Planta aromată care te poate proteja de cancer și boli cardiovasculare

Nelipsit din salatele de vară și din rețetele italiene, busuiocul îți oferă beneficii care merg mult dincolo de simpla aromă adăugată unei mâncări.

„Busuiocul este o sursă excelentă de vitamina K, mai ales frunzele uscate. Vitamina K îți ajută oasele să devină mai puternice și joacă un rol important în coagularea sângelui. Dar asta e doar începutul”, explică nutriționista Gillian Culbertson pentru Cleveland Clinic.

„Busuiocul conține nutrienți și compuși care te pot ajuta să previi bolile cronice, inclusiv cancerul, diabetul, bolile de inimă și artrita”, adaugă ea. „Pe lângă asta, busuiocul are beneficii antibacteriene și antiinflamatorii. Și îți poate chiar îmbunătăți sănătatea mintală, în funcție de varietatea și forma în care îl folosești.”

image

Busuiocul este o plantă bogată în antioxidanți care ajută organismul în lupta cu boli grave. Foto: Shutterstock. 

Astăzi, busuiocul este nelipsit din salatele caprese italiene și din multe alte preparate, dar beneficiile sale surprinzătoare îți pot schimba sănătatea în bine.

Frunzele de busuioc sunt o sursă bogată de antioxidanți, adica vitamine și minerale care protejează celulele de deteriorare. O dietă bogată în antioxidanți îți poate reduce riscul de boli cronice. Fără ei, celulele tale pot fi afectate, ceea ce duce la probleme serioase precum artrita, bolile cardiovasculare sau cancerul.

„Tot mai multe dovezi arată că busuiocul ar putea fi un instrument puternic de prevenire a cancerului”, spune Culbertson.

„Dar e nevoie de mai multe studii pe oameni ca să confirmăm aceste rezultate promițătoare și să înțelegem cât busuioc ar trebui să consumi.”

Cercetările au arătat deja că busuiocul a împiedicat dezvoltarea celulelor de cancer de colon uman și că șase tipuri de busuioc au proprietăți anticancerigene.

Pentru bolnavii cu cancer, vitamina C, zincul și fierul din busuioc ajută sănătatea sistemului imunitar, potrivit specialiștilor de la UT Health San Antonio Anderson Cancer Center.

Studii suplimentare au demonstrat că busuiocul ajută la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea nivelului de colesterol. Atât testele pe oameni, cât și cele pe animale arată că busuiocul te poate ajuta să ții sub control glicemia, care, dacă rămâne ridicată, este asociată cu diabet și insuficiență renală.

Deși nu există o cantitate oficial recomandată pentru consum, unele suplimente pe bază de extract de busuioc au între 250 și 500 de miligrame. Îți poți procura busuioc sub formă de capsule, dar și proaspăt, congelat sau uscat.

Consumul de busuioc poate interacționa cu anumite medicamente și poate subția prea mult sângele. De asemenea, îți poate scădea prea tare glicemia sau tensiunea arterială.

„Dacă vrei să introduci busuiocul în alimentație pentru o anumită afecțiune medicală, ar trebui să începi cu surse alimentare, nu cu suplimente, și să discuți cu medicul tău înainte”, recomandă Culbertson.

Sursa: The Independent