De ce ar trebui să bei suc de țelină?
Sucul de țelină este o băutură răcoritoare, bogată în nutrienți, vitamine, minerale, apă și compuși care contribuie la diverse beneficii pentru sănătate.
Oferă hidratare și energie
Sucul de țelină este alcătuit în proporție de 95% din apă, deci oferă o foarte bună hidratare, iar o cană conține și o doză bună de potasiu, electrolit care ajută la menținerea echilibrului de fluide în corp.
Ajută la menținerea glicemiei
Spre deosebire de alte sucuri, sucul de țelină are un conținut redus de zahăr și carbohidrați, ceea ce înseamnă că nu îți va crește brusc glycemia.

Sucul de țelină crește în popularitate datorită beneficiilor pe care le oferă organismului. Foto: Shutterstock.
De asemenea, poate susține un nivel sănătos al glicemiei prin îmbunătățirea sensibilității la insulină. Conținutul de magneziu ajută glucoza să pătrundă mai ușor în celulele musculare, ceea ce contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la o energie mai stabilă pe parcursul zilei.
Un control mai bun al glicemiei are mai multe beneficii, inclusiv reducerea inflamațiilor din organism care pot contribui la apariția diabetului și bolilor de inimă.
Luptă cu inflamația
Țelina este o sursă bogată de antioxidanți, compuși care ajută la prevenirea sau contracararea deteriorării celulare. Este o sursă naturală de apigenină, un antioxidant important care are potențial anti-cancerigen. Cercetările preclinice sugerează că poate limita deteriorarea celulară, reduce răspândirea celulelor canceroase și poate îmbunătăți efectele chimioterapiei. Totuși, aceste rezultate provin din studii de laborator, nu din studii clinice, deci nu se pot trage concluzii ferme.
Studiile preclinice sugerează, de asemenea, că formele concentrate de antioxidanți din țelină pot susține sănătatea creierului, deoarece multe tulburări neurologice implică deteriorare celulară și inflamație necontrolată.
Antioxidanții găsiți în sucul de țelină pot ajuta la reducerea acestor factori atunci când sunt consumați ca parte a unui stil de viață sănătos.
Câteva cercetări preliminare sugerează că sucul de țelină și antioxidanții lui pot avea beneficii potențiale pentru:
- un nivel sănătos al tensiunii arteriale
- sănătatea inimii
- reducerea inflamației
- susținerea sănătății articulațiilor
Sunt necesare mai multe studii pentru confirmarea acestor beneficii.
Poate scădea tensiunea
Consumul de suc de țelină poate contribui la reducerea tensiunii arteriale. Unele studii arată că anumiți compuși din țelină pot ajuta la menținerea vaselor de sânge largi și deschise. De asemenea, țelina poate avea efecte diuretice ușoare, ceea ce înseamnă că te ajută să elimini excesul de lichide, un alt posibil factor în scăderea tensiunii arteriale.
Un mic studiu care a inclus bărbați cu hipertensiune a arătat că sucul de țelină le-a redus tensiunea arterială cu până la 17 puncte. Totuși, studiile sunt limitate ca dimensiune, așa că este nevoie de cercetări suplimentare pentru confirmarea acestor efecte.
O cană (236 grame) de suc de țelină poate conține:
- Apă: 225 g
- Calorii: 40
- Grăsimi: 0,4 g
- Sodiu: 229 mg
- Carbohidrați: 7,8 g
- Fibre: 3,8 g
- Zahăr: 3 g
- Proteine: 1 g
- Potasiu: 625 mg (13% din valoarea zilnică)
- Folat: 85 mcg (21% din VZ)
- Vitamina K: 69 mcg (58% din VZ)
Pot exista și riscuri?
Deși sucul de țelină este sănătos pentru multe persoane, există câteva riscuri posibile.
Sensibilitate crescută a pielii. Țelina conține în mod natural compuși numiți psoraleni, care îți pot provoca reacții ale pielii—mai ales dacă pielea ta intră în contact cu țelina și apoi te expui la soare.
Alergii și sensibilități orale.Unele persoane pot fi alergice sau sensibile la profilină, o proteină din țelină. Deoarece profilina este asemănătoare cu o proteină din polenul de mesteacăn, persoanele alergice la acest polen pot reacționa și la țelină. Reacțiile pot include mâncărimi ușoare, erupții, umflarea limbii, gurii sau buzelor, iar în cazuri severe, dificultăți de respirație.
Interacțiuni medicamentoase. Sucul de țelină este bogat în vitamina K, care participă la coagularea sângelui. Astfel, poate reduce eficiența medicamentelor anticoagulante, cum ar fi warfarina.
Conținut redus de fibre. Când sucul este strecurat, pulpa se elimină, iar odată cu ea și cea mai mare parte a fibrei. Asta poate reduce unele beneficii digestive asociate consumului întreg al legumei.
Sursa: Health.com


























