Paşii incorect executaţi conduc la probleme ale coloanei şi articulaţiilor

1 2 jpg jpeg

Felul în care păşim este extrem de important pentru a identifica funcţia neobişnuită a piciorului care poate afecta întregul corp. De aceea o analiză a mersului folosind placa digitală este o metodă certă în depistarea greşelilor pe care le facem atunci când călcăm. Paşii greşti sunt cauza multor probleme articulare, pe care acum le putem evita atât de uşor.

Astfel, pe măsură ce mergeţi pe placă, mii de senzori minusculi captează distribuţia presiunii de-a lungul tălpii piciorului. Aceste informaţii ajută medicii ortopezi şi specialiştii în podologie să identifice problemele şi să stabilească ce tip de talonete vă sunt necesare.

“Analiza mersului ne permite să tratăm corect şi personlizat fiecare pacient. Aparatul pe care îl folosim se numeşte podoscop. Această placă digitală, conectată la un computer, ne dă detalii despre arcul plantar si despre neregularităţile mersului. Dacă există o rigiditate a tălpii, tendinţa este să călcăm prea mult în exterior. Pe lângă faptul că deformăm încălţămintea, transmitem şocurile de la nivelul tălpii înspre genunchi sau la nivel coxo-femural. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care pacienţii pot ajunge să sufere de coxartroză (n.r. artroza şoldului). Orice diformitate a mersului poate fi identificată folosind analiza mersului. Prin informaţiile obţinute în urma unei podograme identificăm cauza. Aceasta poate fi dată de o discrepanţă de picior,a  unei probleme legate de şolduri sau chiar de coloană, aşa cum este în caz de scolioză”, explică dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie.

Un mers incorect poate duce în timp la probleme în tot corpul, iar explicaţia este simplă. Dacă nu avem o călcătură simetrică, forţele de la nivelul coloanei vertebrale se transmit asimetric şi astfel corpul încearcă să îşi găsească echilibrul şi apar multiple dizabilităţi, cum ar fi scoliozele.

Pe lângă scolioză sau coxartroză, medicii spun că tot din această cauză pot apărea si probleme la articulaţia genunchiului, la menisc, tendoane sau la discurile intervertebrale.

Pentru a corecta aceste deficienţe cauzate de mersul incorect, specialişti recomandă, pe lângă un program personalizat de recuperare medicală, purtarea talonetelor. Analiza mersului cu ajutorul plăcii digitale ajută la corectarea posturilor defectuoase şi reeducă mersul. Abia după evaluare, specialiştii pot crea talonete personalizate.

“Corectare mersului se poate rezolva la orice vârstă, dar este mult mai uşor la copiii mici unde după tratament poate să dispară problema şi să se ajungă la un mers normal fără să mai fie nevoie de talonete sau kinetoterapie. Cel mai de,s problemele apar în copilărie. Netratate, devin probleme mai seriose si dureroase odată cu înaintarea în vârstă. La adulţi, în unele cazuri, este necesar să se poarte acele talonete tot timpul şi chiar pentru tot restul vieţii”, adaugă dr. Tarek  Nazer, medic specialist ortoped.

Evaluarea include mai multe etape. Primul pas este un examen clinic de verificare a diformităţii, a laxităţii articulare, şi al lungimii şi axului mecanic al membrelor. Apoi se trece la analiza digitală propriu-zisă a mersului şi se obţine amprenta digitală. Urmează interpretarea analizei şi recomandarea tratamentului sau a talonetelor personalizate, acolo unde este cazul.  În total, analiza mersului durează aproximativ 20 de minute. Ulterior, crearea talonetelor personalizate se poate efectua rapid în 4-5 zile de la comandă. 

Nu uitaţi: este important să adoptaţi un mers corect pentru a evita eventualele probleme articulare şi de postură care pot să apară!