Dr. Vasi R─âdulescu: 25 de lucruri interesante din medicin─â pe care oricine ar trebui s─â le ┼čtie

1 intuitie jpg jpeg

Foarte activ pe pagina sa de Facebook, medicul Vasi R─âdulescu popularizeaz─â subiecte de medicin─â pe ├«n┼úelesul tuturor. ├Äntr-una dintre post─âri, explic─â, printre altele, care este valoarea normal─â a tensiunii, cum func┼úioneaz─â imunitatea ┼či c─â diabeticii pot face infarct miocardic acut f─âr─â durere.

Iat─â cele 25 de lucruri interesante prezentate de dr. Vasi R─âdulescu!

1. Cea mai bun─â tensiune arterial─â, la adult, este 120/70 mmHg.

2. Nu exist─â cancer ca o singur─â entitate, ci peste 300 de tipuri de cancer, fiecare cu mecanisme proprii, celule diferite, r─âspunsuri distincte la terapii.

3. Glanda este o denumire popular─â gre┼čit─â a tiroidei; corpul are zeci de glande.

4. Un om poate sim┼úi durere la nivelul unui membru superior sau inferior care nu mai exist─â; se nume┼čte sindromul membrului fantom─â.

5. Creierul nu doare pentru c─â nu are nociceptori (receptori de durere). Se poate face a┼ča numita brain awake surgery, f─âr─â anestezie general─â.

6. Cea mai bună frecvenţă cardiacă la care raportul performanţă/consum de oxigen este ideal este de 55-65 bpm.

7. Nimeni nu-┼či folose┼čte doar 10% din creier (am dubii cu unii politicieni, dar r─âm├óne ├«ntre noi asta).

8. Inima este primul organ func┼úional ┼či ├«ncepe s─â pompeze s├ónge ├«n a patra s─âpt─âm├ón─â de via┼ú─â intrauterin─â.

9. Creierul consumă în regim bazal cam 25% din energia întregului organism.

10. Nu po┼úi ├«nt─âri imunitatea cu suplimente sau alte preparate-minune. Ea este o oglind─â a felului ├«n care m─ân├ónci, faci sport, dormi, rela┼úionezi cu oamenii ┼či natura.

11. Afecţiunile psihice cresc riscul de apariţie pentru orice boală, de la cele cardiovasculare la diabet sau cancere. Este important să avem echilibru psihic.

12. Rinichiul drept este u┼čor mai cobor├ót fa┼ú─â de cel st├óng. Cauza este ficatul.

13. Febra poate ap─ârea ┼či ├«n infec┼úii virale ┼či nu e, per se, motiv de administrare de antibiotic. Consumul intempestiv de antibiotice face ca bacteriile s─â se ├«nt─âreasc─â ├«n timp ┼či s─â nu mai fie omor├óte cu nimic, a┼čadar grij─â mare aici.

14. Mugura┼čul embrionar din care se dezvolt─â creierul este la ├«nceput lipit de cel din care se dezvolt─â inima ┼či ambii stau ├«n zona capului.

15. Schimb─âm ├«n timpul vie┼úii aproape toate celulele de mai multe ori; excep┼úie fac neuronii, pentru c─â nu au capacitate de diviziune (exist─â ┼či aici moarte celular─â ┼či chiar apari┼úii de neuroni noi din celule pluripotente, dar procesul este slab reprezentat).

16. Nimeni nu-┼či poate ├«nghi┼úi limba; nu b─âga┼úi degetele ├«n gura unui om aflat ├«n criz─â epileptic─â - risca┼úi s─â fi┼úi mu┼čca┼úi sever.

17. Diabeticii pot face infarct miocardic acut f─âr─â durere, pentru c─â neuropatia diabetic─â le altereaz─â transmiterea nervoas─â.

18. Din cauza loviturilor repetate, boxerii sau juc─âtorii de rugby pot face leziuni permanente la nivelul creierului (encefalopatie cronic─â traumatic─â).

19. Papilele gustative nu sunt împărţite pe limbă cu fiecare zonă pentru un anumit gust; orice regiune poate percepe orice gust.

20. Bila este un lichid format continuu ├«n ficat ┼či stocat ├«n vezica biliar─â (numit─â ┼či colecist). Bila nu ├«nseamn─â organ.

21. Cancerul de col uterin poate fi prevenit în peste 95% din cazuri prin simpla vaccinare împotriva HPV (virusul papiloma uman).

22. Unul dintre cele mai importante gesturi pe care le putem face pentru sănătate este spălatul pe mâini.

23. Există un opus de placebo care se cheamă nocebo - putem crea singuri efecte nocive dacă ne gândim prea mult la ele.

24. Suplimentele alimentare n-au nicio relevan┼ú─â la persoanele s─ân─âtoase care ├«┼či pot lua tot ce au nevoie din alimenta┼úie.

25. Exist─â oameni care pot mirosi culori, vedea gustul, auzi sunete ie┼čite dintr-un tablou etc. Se nume┼čte sinestezie.