O tabletă cu substanţe anti-HIV a salvat 8 pacienţi de coronavirus

1 pexels photo 3845126 jpg jpeg

În România, 9 pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus s-au vindecat complet. Schema de tratament este realizată de profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel.

Directorul Spitalului, Virgil Musta a explicat pentru Antena 3,  ├«n ce a constat terapia care a avut succes asupra celor opt pacien┼úi.

 Schema de tratament a fost realizat─â de directorul Institutului Matei Bal┼č din Capital─â, Adrian Streinu-Cercel

"Am introdus o schem─â terapeutic─â pe care dl Streinu -Cercel ne-a recomandat-o ┼či opt dintre ace┼čtia (n.r. pacien┼úi), in urma terapiei, au prezentat dou─â teste negative, ceea ce ne a ├«ndrept─â┼úit s─â ├«i trimitem la domiciliu". 

 "Este o tablet─â care con┼úine dou─â antivirale. Este un tratament simplu, cu pu┼úine adverse, pe care pacientii l-au acceptat ┼či ├«l suport─â bine. O data pe zi. Dac─â aveau nevoie ┼či de alte tablete, dac─â tu┼čeau, primeau pentru tuse, dac─â f─âceau febr─â primeau pentru febra". 

Cum a reu┼čit echipa de medici de la Timi┼čoara s─â vindece opt pacien┼úi cu COVID-19

"Avem o echipa unit─â ┼či am avut marea ┼čans─â ca doi colegi s─â participe cu o lun─â ├«nainte la un curs, la Bucuresti, la Matei Bals exact cu modul de a te proteja de infec┼úiile cu transmitere inalt─â. Era vorba de Ebola, la care nivelul de biosecuritate este 4. Noi stim ca infec┼úia cu covid 19 necesita un nivel de biosecuritate de 2. 

 "Ne a prins foarte bine acest curs. Aceste perspane ne-au ├«ndrumat ┼či pe noi ┼či am reu┼čit ca ├«n scurt timp s─â avem protocoale stricte legat de circuite, de modul cum s─â operam cu ace┼čti pacien┼úi, pe de o parte, s─â nu reprezent─âm noi un focar de contaminare, pe de alt─â parte, s─â nu ne contaminam noi. 

În ce constă tratamentul?

"Sunt dou─â substan┼úe antivirale care sunt folosite la pacien┼úii cu infec┼úie HIV. Acest medicament, am avut ocazia s─â ├«l avem ┼či din cauza asta ├«l ┼či putem folosi. Pe plan mondial sunt foarte multe scheme de terapie care se ├«ncearc─â. Niciuna nu este miraculoasa ┼či nu sunt ├«nc─â studii finale. Cunoa┼čtem aceste studii, analizam rezultatele ┼či ├«n func┼úie de rezultatele acestora, hot─âra├óm care dintre scheme le putem administra".

"Nu exista tratamente miraculoase sau medicamente pe care s─â le iei ├«nainte ┼či s─â nu faci boala. Cel mai eficient este respectarea cu stricte┼úe a tuturor m─âsurilor recomandate. Avem nevoie de aceast─â educa┼úie a noastr─â ┼či avem nevoie ca fiecare dintre noi s─â fie responsabili de s─ân─âtatea noastra. E nevoie de calm ┼či foarte multa responsabilitate."