De ce te doare stomacul când stai întins?

Te așezi pe canapea sau în pat după o zi lungă, gata să te relaxezi, dar odată ce ești pe spate, stomacul începe să te doară. Ce se întâmplă?

Înmod normal, să stai întins nu agravează problemele de la stomac, spune dr. Babak Firoozi, gastroenterolog la Centrul Medical MemorialCare Orange Coast din Fountain Valley, California.

Femeie durere stomac FOTO Shutterstock jpg

Dacă poziția stând pe spate îți agravează starea, ridică-te în picoare. Foto: Shutterstock

Dar există anumite condiții în care poziția ta poate fi un factor agravant.

Ai reflux de acid sau BRGE

Să stai întins după o masă copioasă poate agrava cu ușurință refluxul acid sau boala de reflux gastroesofagian (sau GERD). „Când o persoană se întinde, riscul ca conținutul stomacului să ajungă în esofag crește pentru că nu ai beneficiul gravitației”, spune dr. Firoozi. (BRGE ar putea fi, de asemenea, de vină dacă te trezești cu dureri de stomac.)

Este posibil să observi o senzație de arsură în stomac, piept sau gât sau să ai alimente sau lichide cu gust acru în gât, conform Clinicii Cleveland. De-a lungul timpului, GERD poate provoca, de asemenea, dureri în gât, tuse cronică sau senzația de nod în gât.

Ești balonat

Există o mulțime de lucruri care pot cauza gaze și balonare, inclusiv consumul de mai multe fibre decât ești obișnuit și consumul de băuturi carbogazoase sau chiar prea multă apă. Dar indiferent de vinovat, să stai pe spate poate agrava problema.

„Când te întinzi cu fața în sus, este posibil să nu mai beneficiezi de faptul că mușchii tăi abdominali ajută la forțarea și împingerea gazului”, spune dr. Firoozi.

Dacă gazele devin tot mai abundente,  când te întinzi pe spate, încearcă să schimbi poziția. „Întinsul pe burtă poate ajuta deoarece exercitarea unei presiuni mai mari asupra abdomenului, face mai ușoară eliminarea gazului”, spune dr. Firoozi. Aducerea genunchilor la piept poate oferi, de asemenea, o oarecare ușurare.

Ai putea avea colon iritabil

Dacă ai o afecțiune gastrointestinală care te face mai predispus la gaze, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau o boală inflamatorie a intestinului, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă, este posibil să observi, de asemenea, că problema se înrăutățește din culcare, spune dr. Firoozi.

Alte simptome comune ale acestor boli includ crampe abdominale, diaree și constipație, conform Clinicii Mayo. Simptomele IBD pot fi mai severe și pot include dureri abdominale și crampe, scăderea apetitului, oboseală, scaun cu sânge sau scădere în greutate neintenționată, potrivit Clinicii Mayo. Acestea se pot întâmpla oricând, nu doar când stai întins.

Bolile inflamatorii intestinale trebuie de obicei controlate cu medicamente prescrise, modificări ale dietei și schimbări ale stilului de viață.

O întindere musculară

Dacă te doare stomacul, dar nu ești bolnav, este posibil să ai o problemă musculară. Poți încorda sau întinde prea mult un mușchi din peretele abdominal în urma unui accident sau cădere, răsucire bruscă, ridicare a unui obiect greu sau chiar tuse sau strănut excesiv, potrivit Clinicii Cleveland.

Durerea se agravează adesea atunci când tușești sau te implici într-o activitate intensă. Uneori este mai rău atunci când ești în anumite poziții, inclusiv întins, spune dr. Firoozi.

Este posibil să ai pancreatită

Pancreatita, sau pancreasul inflamat, apare de obicei din cauza consumului excesiv de alcool sau a calculilor biliari. Poate provoca dureri de stomac severe care iradiază spre spate sau spre piept și s-ar putea simți mai rău atunci când te întinzi.

"Pancreasul se așează puțin mai în spate pe abdomen. Dacă stai întins, un pancreas inflamat ar apăsa pe coloana vertebrală și ar provoca durere", spune dr. Firoozi.

Alte simptome ale pancreatitei includ greață, vărsături, ritm cardiac rapid, febră, umflare sau sensibilitate în partea superioară a abdomenului și piele sau ochi galbeni, conform Johns Hopkins Medicine.

Solicită asistență medicală dacă crezi că ați putea avea pancreatită. Afecțiunea este de obicei tratată cu antibiotice și o dietă blândă. Poți obține o ușurare imediată a durerii stând în picioare, ceea ce reduce presiunea de pe coloana vertebrală, spune dr. Firoozi.

Când să vezi un medic

Durerea abdominală persistentă, indiferent de poziția ta, este de obicei un semn al unei afecțiuni de bază, spune dr. Firoozi. Ar trebui să-i spuni medicului dacă durerea de stomac nu se atenuează după câteva zile sau dacă ai simptome, inclusiv:

·     Febră care durează mai mult de o zi sau două

·     Greață sau vărsături care durează mai mult de o zi sau două

·     Sânge în scaun, urină sau vărsături

·     Umflare sau sensibilitate abdominală

·     Îngălbenirea ochilor sau a pielii

·     Durere în alte părți ale corpului

·     Dificultăți de respirație

Sursa: Living Strong