De ce ar trebui să mănânci legume la fiecare masă?

Potrivit biochimistei Jessie Inchauspé, autor bestseller al cărților Glucose Revolution și The Glucose Goddess Method, nu doar ce mănânci contează, ci și ordinea în care consumi alimentele, deoarece aceasta joacă un rol esențial în reglarea nivelului zahărului din sânge.

Salata de legume  Sursa foto shutterstock 503508337 jpg

Legumele bogate în antioxidanți, conțin și fibre care sunt implicate în stabilizarea glicemiei. Foto: Shutterstock. 

Încetinești absorbția zahărului

Dacă începi cu legume, scopul este să încetinești procesul de absorbție a zahărului în sânge. În felul acesta, eviți creșterile bruște de glucoză, ceea ce te ajută să eviți vârfurile glicemice

Îți stabilizezi nivelul de energie

O creștere mai lentă a glicemiei înseamnă că îți vei menține nivelul de energie pe parcursul zilei, evitând senzațiile de oboseală sau căderea glicemiei .

Îți îmbunătățești starea de spirit

Legumele consumate primă încetinesc absorbția zahărului, ceea ce poate contribui la stabilizarea dispoziției, evitând oscilațiile bruşte ale stării de bine.

Susții sănătatea metabolismului pe termen lung

Prin consumul legumelor înaintea restului alimentelor, ajuți la menținerea unui metabolism stabil, făcând dieta ta mai eficientă pe termen lung.

Cum poți aplica asta în mod practic

  • Începe fiecare masă cu legume crude sau gătite ușor, sub formă de salată, supă sau garnitură.
  • Urmează cu proteine și carbohidrați, astfel optimizezi absorbția nutrienților și menții nivelul glicemic stabil.

Dacă mănânci legumele primele, reduci vârfurile de glicemie, ai mai multă energie, o stare de spirit mai echilibrată și un metabolism mai sănătos.

Sursa: Times India