Dietele de slăbit cumpărate online sau de pe social media pot pune în pericol sănătatea
Șase din 10 români erau, în urmă cu doi ani, supraponderali, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Nu este deci de mirare că, în mediul online, dietele pentru slăbit, dar și suplimentele alimentare, câștigă zeci de mii de adepți. Dar fac și numeroase victime, pentru că recomandările general valabile și „garantate“ nu țin cont de vârsta, tipul somatic, patologiile existente sau nivelul de activitate specifice fiecărei persoane.
Nutriția personalizată, ce are la bază mai multe analize și teste nutrigenetice, elimină riscul apariției dezechilibrelor organismului prin adaptarea aportului de macro si micronutrienți pe baza informației genetice. Ȋn același timp, oferă și recomandări specifice de schimbare a stilului de viață, care pot asigura nu doar reglarea și menținerea greutății, ci și prevenția a numeroase boli.
Efectul yo-yo este frecvent când dietele și planurile nutriționale sunt procurate de pe internet. Foto: Shutterstock
„Este foarte dificil pentru noi, specialiștii, să luptăm cu avalanșa de soluții rapide și facile din social media. O dietă nepersonalizată, chiar și în cazul persoanelor tinere și sănătoase, fără patologii, poate să dezechilibreze organismul. Și, din păcate, asta se și întâmplă. Principalele efecte sunt dezechilibrele nutriționale și efectul yo-yo (variația ciclică a greutății - n.r.). De exemplu, restricțiile din dieta keto pot conduce, în cazul persoanelor sănătoase, la debutul dislipidemiilor, dischineziilor biliare și multor alte afecțiuni. Efectul yo-yo, la rândul său, are numeroase cauze, de la dietele prea restrictive din punct de vedere caloric, până la predispoziția genetică a unor persoane care favorizează pierderea și luarea în greutate în mod ciclic“, explică dr. Adina Trandafir, doctor în genetică, consilier în nutrigenomică, consilier nutrițional Metabolic Balance și fondator Nutriscience.
Suplimente, fără să fie nevoie de ele
Potrivit specialistului, abordarea simplistă a dietelor, doar pe baza calcului necesarului caloric teoretic, nu asigură reglarea și menținerea greutății și nici prevenția multiplelor patologii associate unor diete dezechilibrate. Pentru atingerea acestor obiective sunt necesare analize care să reflecte starea de sănătate, rata metabolismului de bază, o anamneză detaliată etc.
„Un plan nutrițional corect și echilibrat ține cont de toți acești factori. Desigur, nu este de neglijat adaptarea dietei la obiceiurile și preferințele fiecăruia. Dar rolul nostru, al specialiștilor, este și să schimbăm unele obiceiuri dacă acestea au condus la dezechilibre. Trebuie să îi conducem pe pacienți pe un drum de pe care să nu își dorească să se mai abată, iar acest lucru este cel mai dificil. Este mult mai mult decât o dietă, înseamnă înțelegere și găsirea de metode potrivite fiecăruia“, precizează dr. Adina Trandafir.
Analizele sunt utile și necesare și în abordarea interdisciplinară, colaborarea cu medicii specialiști diabetologi, gastroenterologi, cardiologi, endocrinologi și ginecologi.
Nu doar dietele fac însă victime în mediul online, ci și recomandările de suplimente alimentare. „Constat o modă a suplimentelor, devenim mimetici cu cei din jur. Înghițim cu pumnul suplimente: Magneziu, Acid folic, Vitamina C, Fier, Seleniu, Zinc, Coenzima Q10, Vitamina B etc. fără să știm cu exactitate dacă avem nevoie, dacă organismul nostru le metabolizează corect sau dacă ne sunt utile sau ne fac mai mult rău. Prin testarea nutrigenetică știm exact care este necesarul nostru de micronutrienți, dar nu numai“, subliniază dr. Adina Trandafir .
Informațiile furnizate de testele nutrigenetice sunt multiple, iar pe baza lor un specialist poate personaliza nu doar sfatul nutrițional, ci și abordarea stilului de viață, în ansamblu.
Sursa: Comunicat de presă