De ce sângerează gingiile? Medicul răspunde

1 tipa in varsta se spala pe dinti 697396039 jpg jpeg

├Än mod normal, gingiile nu s├óngereaz─â. Dac─â observi s├ónge c├ónd te speli pe din┼úi sau c├ónd folose┼čti a┼úa dentar─â, implicate pot fi mai multe cauze, de la periajul agresiv p├ón─â la diverse boli precum gingivita. Indiferent de factorul implicat, nu neglija acest simptom!

Cei mai mul┼úi oameni trec cu vederea s├ónger─ârile gingivale, ├«ntruc├ót nu le consider─â o problem─â grav─â. Acest simptom poate avea ├«ns─â efecte nefaste asupra s─ân─ât─â┼úii orale, cu implica┼úii precum pierderea din┼úilor. C├ónd apar ocazional, aceste s├ónger─âri pot fi puse pe seama unui periaj agresiv, de pild─â, sau a mu┼čc─âturii dintr-un aliment dur. C├ónd gingiile s├óngereaz─â frecvent, este cazul s─â iei m─âsuri. ├Äncepe prin aflarea cauzei!

Gingivita

C├ónd placa bacterian─â se acumuleaz─â pe din┼úi, se formeaz─â tartrul, care duce la inflama┼úia gingiilor. Astfel apare gingivita, una dintre cauzele frecvente ale s├ónger─ârilor gingivale. Au un risc mai mare de a face gingivit─â persoanele care ├«┼či neglijeaz─â igiena oral─â, care au o alimenta┼úie deficitar─â sau au un sistem imunitar sl─âbit (pe fondul unor boli precum cancerul ori infec┼úia cu HIV). Gingivita poate s─â apar─â ┼či ├«n sarcin─â, ├«n contextul modific─ârilor hormonale specifice Dac─â ai observat c─â ai gingiile inflamate ┼či apar s├ónger─âri c├ónd te speli pe din┼úi, mergi la medicul stomatolog. Netratat─â, gingivita poate duce la o boal─â mai grav─â, periodontita, un grup de boli inflamatorii care afecteaz─â periodon┼úiul, ┼úesutul care ├«nconjoar─â dintele. Pierderea progresiv─â a osului alveolar din jurul din┼úilor poate duce la pierderea din┼úilor. Pe l├óng─â gingiile s├ónger├ónde ┼či inflamate, periodontita mai este ├«nso┼úit─â ┼či de respira┼úie ur├ót mirositoare. Tratamentul periodontitei este complex ┼či de durat─â, put├ónd implica ┼či interven┼úia chirurgical─â.

Periuţa de dinţi nepotrivită

├Än comer┼ú sau ├«n farmacii g─âse┼čti numeroase modele de periu┼úe de din┼úi. Cu a┼ča o diversitate, este posibil s─â alegi una nepotrivit─â. De pild─â, o periu┼ú─â de din┼úi prea dur─â poate irita gingiile, ceea ce duce la apari┼úia s├ónger─ârilor. Ideale sunt cele cu peri moi, care sunt potrivite pentru ├«ndep─ârtarea depunerilor de pe din┼úi ┼či a pl─âcii bacteriene. Cele cu cap mic sunt de dorit, pentru c─â pot ajunge ┼či ├«n spa┼úiile greu accesibile (la molari, de pild─â). Indiferent dac─â este manual─â sau electric─â, periu┼úa de din┼úi trebuie s─â poat─â cur─â┼úa eficient dantura.

Diabetul

Dac─â ai diabet, ai ┼či un risc mai mare de a te confrunta cu s├ónger─âri gingivale. ┼×i asta pentru c─â diabetul scade capacitatea cavit─â┼úii bucale de a combate germenii sau bacteriile, ceea ce expune riscului de s├ónger─âri ale gingiilor. ├Än cazul unui diabet necontrolat, bolile gingivale se pot trata mai greu. Pentru prevenirea acestora, este nevoie de igien─â dentar─â corect─â ┼či de vizite la stomatolog.

Fumatul

Cei care fumeaz─â au o probabilitate mai mare de a se confrunta cu s├ónger─âri ale gingiilor ├«n compara┼úie cu cei care nu au acest viciu. Fumul inhalat poate l─âsa pe din┼úi toxine greu de ├«ndep─ârtat chiar ┼či ├«n cazul periajului regulat. Sistemul imunitar al fum─âtorilor poate fi mai sl─âbit, la fel ┼či r─âspunsul organismului fa┼ú─â de infec┼úii ┼či capacitatea de cicatrizare. To┼úi ace┼čti factori pot avea un impact negativ asupra s─ân─ât─â┼úii gingiilor.

SFAT SPECIALIST

Dr Cristina Cristea - medic specialist parodontolog Clinica Trident

https://clinicatrident.ro/

S├ónger─ârile gingivale pot s─â apar─â fie ca semn al unei afec┼úiuni locale, la nivelul cavit─â┼úii orale, fie c─â semn, uneori precoce, al unei condi┼úii sau afec┼úiuni generale mai mult sau mai pu┼úin serioase (pubertate, sarcin─â, diabet, medica┼úie antihipertensiv─â, leucemie). Cel mai frecvent, s├óngerarea gingival─â este asociat─â unei forme incipiente de ├«mboln─âvire parodontal─â care se nume┼čte gingivit─â ┼či este datorat─â acumul─ârii de plac─â bacterian─â la nivelul suprafe┼úelor dentare ┼či gingivale. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â atunci c├ónd igien─â oral─â nu este corespunz─âtoare, fie datorit─â unei tehnici de periaj incorecte sau sumare, fie datorit─â unei igieniz─âri incomplete, care las─â zone neaccesate, cum este cazul pacien┼úilor care uit─â de cur─â┼úarea interdentar─â sau cur─â┼ú─â preponderent din┼úii frontali ├«n detrimentul zonelor din spatele gurii. C├ónd gingiile ├«ncep s─â s├óngereze, cei mai mul┼úi pacien┼úi ├«ncep s─â evite zona ├«n periaj, g├óndindu-se c─â s-au r─ânit, lucru care va amplific─â inflama┼úia ┼či s├óngerarea. Dac─â gingiile sunt ro┼čii, umflate ┼či s├óngereaz─â, cel mai simplu lucru pe care ├«l pot face pacien┼úii acas─â este s─â intensifice igien─â oral─â, s─â perieze de 2 ori pe zi cu o tehnic─â potrivit─â ┼či o periu┼ú─â moale, s─â cure┼úe suprafe┼úele interdentare riguros ┼či s─â foloseasc─â o ap─â de gur─â cu care s─â cl─âteasc─â energic o dat─â pe zi, de preferat sear─â. Dac─â schimbarea obiceiurilor de ├«ngrijire oral─â nu duce la rezolvarea s├ónger─ârii sau aceast─â reapare la un interval scurt, poate fi un semn al existen┼úei unor zone retentive pentru plac─â bacterian─â, cum ar fi obtura┼úiile sau coroanele vechi ┼či/sau neadaptate ori al unei forme mai serioase de ├«mboln─âvire parodontal─â care necesit─â un tratament specializat.