânge, cum ar fi hepatita B și virusul imunodeficienței umane (HIV), pot fi transmise prin contact nonsexual cu fluidele corporale infectate, cum ar fi sângele.

Până la 90% dintre bolile cu transmitere sexuală nu prezintă simptome. Acest lucru face ca prevenirea, screening-ul și testarea să fie vitale pentru menținerea sănătății sexuale și reproductive.

Cum se transmit bolile venerice?

Cel mai comun mod de a transmite o BTS este prin sexul vaginal, anal sau oral. Cu toate acestea, bolile cu transmitere sexuală pot fi transmise prin fluidele corporale în timpul altor tipuri de activități intime, cum ar fi sărutul, atingerea organelor genitale sau împărțirea jucăriilor sexuale.

BTS pot fi transmise și prin contact nonsexual cu fluide corporale, cum ar fi saliva, fluidele vaginale, ejacularea masculină, sângele și multe altele. Mamele pot transmite unele BTS copiilor lor în timpul sarcinii, travaliului și alăptării.

Modalități de transmitere a bolilor cu transmitere sexuală fără a face sex

Actul sexual nu trebuie să aibă loc pentru ca BTS să se răspândească. Transmiterea poate avea loc din următoarele activități.

Sărut

Mononucleoza, un tip de virus herpes, este o boală foarte contagioasă. Poate fi transmisă prin contact sexual, dar este cunoscută sub denumirea de „boala sărutului”, deoarece este transmisă prin sărut și saliva. De asemenea, se poate lua împărțind ustensile, băuturi și alte tipuri de contact apropiat.

Herpesul simplex 1 (herpesul oral) nu este considerat o BTS, dar se transmite prin sărut. Se poate transfera apoi în zonele genitale prin contact oral-genital.

Herpes simplex 2 (herpesul genital) se răspândește prin intimitate sexuală.

Sexul oral

În timpul sexului oral, buzele, gura și gâtul intră în contact cu fluidele corporale și, eventual, cu sângele menstrual.

Există un risc ușor de a obține o BTS transmisă prin sânge, cum ar fi hepatita B sau HIV, dacă faci sex oral cu cineva care are menstruație (sângerare menstruală). Acest lucru este valabil mai ales dacă ai răni deschise sau tăieturi în gură.

Chlamydia, virusul papiloma uman (HPV), herpesul genital, sifilisul și gonoreea pot fi transmise și prin sex oral.Cu toate acestea, transmiterea sifilisului și a herpesului genital este mai probabilă dacă există răni deschise în zona genitală.

Contact piele pe piele

Unele BTS, cum ar fi herpesul, sifilisul și HPV, se pot răspândi prin contact scurt piele-la-piele cu cineva care are infecția. Acest lucru poate apărea atunci când organele genitale sau gura le ating organele genitale, gura sau zona anală.

Este, de asemenea, posibil să faci o BTS dacă atingi o rană și apoi organele genitale, gura sau ochii înainte de a te spăla pe mâini.

Țesătură contaminată

Trichomonas vaginalis este parazitul care provoacă una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, trichomonaza. Acest parazit poate trăi pe țesături umede până la o oră.

Păduchii pubieni se pot răspândi prin lenjerie de pat, îmbrăcăminte și prosoape infestate.

Suprafețe contaminate

Infecțiile transmise prin sânge, inclusiv HIV, hepatita B și hepatita C pot fi transmise prin folosirea în comun a acelor sau a seringilor. Teoretic, l-ați putea obține de la o periuță de dinți sau un aparat de ras contaminat dacă este prezent sânge.

Echipament medical comun

Majoritatea oamenilor asociază schimbul de ac sau seringi cu consumul ilegal de droguri. Cu toate acestea, poate apărea și prin partajarea echipamentelor contaminate de monitorizare a zahărului din sânge sau a acelor și seringilor de insulină.

Deși majoritatea bolilor cu transmitere sexuală nu trăiesc mult timp în afara corpului, unele pot rămâne pe suprafețe precum jucăriile sexuale nespălate. BTS care se pot răspândi prin împărtășirea jucăriilor sexuale nespălate includ:

Trichomonaza

Gonoree

Herpes

HPV

Chlamydia

Transfuzie de sânge

S-ar putea transmite BTS transmise prin sânge, cum ar fi HIV sau hepatita, prin transfuzii de sânge. Cu toate acestea, acest lucru este foarte puțin probabil în țările cu cerințele stricte de screening și testare pentru sânge și donatori de sânge. Riscul crește dacă locuiți într-o țară cu mai puține restricții.

Sursa: verywellhealth.com/