Ce să nu mănânci când iei antibiotic

1 2 jpg jpeg

Specialiştii susţin că asocierea unor antibiotice cu anumite alimente poate avea efecte adverse la nivelul sistemului digestiv, cât şi la nivel cerebral.

Ce să nu mănânci când iei antibiotic: băuturi care conţin cofeină

Evită să consumi cofeină în timpul anumitor tratamente cu antibiotice (mai ales în cazul celor folosite în tratarea infecţiilor urinare).

Antibioticele împiedică eliminarea cofeinei din organism, ceea ce poate duce în timp la apariţia palpitaţiilor şi a tremorului. În cazul în care eşti sub tratament pentru astm, nu consuma băuturi care conţin cofeină (cafea, ceai, băuturi carbogazoase) deoarece aceste medicamente au acelaşi efect ca şi cofeina.

Ce să nu mănânci când iei antibiotic: suc de grepfrut

Interacţionează cu o serie de medicamente cărora nu le reduce eficacitatea, dar le creşte gravitatea efectelor secundare. Tipurile de pastile care nu ar trebui amestecate cu sucul de grepfrut sunt:

- cele care scad colesterolul, în combinaţie cu sucul de grepfrut, pot duce la afectări musculare grave;

- imunosupresoarele prescrise împotriva respingerii grefelor, combinate cu suc de grepfrut, pot ataca rinichii. În cazul în care iei astfel de medicamente, nu bea suc de grepfrut cu două ore înainte de administrarea lor. Nu depăşi nici cantitatea de 250 ml pe zi.

Ce să nu mănânci când iei antibiotic: lapte

Cu excepţia iaurtului, care are rolul de a echilibra flora intestinală şi de a proteja ficatul, laptele trebuie consumat cu moderaţie pe perioada tratamentului cu antibiotice, întrucât reduce absorbţia substanţelor active din medicamente.

Ce să nu mănânci când iei antibiotic: alimentele cu un conţinut ridicat de fibre

Cerealele integrale, fasolea, lintea şi zmeura, de exemplu, încetinesc rata de absorbţie a medicamentelor, dar pot agrava şi diareea, în cazul în care stomacul a fost afectat de antibiotice.

De asemenea, băuturile acidulate, sucurile din citrice, ciocolata sau ketchup-ul pot afecta capacitatea organismului de a absorbi eficient substanţele din antibioticele.

Cu ce nu trebuie combinate antibioticele

Antibioticele nu se administrează concomitent cu medicamente antiinflamatorii. Antiinflamatoarele, care au ca rol reducerea inflamaţiei la locul infecţiei, scad considerabil acţiunea antibioticului în zonele infecţiei, deci reduc şi efectele acestuia.

Aşadar, medicamentele precum aspirina, ibuprofenul, indometacinul, ketoprofenul şi altele să fie înlocuite cu agocalmin, codeină sau tramadol.