Acest suc natural reduce tensiunea arterială

Efectele meselor bogate în sodiu se simt rapid: organismul începe să rețină apă, iar excesul de apă din sânge pune mai multă presiune pe artere. Pe termen lung, o dietă bogată în sodiu poate cauza hipertensiune arterială.

Hidratarea ajuta corpul

Consumul de apă ajută rinichii să elimine excesul de sodiu din organism. Deși apa în sine poate să nu reducă tensiunea arterială, un studiu din 2023 publicat în Frontiers in Public Health a constatat că persoanele care beau cel puțin șase pahare de apă simplă pe zi au un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială.

Pentru că apa simplă poate părea neatrăgătoare la gust, iar unele tipuri de arome adăugate conțin zahăr sau îndulcitori artificiali, este bine să găsești variante naturale. Sucul de lime este un potențator de gust natural care aduce și nutrienți ce pot reduce tensiunea arterială în mod natural.

Cum te ajuta?

Sucul de lime adăugat într-un pahar de apă aduce doar 11 calorii și oferă 15% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, conține 51 de miligrame de potasiu și 3,5 miligrame de magneziu. Deși nu sunt cantități mari, acești electroliți ajută la menținerea echilibrului de fluide în organism, afectat de o dietă bogată în sodiu. Adăugarea de potasiu în dietă ajută corpul să elimine excesul de sodiu și să relaxeze vasele de sânge. Magneziul, deși singur nu reduce tensiunea arterială, funcționează bine alături de potasiu pentru a diminua hipertensiunea.

Pentru cei cu hipertensiune arterială, enzima de conversie a angiotensinei (ACE) este responsabilă pentru îngustarea vaselor de sânge. Mulți oameni cu hipertensiune iau medicamente inhibitoare ale ACE. Un articol din 2015 în Comparative Clinical Pathology a arătat că sucul de lime poate reduce activitatea ACE și are proprietăți antioxidante.

Alte beneficii

Adăugarea sucului de lime în câteva pahare de apă pe zi nu numai că îmbunătățește hidratarea, dar aduce și alte beneficii pentru sănătate. Citricele sunt bogate în flavonoide polimetoxilate, care aduc numeroase beneficii organismului, conform unui articol din 2022 în Antioxidants. Creșterea consumului de fructe citrice, cum ar fi lime-ul, poate reduce riscul de cancer oral și de gât cu 50%, iar suplimentele extrase din portocală amară și frunze de măslin pot reduce colesterolul rău.

image

Aroma, dar și compușii din sucul de lime ajută la controlul hipertensiunii. Foto: Shutterstock

Sucul de portocale conține flavonoidul hesperidin, care reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune ușoară. Consumul zilnic de suc de citrice poate, de asemenea, preveni diabetul prin reducerea zahărului din sânge și a insulinei pe stomacul gol. Un intestin sănătos joacă un rol crucial în sănătatea generală, iar sucul de portocale din diferite tipuri de portocale poate avea un efect benefic asupra diversității bacteriilor din intestin. Importanța vitaminei C ca antioxidant nu trebuie neglijată, conform aceluiași articol din Antioxidants, un amestec de suc de citrice și fructe de aronia a ajutat la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Adăugarea sucului de lime într-un pahar de apă este o modalitate simplă și naturală de a sprijini eforturile de reducere a tensiunii arteriale. Pe lângă beneficiile pentru hidratare, sucul de lime și alte citrice oferă nutrienți valoroși și flavonoide care susțin sănătatea generală. Adoptarea acestui obicei poate fi un pas mic, dar semnificativ, către un stil de viață mai sănătos.

Sursa: Health Digest