Cum se vede hipertensiunea la nivelul ochilor?

Ochii injectați de sânge ar putea fi un semn al unei stări care implică prezența unui „ucigaș tăcut”.

Hipertensiunea arterială este una dintre cauzele urgențelor medicale grave, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Ochii sunt cunoscuți ca o „fereastra către suflet”, dar ne pot oferi și câteva indicii cu privire la sănătatea noastră.

A avea ochi injectați de sânge este un exemplu în acest sens. Deși ar putea fi doar un indicator al oboselii sau al unei alergii, ele pot semnala ceva mult mai grav, deoarece pot fi un simptom al hipertensiunii arteriale.

ochi  jpg

Roșeața ochilor poate fi hemoragie provocată de hipertensiune. Foto: Shuttesrtock

Cunoscută și sub denumirea de hipertensiune arterială, tensiunea arterială ridicată înseamnă că inima ta lucrează mai mult decât de obicei pentru a pompa sânge în jurul corpului.

În timp, acest lucru poate provoca leziuni ale vaselor de sânge și organelor vitale. Din acest motiv, poate duce la urgențe medicale potențial fatale, cum ar fi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale - câștigându-i reputația de „ucigaș tăcut”.

Mulți oameni nu prezintă simptome de hipertensiune arterială, ceea ce o face o afecțiune mortală.

Cu toate acestea, dacă este lăsată netratată pentru o perioadă lungă de timp, poate provoca unele semne revelatoare. Asociația Americană a Inimii (AHA) explică: „Este posibil ca simptomele de la nivelul vederii să nu apară ani de zile. Dar în cele din urmă, hipertensiunea arterială poate duce la retinopatie hipertensivă, leziuni ale vaselor de sânge care cauzează vedere încețoșată sau pierderea vederii.”

Ochii injectați de sânge sunt un indicator al retinopatiei hipertensive, deoarece aceasta poate provoca spargerea vaselor de sânge din ochi.

Optometristul William White, a explicat: „Vasele de sânge din retină pot deveni puțin mai rigide și mai întărite. Se vor împinge unul pe altul și se încolăci, ca două furtunuri într-un spațiu restrâns.

Când devine foarte grav, vom vedea unele dintre vasele de sânge  că se rup și încep hemoragii. Și asta poate cauza o serie întreagă de probleme de vedere”.

Experimentarea retinopatiei hipertensive te-ar putea face, de asemenea, mai vulnerabil la riscurile asociate cu hipertensiunea arterială.

Un studiu științific, publicat în revista Hypertension în 2013, a constatat că printre 2.900 de participanți cu hipertensiune arterială, cei cu o formă „ușoară” de retinopatie hipertensivă au avut un risc cu 35% mai mare de accident vascular cerebral.

Iar cei cu retinopatie hipertensivă „moderată sau severă” aveau un risc cu 137% mai mare.

Sursa: Express