Ce sunt ┼či cum ac┼úioneaz─â antihistaminicele

1 2 jpg jpeg

A┼ča cum indic─â ┼či numele, antihistaminicele ac┼úioneaz─â asupra histaminei, proteina implicat─â ├«n numeroasele reac┼úii alergice. Sunt prescrise ├«n rinita ┼či conjunctivita alergic─â, ├«n alergiile cutanate ┼či ├«n reac┼úiile alergice acute la un medicament.

Exist─â 2 tipuri de astfel de medicamente: cele de genera┼úie veche, care, de┼či sunt eficiente, au ca reac┼úie advers─â principal─â somnolen┼úa, ┼či cele de genera┼úie nou─â, create ├«n anii ╩╝80, care nu au aceast─â reac┼úie secundar─â. Cele mai populare sunt cele de genera┼úie nou─â, din care se ia, de regul─â, 1 comprimat pe zi.

Se administreaz─â de preferat dup─â mas─â, efectul lor men┼úin├óndu-se variabil (4-6 ore p├ón─â la 12-24 de ore). ├Än general, ├«┼či fac efectul dup─â o jum─âtate de or─â de la administrare. Cel mai potrivit moment pentru a le lua este diminea┼úa, alergia la polen fiind mai pronun┼úat─â pe parcursul zilei.

Ce contraindicaţii au

Antihistaminicele au c├óteva contraindica┼úii, la fel ca majoritatea medicamentelor. Astfel, nu sunt recomandate, ├«n general, gravidelor. Nici femeile care al─âpteaz─â nu trebuie s─â le ia, pentru c─â substan┼úele din acestea pot trece ├«n laptele matern, cauz├ónd probleme copilului. Este nevoie de pruden┼ú─â ┼či ├«n bolile renale, hepatice, hipertensiune, afec┼úiuni tiroidiene, glaucom ┼či adenom de prostat─â.

Dac─â iei antihistaminice de prim─â genera┼úie, ai grij─â s─â nu le administrezi diminea┼úa, pentru c─â provoac─â somnolen┼ú─â, mai ales dac─â urmeaz─â s─â conduci ma┼čina. Alte efecte adverse, prezente mai ales la antihistaminicele de prim─â genera┼úie, sunt: usc─âciunea gurii, grea┼úa, v─ârs─âturile ┼či durerile de cap.

Ai grij─â ┼či la interac┼úiunile medicamentoase! Antihistaminicele pot interac┼úiona cu tratamentele pentru inim─â ┼či cu antidepresivele.

├Än alergii, mai sunt indicate ┼či:

ÔÇó

Descongestionantele ÔÇô reduc congestia nazal─â ┼či a sinusurilor. Nu se folosesc mai mult de 3 zile.

ÔÇó

Corticosteroizii ÔÇô suprim─â inflama┼úia care ├«nso┼úe┼čte manifest─ârile alergice. Pot fi prescri┼či corticosteroizi sub form─â de comprimate, pic─âturi nazale, de ochi sau cu administrare inhalatorie (spray-uri).