De ce ai alimente nedigerate în fecale?

„Există o mulțime de alimente pe care le consumăm care nu sunt complet digerabile de tractul gastro-intestinal (GI) uman”, spune dr. Carolyn Newberry, gastroenterolog la NewYork-Presbyterian și Weill Cornell Medicine din New York City, pentru LIVESTRONG.com.

Legume FOTO Shutterstock jpg

Vegetalele conțin fibre care rămân nedigerate. Foto: Shutterstock

Este foarte normal să vezi bucăți mici de mâncare în scaun, dar ocazional, poate fi un semn că ceva nu este în regulă.

Iată câteva motive deloc grave,  pentru alimentele nedigerate din fecale și unul care ar putea fi motiv de îngrijorare.

Mănânci multe legume

Legumele conțin o mulțime de fibre bune, iar enzimele tale digestive nu le pot descompune pe toate. De aceea fibrele sunt atât de utile, spune dr. Newberry care explică: „Ele îngroașă scaunul, facilitează trecerea și scade riscul de constipație, diaree și cancer”.

Mănânci alimente cu învelișul exterior dur

Porumbul este un astfel de exemplu. Când vine vorba de fecale cu alimente nedigerate, „porumbul este probabil vinovatul numărul unu”, spune gastroenterologul Cecilia Kelly, profesor asociat clinic la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia, pentru LIVESTRONG.com.

Asta pentru că porumbul are o înveliș exterior dur, fibros, care îl face rezistent la descompunere. În plus, felul în care mănânci porumb și dimensiunea și forma boabelor le face să rămână întregi.

Mănânci în grabă

A mânca rapid sau când ești distras poate însemna că nu îți mesteci complet mâncarea, spune dr. Kelly. Digestia începe în gură pe măsură ce mesteci, așa că ronțăie în mod adecvat pentru a ușura procesul digestiv.

În plus, dacă scăderea în greutate este un obiectiv al tău, știi că mestecatul elaborate crește eliberarea de hormoni intestinali care scad apetitul și te ajută să mănânci mai puțin, conform unui studiu din noiembrie 2015 în ‌Physiology & Behavior‌.

Ai o tulburare gastrointestinală

Apariția fragmentelor de mâncare în sine nu este o mare îngrijorare, cu excepția cazului în care ai și alte simptome.

„Greață, vărsături, dureri abdominale severe după masă sau pierderea neașteptată în greutate indică o problemă de absorbție a nutrienților”, spune dr. Newberry.

În timp ce 95% din caloriile și nutrienții tăi se absorb în intestinul subțire, dacă există inflamație, blocaj sau boală, este posibil să nu obții carbohidrații, grăsimile, proteinele, vitaminele și mineralele de care ai nevoie din alimente.

„Acest lucru poate duce la pierderea în greutate, la simptome gastrointestinale, precum și la modificări ale pielii și vederii din cauza deficiențelor”, spune ea.

Bolile gastrointestinale, inclusiv boala Crohn, celiacă și cancerul pancreatic pot provoca malabsorbție și este posibil să observi în special apariția grăsimilor în scaun. Dacă observi acest lucru, fă o programare la medic.

Sursa: Live Strong