Dermatolog: Ce suplimente alimentare te ajută să sfidezi îmbătrânirea?

Cinci suplimente alimentare pe care dermatologii le iau zilnic pentru a-și menține pielea strălucitoare, te pot ajuta și pe tine.

Ține însă cont că, pentru  un ten sănătos și strălucitor, pe lângă cee ace intră în corpul tău contează la fel de mult și produsele pe care le aplici pe piele.

Dermatologul Azadeh Shirazi a vorbit despre cinci suplimente pe care ea înseși le ia pentru beneficiile lor anti-îmbătrânire

Dr Shirazi susține că ia zilnic patru suplimente, inclusiv vitamina D și E, pentru a preveni îmbătrânirea pielii și că folosește cinci astfel de produse care ajută la păstrarea tinereții.

Vitamina D

Dermatologii subliniază adesea beneficiile vitaminei D, deoarece razele soarelui provoacă îmbătrânire prematură, accelerează apariția ridurilor și chiar te expun riscului de cancer de piele, de aceea puțini sintetizează în mod natural vitamina D, care se poate produce doar în prezența razelor soarelui.

Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg

Pielea luptă mai ușor cu îmbătrânirea dacă este bine hidratată și dacă ne corectăm deficitele de minerale și vitamine. Foto: Shutterstock

Dr. Shirazi spune că și ea se ferește de soare, pentru a-și proteja pielea.

Dar, după ce a descoperit că nivelul ei de vitamina D era scăzut, a început să ia un supliment pentru a compensa.

Multivitaminele pe care le ia zilnic contin vitaminele D si E, dar ia si suplimente și din fiecare în parte, a spus ea.

Tabletele de vitamina D înseamnă că nu trebuie să stai la soare, dar dr. Shirazi a susținut că suplimentul poate scădea ușor riscul de melanom la femeile cu antecedente de cancer de piele nonmelanomic, citând un studiu din 2011.

Totdată, a completat: „Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai puțin eficientă în a produce vitamina D în prezența soarelui, iar capacitatea rinichilor noștri de a transforma vitamina D în forma sa activă este mai puțin eficientă”, a spus Dr. Shirazi.

De fapt, medicii recomandă ca toată lumea să ia în considerare un supliment zilnic care conține 10 micrograme de vitamina D în timpul toamnei și iernii, deoarece soarele nu este suficient de puternic pentru ca organismul să producă vitamina D.

Vitamina E

Dr. Shirazi a spus că ia și vitamina E pentru a-și spori rezistența osoasă și pentru a preveni pierderea osoasă.

Ea a spus că suplimentul este deosebit de important pentru femeile în vârstă de 40 și 50 de ani, care prezintă un risc mai mare de pierdere a densității osoase pe măsură ce nivelul lor de estrogen scade.

Potrivit medicilor, vitamina E poate ajuta, de asemenea, la menținerea sănătății pielii și a ochilor.

S-a spus că ar trebui să poți obține suficientă vitamina E din dietă, mâncând uleiuri vegetale, nuci, semințe și cereale. Acesta a avertizat împotriva luării prea mult din vitamina sub formă de supliment.

Nicotinamidă

Dr. Shirazi ia 500 mg de nicotinamidă de două ori pe zi. Aceasta este o formă de vitamina B3, despre care ea a spus că este în prezent populară în lumea îngrijirii pielii.

„Ajută la îmbunătățirea funcției de barieră a pielii prin creșterea ceramidelor, care sunt lipiciul care menține celulele pielii noastre împreună, întărind și asigurând rolul de barieră al pielii noastre”, a spus dr. Shirazi.

În același timp, poate ajuta la a reduce roșeața și iritațiile cauzate de afecțiuni precum acneea și rozaceea, a sustinut dermatoloaga.

Dar Școala de Sănătate Publică Harvard subliniază că doze prea mari de supliment ar putea provoca efecte secundare neplăcute și majoritatea oamenilor cu dietă echilibrată pot obține suficienți nutrienți din alimente precum:

·     Carne roșie: vită, ficat de vita, porc

·     Păsări de curte

·     Peşte

·     Orez brun

·     Cereale și pâine fortificate

·     Nuci, seminte

·     Leguminoase

·     Banane

 Resveratrol

Dr. Shirazi ia resveratrol, un compus vegetal prezent în alimente precum strugurii și alunele. La fel ca nicotinamida, are proprietăți antioxidante și „ajută, de asemenea, să lumineze tenul și să mărească elasticitatea”, potrivit dermatologului.

Deși experții sunt de acord că, deși resveratrolul ar putea aduce beneficii anti-îmbătrânire, încă nu există suficiente date pentru a confirma cât de bine funcționează.

Acesta a adăugat că suplimentele nu sunt recomandate copiilor sau femeilor care sunt însărcinate sau care alăptează. Un supliment de calitate, cu multivitamin ear trebui să include, conform dr. Shirazi și zinc, despre care ea a spus că poate îmbunătăți afecțiunile pielii precum rozaceea, acneea și eczema datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

De asemenea, conține obligatoriu și vitamina A, despre care Dr. Shirazi a spus că poate ajuta la reducerea texturării pielii și la netezirea liniilor fine, ajutând în același timp celulele să se refacă și să regleze producția de ulei.

Potrivit unui studiu din 2018, administrarea unui supliment cu multivitamine ar putea îmbunătăți aspectul pielii la persoanele care au deficiențe sau insuficiențe de anumiți nutrienți care afectează sănătatea pielii, cum ar fi vitamina C, vitamina A, anumite vitamine B și zinc.

„Toate acestea fiind spuse, suplimentele nu pot, și nu ar trebui să ia locul unei diete hrănitoare”, a spus dermatoloaga, completând că încă un lucru pozitiv pe care îl poți face este să bei multă apă, să adaugi multe fructe și legume în dieta ta, să mănânci grăsimi sănătoase și să limitezi consumul de alimente dulci și ultraprocesate, deoarece toate aceste măsuri ajută la îmbunătățirea sănătății pielii.

Sursa: The Sun