Cum să ai grijă de sănătatea ta dacă trebuie să stai în picioare toată ziua

1 thumbnail cum sa ai grija de sanatatea ta daca trebuie sa stai in picioare toata ziua jpg jpeg

În zilele noastre se vorbeşte foarte mult despre sedentarism şi despre problemele care apar atunci când stăm pe scaun timp de opt ore pe zi, la locul de muncă. Însă există şi reversul medaliei: unii dintre noi au joburi care îi obligă să stea în picioare opt ore pe zi, iar efectele sunt la fel de neplăcute.

Vom vedea ce se întâmplă atunci când stăm în picioare o perioadă îndelungată de timp şi cum putem să ne simţim minunat chiar şi în aceste condiţii.

Ce se întâmplă atunci când stai prea mult în picioare

Ştim cu toţii cât de mare este oboseala după o zi întreagă petrecută în picioare. Ştim şi că pot apărea dureri de picioare. Dar când fiecare zi este petrecută în picioare, problemele pot fi şi mai grave. În timp, se instalează dureri cronice de spate şi probleme cu circulaţia, care pot merge până la apariţia varicelor.

Ce poţi face

Ideal ar fi să iei pauze lungi în care să îţi odihneşti picioarele, dar asta nu este întotdeauna posibil. Pentru a te asigura că îţi protejezi sănătatea chiar dacă ai perioade lungi de stat în picioare, îţi propunem următoarele măsuri.

Pe lângă faptul că este plăcut, masajul picioarelor este şi sănătos şi poţi găsi aici enumerate beneficiile sale. Vom spune doar că disconfortul picioarelor este eliminat în numai câteva minute de masaj, iar circulaţia este mult îmbunătăţită, mai ales dacă masajul devine parte din rutina ta zilnică.

“Balerinii” pe care multe femei îi preferă în sezonul cald nu sunt cea mai nimerită alegere pentru cele care stau mult în picioare. Încălţămintea care îţi protejează picioarele trebuie să aibă talpa ortopedică, să susţină bolta plantară şi să permită mersul cât mai natural. Nu mai trebuie spus că pantofii cu toc sunt excluşi când stai mult în picioare.

Cea mai des întâlnită problemă de postură este poziţia „capului înainte” -  capul este împins înainte, cu mult în faţa umerilor, când el ar trebui să stea exact deasupra lor. Pare un detaliu minor, dar efectele sunt importante, conform acestui articol. Când capul este împins înainte, se schimbă centrul de greutate al întregului corp, iar picioarele trebuie să depună un efort mai mare. Corectează-ţi poziţia cu ajutorul unui kinetoterapeut, iar efectele benefice nu vor întârzia să apară.

Capul unui adult cântăreşte până la 5,5 kilograme, iar dacă avem şi o postură greşită, precum cea descrisă la punctul 3, corpul nostru va resimţi o greutate şi mai mare. Nu este de mirare că avem nevoie de muşchi puternici pentru a putea sta în picioare toată ziua. Exerciţiile de forţă pentru abdomen, spate şi coapse ne ajută să prevenim neplăcerile cauzate de statul prelungit în picioare.

Tu ce faci pentru a te odihni după ce ai petrecut o zi întreagă în picioare?

Foto: Pixabay.com