O tabletă cu substanţe anti-HIV a salvat 8 pacienţi de coronavirus

1 pexels photo 3845126 jpg jpeg

În România, 9 pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus s-au vindecat complet. Schema de tratament este realizată de profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel.

Directorul Spitalului, Virgil Musta a explicat pentru Antena 3,  în ce a constat terapia care a avut succes asupra celor opt pacienţi.

 Schema de tratament a fost realizată de directorul Institutului Matei Balş din Capitală, Adrian Streinu-Cercel

"Am introdus o schemă terapeutică pe care dl Streinu -Cercel ne-a recomandat-o şi opt dintre aceştia (n.r. pacienţi), in urma terapiei, au prezentat două teste negative, ceea ce ne a îndreptăţit să îi trimitem la domiciliu". 

 "Este o tabletă care conţine două antivirale. Este un tratament simplu, cu puţine adverse, pe care pacientii l-au acceptat şi îl suportă bine. O data pe zi. Dacă aveau nevoie şi de alte tablete, dacă tuşeau, primeau pentru tuse, dacă făceau febră primeau pentru febra". 

Cum a reuşit echipa de medici de la Timişoara să vindece opt pacienţi cu COVID-19

"Avem o echipa unită şi am avut marea şansă ca doi colegi să participe cu o lună înainte la un curs, la Bucuresti, la Matei Bals exact cu modul de a te proteja de infecţiile cu transmitere inaltă. Era vorba de Ebola, la care nivelul de biosecuritate este 4. Noi stim ca infecţia cu covid 19 necesita un nivel de biosecuritate de 2. 

 "Ne a prins foarte bine acest curs. Aceste perspane ne-au îndrumat şi pe noi şi am reuşit ca în scurt timp să avem protocoale stricte legat de circuite, de modul cum să operam cu aceşti pacienţi, pe de o parte, să nu reprezentăm noi un focar de contaminare, pe de altă parte, să nu ne contaminam noi. 

În ce constă tratamentul?

"Sunt două substanţe antivirale care sunt folosite la pacienţii cu infecţie HIV. Acest medicament, am avut ocazia să îl avem şi din cauza asta îl şi putem folosi. Pe plan mondial sunt foarte multe scheme de terapie care se încearcă. Niciuna nu este miraculoasa şi nu sunt încă studii finale. Cunoaştem aceste studii, analizam rezultatele şi în funcţie de rezultatele acestora, hotăraâm care dintre scheme le putem administra".

"Nu exista tratamente miraculoase sau medicamente pe care să le iei înainte şi să nu faci boala. Cel mai eficient este respectarea cu stricteţe a tuturor măsurilor recomandate. Avem nevoie de această educaţie a noastră şi avem nevoie ca fiecare dintre noi să fie responsabili de sănătatea noastra. E nevoie de calm şi foarte multa responsabilitate."