Omicron: 5 simptome care ar putea anunţa o formă gravă

1 durere toracica jpg jpeg

De┼či se manifest─â, de cele mai multe ori, prin simptome u┼čoare, infec┼úia cu varianta Omicron poate provoca o form─â ceva mai sever─â de COVID-19. Autorit─â┼úile sanitare americane au identificat 5 semne care nu trebuie trecute cu vederea.

├Än compara┼úie cu celelalte variante, Omicron pare a fi mai ÔÇ×bl├ónd─âÔÇŁ. Totu┼či, acest lucru nu ├«nseamn─â nu poate produce cazuri severe de COVID-19.

Mult mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron produce recorduri de contaminare în lumea întreagă, inclusiv în România. Cu toate acestea, cazurile de internări cu forme severe sunt mai puţine decât la variantele precedente.

Simptomele specifice Omicron sunt asem─ân─âtoare unei r─âceli mai severe ┼či includ: oboseala, secre┼úiile nazale, str─ânuturile, durerile de g├ót ┼či de cap. ├Än cele mai multe cazuri, aceste manifest─âri apar la scurt timp dup─â contaminare, av├ónd o incuba┼úie medie de 3 zile, deci mai scurt─â fa┼ú─â de variantele anterioare. Astfel de simptome pot fi urmate de manifest─âri precum tusea uscat─â, durerile musculare ├«nso┼úite de epuizare (curbaturi), transpira┼úii nocturne, inforemaz─â medisite.fr

Este bine de ┼čtiut c─â persoanele sunt contagioase imediat ce contracteaz─â Omicron, inclusiv ├«n perioada de incuba┼úie. ├Än ceea ce prive┼čte vaccinarea, aceasta poate contribui la limitarea riscului de a fi spitalizat pentru o form─â grav─â. Un studiu recent a ar─âtat c─â r─âceala ne-ar putea proteja de aceast─â nou─â variant─â.

Simptome care ar putea anunţa o formă gravă

Pielea albastră-vineţie

O nuanţă palidă, gri sau albastră a pielii, buzelor sau unghiilor poate anunţa o formă severă de COVID-19 legată de varianta Omicron.

Durerea în piept

Durerea toracică poate fi revelatoare a unei forme grave asociate infecţiei cu noua variantă a coronavirusului, Omicron.

Tusea persistent─â

O tuse care pare că nu mai trece după infecţia cu Omicron trebuie să trimită pacientul la medic.

Confuzia

Persoanele care sufer─â de o form─â sever─â de COVID-19 legat─â de varianta Omicron se pot confrunta cu o stare de confuzie inexplicabil─â.

Greutatea la trezire sau de a sta treaz

┼×i aceast─â manifestare poate fi sugestiv─â pentru o form─â mai grav─â de COVID-19 cu Omicron.

Cite┼čte ┼či: Ce este bine s─â faci ├«nainte ┼či dup─â vaccinarea anti-COVID-19

Surse:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html Covid - Variant Omicron : quels sont ces nouveaux sympt├┤mes qui annoncent une infection s├ęrieuse ?, L'Ind├ępendant.