Din ce motive ești balonat?

În medie, este normal dacă eliberezi gaze de 14 ori pe zi, dar există câteva motive care cresc frecvența acestora și pot da un miros foarte urât, scrie Mirror.

Deși mulți sunt jenați de acest lucru, eliberarea gazelor este o funcție a corpului, utilă pentru sănătatea organismului. Se estimează că fiecare om produce o jumătate de litru de gaz pe zi.

balonare jpg

Balonarea poate ascunde boli precum colon iritabil și boala celiacă. Foto: Shutterstock. 

Dacă suntem sănătoși, acest gaz părăsește corpul treptat, în medie, prin aproximativ 14-15 evenimente neplăcute, care constau în eliberarea acestui gaz. Dar sunt și momente când se depășeșete această medie zilnică. De ce asta?

Dr Patricia Raymond, membru al Colegiului American de Gastroenterologie, a explicat de ce în unele zile ești mai balonat decât în altele.

De ce apare flatulența?

Toată lumea eliberează gazele intestinale, media fiind între 5 și 15 ori pe zi, conform gastroenterologilor, iar motivul este o necesitate fiziologică. Trebuie să eliberezi toate acele gaze intestinale care se acumulează ca urmare a digerării alimentelor.

Aceste gaze pot fi găsite în tot tractul digestiv, inclusiv în stomac, intestin subțire, colon și rect. Gazele se acumulează automat și ca urmare a înghițirii de aer atunci când mestecăm sau vorbim. Acumularea poate fi cauzată și de acumularea de bacterii în intestinul nostru și de carbohidrați care nu au fost digerați corespunzător.

În avion se întâmplă mai des

Ai observat că ai o predispoziție mai mare să eliberezi gazele când ești într-un avion? Există un motiv real în spatele acestui lucru. Cercetările au arătat faptul că, la altitudine mare, se produce extinderea gazului din corpul nostru. La rândul său, acest lucru duce la balonare și în cele din urmă la flatulență.

Alimentele săntoase produc flatulență

Nu toate alimentele pe care le consumăm sunt digerate. Ceea ce intestinul nostru subțire nu procesează este transmis în intestinul nostru gros, unde se produce etapa următoare a digestiei și absorbției. Din nefericire, cele mai sănătoase mâncăruri sunt și cele care produc flatulență.

Fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele generează și miros neplăcut. Ceapa, broccoli, conopida, varza conțin un carbohidrat numit rafinoză, pe care stomacul și intestinul subțire nu îl pot digera.

Prea mult aer

Există două „surse” de flatulență. Una este gazul produs în intestinul nostru gros. Cealată este aerul pe care îl înghițim, care își face drum prin tractul nostru digestiv. Vestea bună este că dacă înghiți mult aer, gazelle care rezultă tind să fie inodore, mai degrabă decât mirositoare.

Procesul se numește „aerofagie” și este cauzat de mâncarea rapidă a mesei, de mestecatul de gumă sau de consumul multor băuturi carbogazoase.

Absorbție deficitară

Flatulența mirositoare, deosebit de neplăcută se poate datora faptului că organismele noastre întâmpină probleme în absorbția anumitor nutrienți. Cu toții reacționăm diferit la diverse tipuri de alimente, dar cel mai frecvent, problema o reprezintă zaharurile din carbohidrați, urmate de lactoză.

Când este o problemă de sănătate

Cantitatea și proprietățile floatulenței sunt diferite de la o zi la alta, dar dr. Raymond spune că este necesar să discuți cu medicul episoadele recurente, de gaze și balonare care vin insoțite de durere sau alte simptome precum diareea sau constipația. Gazele numeroase și urât mirositoare ar putea fi simptome ale unor afecțiuni medicale precum intestin iritabil și boală celiacă.