Cum verifici gradul de compensare pentru un medicament

1 2 jpg jpeg

În timp ce la unele medicamente de pe piaţă se poate obţine compensare de până la 50%, la altele se poate ajunge şi până la 90%. În prezent, sistemul de compensare al medicamentelor de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cuprinde trei liste, Sublista A (compensare de 100%), Sublista B (compensare de 50%) şi Sublista C1 (compensare de 100%).

Cum verifici gradul de compensare pentru un medicament – accesezi pagina online

Medicamentele compensate sunt cele pe care medicul specialist de poate recomanda şi care puteau fi cumpărate înainte contra cost, dar pentru care se poate obţine o anume gratuitate.

În momentul de faţă, legislaţia prevede gratuitate în special pentru cei mici şi pentru femeile însărcinate, chiar şi pentru tratamentul medicamentos.

Persoanele pot să primească reţete compensate dacă sunt înscrise la un medic de familie şi dacă îşi achită asigurările de sănătate. În cele mai multe din cazuri, medicamentele sunt prescrise de medicul de familie. Cu toate acestea, anumite tratamente medicamentoase trebuie recomandate de medicul specialist.

Gradul de compensare al pastilelor se poate verifica pe pagina online a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, la rubrica Medicamente (Informaţii pentru Asiguraţi), Lista medicamentelor (

).

Cum verifici gradul de compensare pentru un medicament: reţetele se eliberează lunar

Bine de ştiut este că medicul poate să prescrie tratamentul medicamentos cu regularitate. Dacă pentru răceli şi gripe medicamentul se recomandă până la vindecarea bolnavului, la persoanele cu boli cronice reţetele compensate se elibereaz ălunar, pe tot parcursul vieţii.

În cazul medicamentelor compensate, reţeta se prescrie lunar, urmând ca pacientul să revină pentru eliberarea următoarei prescripţii medicale.