New dental: 5 lucruri pe care nu le ştiai despre stomatologia modernă

1 clicksanatate dralexandramircea jpg jpeg

Tehnologiile dental moderne au ajuns într-un punct epic, un real apogeu în ce priveşte tehnicile şi materialele utilizate. Dacă ar trebui să descriem noua stomatologie într-un singur cuvânt, acesta ar fi, cu siguranţă, premium.

Servicii premium, calitate desăvârşită, rapiditate şi alternative potrivite pentru orice buget - acestea sunt câteva dintre caracteristicile stomatologiei de azi. Dr. stomatolog Alexandra Mircea ne vorbeşte despre 5 lucruri inedite pe care ni le oferă stomatologia modernă şi la care nici nu ne-am fi gândit acum 10 sau 20 de ani.

Zâmbetul impecabil? E posibil.

De la tehnicile rudimentare de înfrumuseţare a dinţilor de acum sute de ani (ştiai că oamenii îşi pileau dinţii cu pietre încinse ca să îi facă drepţi?), astăzi am ajuns la un apogeu al stomatologiei cosmetice.

Albirea profesională în cabinet şi faţetele dentare sunt două dovezi ale succesului în această nişă - operaţiuni complet sigure, cu rezultat imediat vizibil şi garantat, stomatologia cosmetică este poate cea mai desăvârşită dovadă a unei stomatologii extrem de evoluate, care îţi poate aduce orice îţi doreşti.

Razele X, mai sigure ca niciodată

Razele X utilizate în radiografiile dentare mereu au cristalizat în jurul lor conspiraţii diverse şi au ridicat semne de întrebare. Cu toate acestea, astăzi, razele X produc cu mult mai puţine radiaţii faţă de razele X tradiţionale. Vestele şi gulerele folosite pentru extra-protecţie sunt şi ele la fel de inovatoare, astfel că un lucru este cert: razele X nu sunt niciun motiv de îngrijorare, fiind un instrument de diagnosticare care ajută la detectarea unei varietăţi de afecţiuni: carii, afecţiuni gingivale, abces dentar, măsea de minte afectată etc.

Rapiditate şi confort

Acestea sunt caracteristicile de bază în stomatologia modernă de astăzi: tratamentele dentare sunt realizate extrem de rapid, iar gradul de confort este ridicat. Nu ne mai confruntăm cu tratamente care au nevoie de zeci de vizite şi ajustări - astăzi avem parte de coroane dentare care pot fi realizate într-o singură zi.

Iar tratamentele dentare nu mai sunt motiv de anxietate sau teamă - stomatologia modernă este confortabilă şi lipsită de durere, motiv pentru care şi copiii sunt mai încântaţi să-şi viziteze stomatologul. Implantul dentar, o manoperă care stârnea frică şi îngrijorare în rândul multora acum câţiva ani, devine un tratament complet biocompatibil şi confortabil, care poate fi realizat într-o durată scurtă de timp.

O altă noutate a stomatologiei moderne este gama largă de alternative din care poţi alege în funcţie de buget - astăzi găsim pret implant dentar şi la 2000 de lei, şi la 2000 de euro - în funcţie de necesităţile şi bugetul nostru.

Educaţie dentară premium

Poate cel mai important atribut al stomatologiei moderne este accentul înclinat spre educaţie: astăzi avem, faţă de acum 15-20 de ani, parte de zeci de bloguri, podcasturi şi conţinut menit să (ne) educe - de la „Care e tehnica corectă de periaj?” şi până la „Cum funcţionează un aparat dentar şi când să apelez la el?”, avem la îndemână toate informaţiile de care avem nevoie pentru a avea grijă corect de dantura noastră.

Un alt plus pe care l-a adus ultima perioadă - mai ales perioada anului trecut, când am stat în izolare la domiciliu - este faptul că am înţeles importanţa controlului regulat.

Mai bine spus, am înţeles cât de grav este să nu putem avea acces la servicii medicale, astfel încât suntem mai predispuşi la a respecta controalele periodice la stomatolog. Iar asta nu poate fi decât un semn bun.

La fel ca toate industriile pe care le cunoaştem, stomatologia este în continuă schimbare - fiecare procedură, tratament şi instrument dentar se îmbunătăţeşte pe zi ce trece, dintr-un motiv simplu: stomatologia este orientată către pacient. Către bunăstarea lui atât în timpul procedurilor, cât şi după ce părăseşte cabinetul - iar, pe fondul evenimentelor din ultimul an, am înţeles că sănătatea orală influenţează direct sănătatea generală.