De ce ar trebui s─â fii evaluat medical dup─â COVID-19?

1 evaluare post covid jpg jpeg

Una dintre particularit─â┼úile infec┼úiei cu noul coronavirus este c─â forma clinic─â a bolii nu se coreleaz─â ├«ntotdeauna cu severitatea afect─ârii. Astfel, sunt pacien┼úi care au avut COVID-19 ┼či la care evaluarea st─ârii de s─ân─âtate poate pune ├«n eviden┼ú─â o afectare important─â, mai ales pulmonar─â, cu toate c─â persoanele respective poate c─â nu resimt dec├ót un u┼čor disconfort ┼či c├óteva simptome nu foarte sup─âr─âtoare.

Pe l├óng─â manifest─ârile clinice care apare pe parcursul bolii, infec┼úia cu virusul SARS-CoV-2 poate ├«ns─â determina o gam─â larg─â de semne ┼či simptome chiar ┼či dup─â ie┼čirea din izolare sau dup─â ob┼úinerea unor rezultate negative la testarea COVID RT-PCR. Inclusiv pacien┼úii cu forme u┼čoare, care au fost ├«n autoizolare la domiciliu, pot avea de suferit pe termen lung de pe urma infec┼úiei cu SARS-CoV-2.

Fiind o boal─â multisistemic─â, ce poate afecta ├«ntreg organismul, semnele ┼či simptomele din perioada de convalescen┼ú─â pot varia. Printre cele mai frecvente manifest─âri persistente se num─âr─â:

  • Dificult─â┼úile respiratorii;
  • Tusea persistent─â;
  • Durerile toracice;
  • Oboseala;
  • Tulbur─ârile gastrointestinale;
  • Manifest─ârile cardiovasculare.

Toate aceste manifest─âri ├«mpreun─â cu riscul ca afectarea organic─â s─â nu aib─â o expresie clinic─â imediat─â fac ca o evaluare medical─â riguroas─â s─â devin─â necesar─â, cu investiga┼úii complete, pentru abordarea corect─â a simptomelor prezente ┼či pentru prevenirea unor poten┼úiale complica┼úii pe termen lung.

Pentru pacien┼úii care au suferit de COVID-19, indiferent de forma de boal─â, speciali┼čtii de la SANADOR au creat pachetul de evaluare post-COVID-19. Cu ajutorul acestui pachet, pacien┼úii pot beneficia de o gam─â larg─â de investiga┼úii ┼či consulturi medicale ├«n vederea determin─ârii adecvate a statusului biologic individual post-COVID-19.

Pachetul de evaluare post-COVID-19 de la SANADOR cuprinde consulturi de Cardiologie ┼či de Pneumologie, CT toracic (la recomandarea medicului pneumolog), teste func┼úionale (spirometrie, EKG), analiza anticorpilor de tip IgM ┼či IgG pentru SARS-CoV-2, inclusiv analiza cantitativ─â a anticorpilor neutralizan┼úi (anti-spike RBD), teste de laborator pentru evaluarea func┼úiei hepatice, a coagul─ârii, a func┼úiei pulmonare, al─âturi de markerii de inflama┼úie ┼či de hemoleucogram─â. Spirometria este recomandat─â pentru evaluarea func┼úiei pulmonare ├«n contextul ├«n care afectarea pulmonar─â este cea mai frecvent─â ├«n infec┼úia cu virusul SARS-CoV-2.

Pentru diagnosticul CT al afect─ârii pulmonare post-COVID, medicii SANADOR dispun ┼či de o tehnologie imagistic─â medical─â special─â, un software destinat strict cuantific─ârii volumului pulmonar afectat ca urmare a infec┼úiei cu SARS-CoV-2, facilit├ónd astfel acurate┼úea interpret─ârii rezultatului.

Screeningul cardiologic de rutin─â este, de obicei, recomandat pacien┼úilor cu forme medii ┼či severe ale bolii, care au necesitat internare. Ace┼čti pacien┼úi pot prezenta probleme cardiace cauzate de afectarea direct─â a miocardului ┼či/sau a pericardului, dar ┼či de afectarea coagul─ârii. ├Än unele forme de COVID-19, se poate produce ┼či o decompensare a afec┼úiunilor cardiovasculare preexistente.

┼×i pacien┼úii care au dezvoltat forme u┼čoare, cu simptome precum oboseal─â, dureri toracice ┼či dificult─â┼úi respiratorii, ar trebui s─â opteze pentru o evaluare cardiologic─â care s─â cuprind─â o electrocardiogram─â, al─âturi de ecocardiografie.

P├ón─â la sf├ór┼čitul acestui an, pachetul de evaluare post-COVID de la SANADOR poate fi accesat la pre┼úuri speciale.