De ce se schimbă culoarea mameloanelor?

Aproape de culoarea pielii, maron mai închis, roz, sau în variații nenumărate ale acestor culori, sfârcurile își schimbă culoarea pe durata vieții și aceste lucru poate fi normal.

După cum explică Women's Health, nuanța mameloanelor este de obicei legată de originea etnică și poate fi alb lăptos, maro intens, roz, sau undeva la mijloc între aceste nuanțe.

sani jpg

Rasa și vârsta influențează culoarea sfârcurilor. Foto: Shutterstock

Prima schimbare de culoare are loc în timpul pubertății, spun dr. Lindsey Bordone, medic dermatolog la Columbia University Medical Center și dr. Cameron Rokhsar, profesor clinic asociat de dermatologie la Sinai Medical Center, care spun că hormonii sexuali declanșează producția de melanină, întunecând și intensificânmd culoarea sfârcurilor la începutul adolescenței.

Sfarcurile și areolele (inelele din jurul fiecărui mamelon) pot continua să sufere modificări de culoare de-a lungul vieții. În unele cazuri, pielea se poate schimba din cauza fluctuațiilor hormonale, similar efectului hormonilor sexuali din timpul pubertății. În alte cazuri, totuși, modificările culorii mamelonului ar putea fi un semn al anumitor condiții de sănătate.

Întensificarea culorii naturale sau diminuarea ei este frecventă și rareori un motiv de îngrijorare, în special la femei. De fapt, mai multe modificări legate de hormoni pot face sfarcurile să pară mai întunecate decât de obicei

Acestea se pot datora sarcinii, menstruației sau controlului hormonal al nașterii. Fluctuațiile hormonale în timpul alăptării pot, de asemenea, întuneca mameloanele, pentru a le face mai ușor de observat pentru nou-născuți.

Hormonii pot fi responsabili și pentru sfarcurile mai palide. Ocazional, culoarea mameloanelor poate varia pe durate scurte. Adică, sfarcurile pot părea mai pigmentate temporar în timpul excitării sexuale, iar exercițiile fizice pot, de asemenea, să înroșească sfarcurile.

Rareori, modificările de culoare a mameloanelor semnalează afecțiuni sau boli grave. Un simptom precoce al bolii Paget a sânului, un tip de cancer de sân, este întunecarea mamelonului. Institutul Național al Cancerului observă, de asemenea, că țesutul mamar roz, roșu sau violet ar putea indica cancerul de sân inflamator. Modificările de culoare care persistă sau sunt însoțite de noi simptome, cum ar fi durere, peeling al pielii, modificări ale texturii pielii sau scurgeri ale mameloanelor, trebuie să fie analizate de un medic pentru diagnostic și tratament adecvat.

Citește și Flurona: ce simptome are şi cât de gravă este infecţia simultană cu gripă şi COVID-19