Factori care te ├«mpiedic─â s─â adormi u┼čor

1 somn jpg jpeg

├Än afar─â de alimenta┼úie ┼či de mi┼čcare, somnul odihnitor este esen┼úial pentru men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii. Dac─â, ├«n ultima vreme, ai observat c─â adormi mai greu ┼či nu ┼čtii de ce, afl─â din articolul nostru care ar putea fi factorii incrimina┼úi.

Indiferent dac─â e┼čti sau nu obosit, ├«┼úi este greu s─â pui gean─â pe gean─â? Tulbur─ârile de somn au leg─âtur─â cu diverse probleme de s─ân─âtate, precum ┼či cu unele obiceiuri, implicit motivele care explic─â greutatea de a adormi ┼či de a avea un somn de calitate sunt diverse.

Vezica hiperactiv─â

Nevoia repetată de a urina, simptomul principal al vezicii hiperactive, te poate împiedica să adormi. Poţi limita această manifestare prin reducerea consumului de băuturi iritante pentru vezica urinară. De pildă, cafeaua are acţiune diuretică, stimultând funcţia vezicii. De asemenea, este indicat să reduci consumul de lichide cu 2-3 ore înainte de a merge la culcare. Dacă urinările frecvente se menţin, mergi la medic; poate fi vorba de o infecţie urinară.

Migrenele

Durerile de cap nu numai c─â te ├«mpiedic─â s─â adormi, dar te pot ┼či trezi din somn, ceea ce afecteaz─â programul normal de odihn─â. Lipsa somnului, dar ┼či excesul de somn pot fi factori declan┼čatori ai migrenelor. Pentru a preveni ┼či combate durerile de cap, hidrateaz─â-te corespunz─âtor, adopt─â o alimenta┼úie echilibrat─â, diversificat─â, ┼či fii activ fizic.

Tulbur─ârile ritmului circadian

Ceasul biologic al organismului sau ritmul circadian este implicat ├«n controlul activit─â┼úilor ┼či func┼úiilor corpului, inclusiv ├«n momentul ├«n care mergem la culcare. ├Än zilele noastre, c├ónd ne petrecem destul de mult timp ├«n fa┼úa ecranelor luminoase ale telefonului sau televizorului, ritmul circadian poate fi perturbat. ├Äncearc─â s─â evi┼úi aceste ecrane seara, precum ┼či cafeaua ┼či alcoolul. Po┼úi ├«ncerca ┼či un supliment cu melatonin─â ├«n doz─â mic─â (0,5 mg), cu 3-4 ore ├«nainte de a merge la culcare.

BPOC

Boala pulmonar─â obstructiv─â cronic─â (BPOC) - termen generic pentru afec┼úiunile tractului respirator, care limiteaz─â fluxul de aer (emfizem, bron┼čita cronic─â, astmul refractar, unele forme de bron┼čiectazii) ÔÇô poate perturba somnul. Multe persoane cu BPOC pot avea insomnii, apnee obstructiv─â de somn sau despresie. ├Än plus, ┼či tratamentele indicate ├«n aceste boli pot cauza tulbur─âri de somn. Pacien┼úii cu astfel de probleme este bine s─â men┼úin─â o rutin─â a somnului ┼či s─â evite activit─â┼úile stresante sau tensionante ├«n a doua parte a zilei.

Unele medicamente

Greutatea de a adormi poate fi explicat─â ┼či prin administrarea unor medicamente precum: prednisolonul, bupropion, venlafaxina. Unele tratamente indicate ├«n hipotiroidism sau astm, precum ┼či anumite antialergice ┼či medicamentele recomandate ├«n r─âceal─â ┼či grip─â pot perturba somnul. Cite┼čte prospectul lor ┼či vorbe┼čte cu medicul care ┼úi le-a prescris dac─â suspectezi c─â ar putea s─â ├«┼úi provoace insomnii.

Deviaţia de sept

Deplasare a septului nazal ├«ntr-o parte, devia┼úia de sept reduce fluxul de aer, cauz├ónd dificult─â┼úi de respira┼úie. Din acest motiv, persoanele cu devia┼úie de sept pot adormi mai greu sau se pot confrunta cu probleme de somn. Dac─â ┼či tu ai o astfel de problem─â, consult─â medicul pentru a vedea care este metoda de tratament potrivit─â.

Depresia ┼či anxietatea

O modificare a rutinei somnului poate fi semnul depresiei, aspect adesea neglijat. Multe persoane care adorm greu sau nu pot s─â se odihneasc─â au depresie. Dac─â ├«n afar─â de insomnie apar ┼či schimb─âri de dispozi┼úie, dezinteres fa┼ú─â de obiceiurile obi┼čnuite, sl─âbit sau ├«ngr─â┼čare ┼či g├ónduiri suicidare, cere ajutorul unui psiholog sau psihiatru. ┼×i anxietatea se poate manifesta prin agita┼úie la culcare ┼či greutatea de a adormi.

 

Alte cauze posibile

Printre motivele care pot cauza tulbur─âri de somn, se num─âr─â ┼či:

  • Menopauza. Etap─â care include modific─âri hormonale, fizice ┼či psihice, menopauza poate fi ├«nso┼úit─â de bufeuri de c─âldur─â, tulbur─âri de dispozi┼úie ┼či de adormire greoaie.
  • Sindromul picioarelor nelini┼čtite este o tulburare a sistemului nervos care provoac─â mi┼čcarea necontrolat─â a picioarelor, ceea ce perturb─â adormirea.

INFO

Oboseala cronic─â, cina copioas─â, febra ┼či activitatea fizic─â intens─â seara sunt alte cauze care ├«mpiedic─â instalarea somnului.