De ce este periculos zborul cu avionul pentru cei care suferă de această boală

Dacă faci călătorii lungi cu avionul, este esențial să înțelegi cum să previi tromboza venoasă profundă, urmând câteva reguli simple.

Ce este tromboza venoasă?

Reprezintă formarea unui cheag de sânge, de obicei în membrele inferioare, dar poate apărea ocazional și în membrele superioare. Aceasta afectează aproximativ una din 1.000 de persoane în Marea Britanie și, de obicei, apare la un singur picior.

shutterstock durere de picioare jpg

Durerea și umflarea unui singur picior, de la gleznă în sus poate fi un semn de tromboză venoasă. Foto: Shutterstock. 

Simptomele includ durere sau sensibilitate fără un motiv evident, umflarea piciorului de la gleznă în sus, o senzație de greutate în picior, în special la stat în picioare sau la mers, piele caldă în zona umflată și, uneori, pielea poate fi puțin mai roșie.

De obicei, nu este o problemă majoră atâta timp cât este diagnosticată și tratată imediat, dar pot apărea complicații. Aceasta poate evolua în embolie pulmonară, un cheag de sânge în plămâni care poate fi amenințător pentru viață, așa că nu trebuie să ignori semnele și simptomele de tromboză.

De ce apare la zborurile lungi?

Unul dintre factorii de risc pentru troboza venoasă profundă este inactivitatea prelungită, de aceea este mai probabil să apară pe zborurile lungi. Riscul dezvoltării trombozei este de două-trei ori mai mare după zborurile lungi, adică cele de peste patru ore. Acest risc este mai mare decât la alte moduri de transport în care există ședere și imobilitate prelungite. Alți factori medicali pot juca un rol, cum ar fi un istoric familial de tromboză, varice mari sau cancer, sarcina sau intervenții chirurgicale recente.

Cum să previi troboza în timpul zborurilor

Mișcă-te din timp în timp

Cea mai importantă măsură pe care o poți lua pentru a preveni TVP este să nu stai în scaun pe toată durata zborului. Mergi pe culoarul avionului cel puțin o dată pe oră, mai ales dacă zborul durează mai mult de patru ore. Dacă este posibil, ridică-te la fiecare 20-30 de minute. În timp ce stai, mișcă-ți picioarele și fă exerciții pentru gambe (majoritatea companiilor aeriene au un ghid în buzunarul scaunului).

Hidratează-te

Hidratarea este esențială pentru prevenirea TVP. Deshidratarea afectează constituenții sângelui, făcând sângele mai gros și mai „lipicios”. Prin urmare, deshidratarea poate crește șansele de a dezvolta un cheag de sânge în vene. Bea multe lichide, inclusiv apă, sucuri diluate, ceaiuri din plante și suc de fructe. Evită cafeaua și alcoolul, care pot agrava deshidratarea.

Poartă ciorapi de compresie

Poartă ciorapi de compresie cu presiune de 15-30 mmHg la gleznă în timpul călătoriei. Ciorapii de compresie accelerează fluxul sanguin în vene și, astfel, reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge. Asigură-te că porți mărimea corectă și nu trebuie să porți șosete obișnuite în același timp.

Evită zborurile dacă ești la risc ridicat

Dacă ai avut recent tromboză, riscul unui nou episod crește, de aceea este recomandat să eviți zborurile. Dacă este absolut necesar să zbori, poți lua medicamente pentru subțierea sângelui (heparină) la recomandarea medicului.

Prevenirea este esențială pentru a te asigura că te bucuri de vacanță fără probleme de sănătate. Mișcă-te regulat, hidratează-te corespunzător, poartă ciorapi de compresie și consultă medicul dacă ești la risc ridicat.

Sursa: Express