Histeroscopia de cabinet, din ce în ce mai solicitată în pandemie

1 shutterstock 1176854473 jpg jpeg

Histeroscopia operativă/ de diagnostic reprezintă un progres imens, care alături de ecografia transvaginală a resetat practica ginecologică, prin managementul mai eficient al unor contexte patologice.

Procedura presupune accesul transcervical pentru vizualizarea cavităţii uterine în diverse pataologii intrauterine, dar, în acelaşi timp serveşte şi ca metodă de intervenţie chirurgicală.

Histeroscopia de cabinet este o procedură simplă, minim invazivă, care durează în medie 15 minute şi se face fără dilataţia canalului cervical. Se poate face prin analgo-sedare,iar în timpul acestei proceduri se pot face şi mici intervenţii.

În contextul pandemiei de Covid-19, histeroscopia de cabinet a devenit o procedură din ce în ce mai folosită, mai ales de către pacientele care nu doresc să meargă într-un spital.

În premenopauză, histeroscopia este una dintre cele mai folosite proceduri, majoritatea pacientelor care au tulburări de sângerare necesită o astfel de intervenţie. Menstrele neregulate sunt specifice premenopauzei, cauza fiind scăderea producţiei de estrogen, însă situaţii precum menstre cu o durată mai mică de 21 de zile, sângerare masivă sau care se întinde pe o perioadă mai lungă de şapte zile, impun vizita la medicul ginecolog.

“Tulburările de sângerare sunt frecvente în această etapă şi apar peste jumătate dintre pacientele aflate în acest stadiu.

De multe ori, în spatele lor se pot ascunde anomalii, tumori, polipi, fibroame în interiorul sau în vecinătatea cavităţii uterului. Acestea pot fi diagnosticate uşor cu ajutorul histeroscopiei de cabinet. Există posibilitatea de a rezolva o parte din aceste situaţii şi în orice caz de a recolta probe pentru biopsie.” explică dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog Mediplus Clinic.

Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunităţii, fiind asociată cu o scădere a celulelor de imunitate (T), ceea ce duce la creşterea frecvenţei patologiilor oncologice (cancer de sân, cancer de col uterin, cancer de endometru sau de ovare). Din acest motiv histeroscopia operativă de cabinet este foarte importantă şi recomandată.

De asemenea, histeroscopia diagnostică este recomandată şi pacientelor care suferă de infertilitate, în cazul cărora este nevoie de examinarea cavităţii uterine.

„Toate pacientele care intră în programe de reproducere asistată au nevoie de cel puţin o histeroscopie de diagnostic. Această procedură se foloseşte pentru vizualizarea şi stabilirea integrităţii cavităţii uterine unde va avea loc implantarea sarcinii, dar şi pentru aprecierea capătului distal al trompelor uterine”, spune dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog Mediplus Clinic.

De asemenea, histeroscopia se foloseşte pentru tumori intracavitare sau aflate în proximitatea uterului, pentru paciente de orice vârstă. Oricesuspiciune de tumoră la nivelulcavităţii uterine reprezintăo urgenţă. Acestlucrupoate fi aflatprinhisteroscopie cu biopsie la nivelulendometrului. Anterior histeroscopiei, uneorişi actual, se practicădoarchiuretajbiopsic.

O serie de malformaţii uterine se pot trata histeroscopic (rezecţiile de sept uterin, complet sau incomplet).