Nu ignora durerea umărului! Un diagnostic întârziat poate însemna o intervenţie cu rezultate nesatisfăcătoare

dr  Liviu Ojoga, Medic primar Ortopedie ┼či Traumatologie ┼či ┼×eful Sec┼úie Ortopedie Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador jpeg

Unul dintre principalele simptome ├«n ortopedie este durerea, simptom adesea ignorat de persoanele care sufer─â de probleme ale um─ârului. Pacientul tolereaz─â durerile pentru o perioad─â mai lung─â de timp, risc├ónd afectarea mu┼čchiului ┼či o recuperare mult mai dificil─â, sau chiar imposibil─â, ├«n pofida unei interven┼úii chirurgicale care a decurs perfect.

De aceea speciali┼čtii ne recomand─â s─â nu trecem cu vederea aceste dureri, ci s─â le investig─âm de ├«ndat─â ce apar.

ÔÇŁ

ÔÇŁ, arat─â

, Medic primar Ortopedie ┼či Traumatologie ┼či ┼×eful

 din cadrul Spitalului Clinic

.

Afec┼úiunile um─ârului pot fi catalogate ├«n dou─â mari grupe -patologia traumatic─â ┼či patologia degenerativ─â-  care adesea se suprapun peste 2 categorii de pacien┼úi.Pe de o parte vorbim despre persoanele tinere, ├«n primele decade de v├órst─â, sportive, ┼či care se prezint─â la medicul ortoped cu afec┼úiuni de natur─â traumatologic─â: luxa┼úii de um─âr, rupturi de tendoane ÔÇô biceps proximal sau distal, rupturi de pectoral mare, disjunc┼úia acromio-clavicular─â. 

Afec┼úiunile traumatologice apar, cel mai frecvent, ├«n cadrul activit─â┼úilor sportive: sporturi de contact, schi, activitatea ├«n sala de fitness ┼či sunt rezultat al mi┼čc─ârilor gre┼čite, al suprasolicit─ârii anumitor tendoane ├«n pozi┼úii neadecvate sau a traumatismele directe sau indirecte prin torsiunea membrului superior. De aceea speciali┼čtii recomand─â ├«nc─âlzirea ├«naintea ├«nceperii unui antrenament. ├Än plus, cei care practic─â sporturi de sezon, cum ar fi schiul, trebuie s─â ┼čtie c─â organismul are nevoie de o perioad─â de c├óteva s─âpt─âm├óni de preg─âtire muscular─â, tonifiere, pentru a face fa┼ú─â efortului ┼či pentru a evita accident─ârile.

A doua categorie de pacien┼úi este reprezentat─â de persoanele cu v├órste peste 60 - 70 de ani, ce prezint─â afec┼úiuni degenerativede tipul artrozei de umar (omartroza), mai pu┼úin cunoscut─â ├«n r├óndul pacien┼úilor din Rom├ónia ┼či pentru care se recurge la proteza de um─âr. Din p─âcate, aceste afec┼úiuni nu pot fi prevenite, fiind rezultat al evolu┼úiei naturale a corpului. ├Än timp, cartilajul articular ├«┼či pierde calit─â┼úile ┼či apare artroza. Bine├«n┼úeles c─â ┼či genetica joac─â un rol: artroza poate ap─ârea ┼či la persoane tinere, la fel de bine cum vedem persoane la 90 de ani f─âr─â afec┼úiuni ale cartilajelor articulare.

Diagnosticul se pune ├«n urma unor investiga┼úii recomandate de medic ├«n func┼úie de particularit─â┼úile fiec─ârui caz. Pentru zonele osoase se indic─â, cel mai adesea radiografia, urmat─â, dac─â este necesar, de examen computer tomograf. Pentru p─âr┼úile moi (tendoane, mu┼čchi) medicul va recomanda un examen de rezonan┼ú─â magnetic─â nuclear─â. La acestea se adaug─â mai nou variantele de Artro - CT ┼či Artro - RMN, care constau ├«n injectarea unei substan┼úe de contrast la nivelul um─ârului, urmat─â de CT, respectiv RMN. Ghid├óndu-se dup─â rezultatele investiga┼úiilor, medicul ortoped poate recomanda cea mai bun─â cale de tratament.

ÔÇ×

ÔÇŁ, precizeaz─â dr. Ojoga.

Artroscopia de um─âr este procedur─â chirurgical─âminim-invaziv─â ce permite medicului s─â examineze articula┼úia um─ârului cu ajutorul unei camere video miniaturale, sub┼úire, numit─â artroscop. Aceasta asigur─â diagnosticarea ┼či tratarea corespunz─âtoare a multor afec┼úiuni ale articula┼úiei um─ârului, permi┼ú├ónd o recuperare cu integrare socio-profesional─â rapid─â.

├Än cazul patologiilor degenerative cel mai adesea se recurge la protezele de um─âr. C├ónd vorbim de patologiile degenerative la nivelul cartilajului, singura varianta este reprezentat─â de protezele de um─âr: proteze par┼úiale, totale ┼či proteze inversate. Pentru leziunile coafei rotatorilor, daca este posibil, ortopedul va ├«ncerca repara┼úia, varianta secundar─â fiind proteza de umar (proteza inversat─â).

Pentru a avea succes, interven┼úiile chirurgicale la nivelul um─ârului trebuieurmate de o recuperare adecvat─â. ┼×eful Sec┼úie Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador precizeaz─â c─â ÔÇ×o opera┼úie f─âcut─â perfect, cu un implant perfect, poate s─â nu dea un rezultat func┼úional bun dac─â nu este bine recuperat pacientul. De acea este important ca el s─â fie ├«ndrumat spre un serviciu de recuperare specializat ├«n patologia respectiv─â. Pe de alt─â parte, chirurgul trebuie s─â p─âstreze o legatur─â cu medicul care se ocup─â de recuperarea pacientului, pentru c─â numai a┼ča se poate organiza o recuperare specific─âpentru acel caz medicalÔÇŁ.