Cum recuno┼čti infec┼úia cu noul coronavirus?

1 noul coronavirus jpg jpeg

Boal─â respiratorie acut─â, infec┼úia cu noul coronavirus poate provoca simptome asem─ân─âtoare gripei, dar ┼či pneumonie.Persoanele care au cel mai mare risc de a face complica┼úii sunt v├órstnicii ┼či persoanele cu afec┼úiuni cronice.

Infec┼úia cu noul coronavirus (Coronavirus 2019-nCoV) are ca prime simptome febra (minimum 38 grade Celsius) ┼či tusea seac─â. Dup─â o s─âpt─âm├ón─â, apar dificult─â┼úi de respira┼úie, iar unii dintre pacien┼úi necesit─â internare. De asemenea, infec┼úia se poate manifesta cu rinoree ┼či str─ânut. Cea mai frecvent─â complica┼úie a infec┼úiilor cu coronavirus este pneumonia. Printre simptomele pneumoniei se numar─â dureri ├«n piept, tuse, febr─â mare cu frisoane, dificult─â┼úi de respira┼úie, oboseal─â ┼či grea┼ú─â sau v─ârs─âturi.

Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii, estimeaz─â c─â 81% dintre pacien┼úi dezvolt─â simptome u┼čoare, 14%, manifest─âri severe, iar pentru 5% infec┼úia este grav─â.

Perioada de incuba┼úie - ├«ntre infec┼úie ┼či apari┼úia oric─âror simptome - dureaz─â p├ón─â la 14 zile, potrivit Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii (OMS), dar exist─â ┼či cercet─âtori potrivit c─ârora ar putea dura p├ón─â la 24 de zile. Alarmant─â este probabilitatea ca infec┼úia s─â fie transmis─â de cei infecta┼úi ├«nainte de a manifesta simptome.

┬áTratamente ┼či vaccin, ├«n lucru

În momentul de faţă nu există un tratament împotriva coronaviruslui. Infecţia este tratată simptomatic, urmărindu-se echilibrarea bolnavului până când organismul poate să lupte singur cu virusul. Cercetătorii lucrează în acest moment la dezvoltarea unui vaccin, iar spitalele testează medicamente antivirale pentru a vedea dacă au efect pozitiv.

Spălatul pe mâini este esenţial

Pentru limitarea riscului de contractare a coronavirusului, este bine s─â respec┼úi recomand─ârile speciali┼čtilor:

  • Spal─â-te pe m├óini des!   
  • Acoper─â-┼úi gura ┼či nasul c├ónd tu┼če┼čti sau str─ânu┼úi ┼či sp─âl─â-te pe m├óni dup─â aceea.
  • Evit─â s─â atingi ochii, nasul ┼či gura.
  • Nu v─â apropia┼úi prea mult de persoanele cu simptome: tuse, str─ânut sau febr─â. Ele pot propulsa pic─âturi mici care con┼úin virusul p├ón─â la 2 -3 metri dep─ârtare.