COVID-19 ┼či diabetul: la ce trebuie s─â fie aten┼úi pacien┼úii

1 diabet covid jpg jpeg

Pentru pacien┼úii cu diabet zaharat, infectarea cu SARS-CoV-2 reprezint─â un real pericol, ace┼čtia fiind mult mai predispu┼či la complica┼úii ┼či dezvoltarea unei forme severe a virusului.

Studiile Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii arat─â c─â 30% dintre persoanele decedate ├«n urma COVID-19 aveau ┼či diabet zaharat. ├Än Rom├ónia, se estimeaz─â c─â num─ârul pacien┼úilor cu diabet zaharat se ridic─â la 1.785.000, dintre care doar 832.000 de pacien┼úi ├«nregistra┼úi. O parte semnificativ─â dintre pacien┼úii care au venit la spital infecta┼úi cu COVID-19 aveau hipoglicemie. ├Än cazul lor, pandemia a scos la iveal─â diagnosticul.

├Än spa┼úiul public circul─â informa┼úii false legate de eficacitatea ┼či beneficiile vaccinului, ceea ce ├«i descurajeaz─â pe pacien┼úi s─â apeleze la singura solu┼úie pentru reducerea riscurilor ÔÇô vaccinarea. ├Än acest context, asocia┼úiile de pacien┼úi membre al Forumului Rom├ón de Diabet trag un semnal de alarm─â asupra riscului la care sunt expuse persoanele cu diabet zaharat. Pacien┼úii cu boli cronice, a┼ča cum este diabetul zaharat, sunt mai vulnerabili la efectele severe ale virusului SARS-CoV-2 ┼či au un risc de deces cu 75% mai mare.

Asociaţiile de pacienţi recomandă pacienţilor să ia măsuri pentru a se proteja

Într-un efort comun de încurajare a unor măsuri adecvate de protecţie, asociaţiile de pacienţi membre ale Forumului Român de Diabet au formulat o serie recomandări pentru a reduce riscurile la care sunt expuse persoanele cu diabet zaharat în această perioadă:

- Monitorizaţi constant starea de sănătate! Controlul diabetului rămâne cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceţi în această perioadă

- Menţineţi permanent legătura cu medicul diabetolog. Mergeţi la un consult sau apelaţi la telemedicină!

- Testaţi-vă glicemia regulat, respectând indicaţiile medicului dvs.

- Practicaţi activităţi fizice zilnice/ exerciţii

- Respectaţi dieta stabilită de medicul dvs. pentru a vă proteja sistemul imunitar

- Respecta┼úi normele de igien─â ┼či distan┼úare social─â pentru a evita infectarea cu virusul SARS-CoV-2 ┼či vaccina┼úi-v─â!

Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 este esenţială pentru persoanele cu diabet zaharat

Vaccinarea este recomandat─â ├«ntregii popula┼úii, ├«ns─â cu at├ót mai mult celor care sufer─â de diabet zaharat. Riscul pentru cei care au aceast─â afec┼úiune este mult mai mare ┼či are chiar poten┼úialul de a pune via┼úa pacien┼úilor ├«n pericol. Vaccinul reprezint─â o metod─â eficient─â de a preveni apari┼úia infec┼úiei cu SARS-CoV-2 ┼či, astfel, de a preveni complica┼úiile sale severe. ├Än acela┼či timp, vaccinul este sigur, fiind demonstrat c─â acesta nu duce la un dezechilibru glicemic ┼či nici la complica┼úii ale diabetului zaharat.

Informaţiile false descurajează pacienţii să se vaccineze

ÔÇťAsocia┼úiile de pacien┼úi atrag aten┼úia efectelor nocive pe care dezinform─ârile din spa┼úiul public ┼či teoriile anti-vacciniste le au asupra pacien┼úilor. Informa┼úiile false descurajeaz─â pacien┼úii s─â se vaccineze, afect├óndu-le acestora s─ân─âtatea ┼či chiar pun├óndu-le via┼úa ├«n pericol. Pentru pacien┼úii cu diabet zaharat, vaccinarea este cea mai sigur─â metod─â de reducere a riscurilor asociate infect─ârii cu COVID-19ÔÇŁ, a declarat Maria Mesaro┼č, pre┼čedintele Federa┼úiei Asocia┼úiilor Diabeticilor din Rom├ónia.

ÔÇťO parte dintre pacien┼úii cu diabet zaharat cred ├«n mod gre┼čit c─â vaccinarea duce la apari┼úia cheagurilor de s├ónge, c─â vaccinul le cre┼čte glicemia sau c─â pacien┼úilor cu boli cronice sau autoimune le este interzis vaccinul. Toate aceste informa┼úii sunt false. ├Än realitate, vaccinarea este solu┼úia pentru reducerea riscului de apari┼úie a formelor moderate sau severe ale COVID-19 ┼či, implicit, a riscurilor care deriv─â din infectarea cu virusulÔÇŁ, a declarat prof. dr. Bogdan Timar.

Demersul de informare ini┼úiat de asocia┼úiile de pacien┼úi face parte dintr-un proiect mai amplu dezvoltat sub egida Forumului Rom├ón de Diabet, care ├«┼či propune s─â informeze pacien┼úii cu privire la riscurile la care sunt expu┼či ├«n contextul pandemiei de COVID-19 ┼či s─â demonteze miturile legate de vaccinarea persoanelor cu diabet zaharat. De asemenea, ini┼úiativa ├«ncurajeaz─â pacien┼úii s─â ia m─âsurile corecte pentru propria s─ân─âtate. Asocia┼úiile de pacien┼úi membre ├«n Forumul Rom├ón de Diabet care iau parte la aceast─â ac┼úiune de informare sunt: Federa┼úia Asocia┼úiilor Diabeticilor din Rom├ónia, Asocia┼úia Copiilor ┼či Tinerilor Diabetici-Mure┼č, Asocia┼úia Sports&Diabetes, Asocia┼úia Da, si eu pot!, Asocia┼úia Pacientul 2.0, Type 1 Dreamers, Asocia┼úia Sprijin pentru Diabet, Asocia┼úia copiilor ┼či tinerilor cu diabet din jude┼úul Constan┼úa "Sweet Land", Asocia┼úia Diabeticilor din Prahova, Coali┼úia Organiza┼úiilor Pacien┼úilor cu Afec┼úiuni Cronice din Rom├ónia.