COVID-19: cum ├«┼úi dai seama c─â ai avut boala f─âr─â s─â ┼čtii

1 shutterstock 1718120281 jpg jpeg

În cazul unor persoane, infecţia cu noul coronavirus este asimptomatică sau apar doar câteva simptome, care nu duc cu gândul la boală. Alteori, apar manifestări atipice precum căderea părului.

COVID-19 variază ca severitate, de la lipsa de simptome (persoane asimptomatice) până la simptome ca:

  • febr─â,
  • tuse,
  • durere ├«n g├ót,
  • modificarea sau pierderea gustului ┼či/sau a mirosului,
  • sl─âbiciune general─â,
  • diaree,
  • oboseal─â,
  • dureri musculare.

├Än cazurile grave pot ap─ârea ┼či simptome precum:

  • infec┼úie sever─â a pl─âm├ónilor,
  • sepsis ┼či ┼čoc septic ÔÇô infec┼úie ┼či r─âspuns inflamator generalizate, toate acestea necesit├ónd ├«ngrijire ┼či asisten┼ú─â medical─â specializat─â, informeaz─â vaccination-info.eu

La unele persoane infectate, simptomele pot lipsi sau sunt foarte u┼čoare ┼či nu atrag aten┼úia.

Cum po┼úi ┼čti dac─â ai avut COVID-19?

Este posibil s─â fi avut boala dac─â ai avut simptomele tipice ale infect─ârii cu noul coronavirus: dureri musculare, nas ├«nfundat sau care curge, tuse, diaree, oboseal─â, frisoane sau febr─â, ame┼úeal─â, dureri de cap, pierderea brusc─â a mirosului, respira┼úie greoaie, dureri ├«n g├ót ┼či v─ârs─âturi.

Tusea care nu mai trece

Dac─â nu e┼čti fum─âtor ┼či ai o tuse care nu mai trece, este posibil s─â fi avut COVID-19 ┼či s─â nu ┼čtii acest lucru. Potrivit Centrului pentru Prevenirea ┼či Controlul Bolilor (CDC), 43% dintre cei care au avut COVID-19 r─âm├ón cu o tuse care se men┼úine de la 14 la 21 de zile dup─â ob┼úinerea rezultatului pozitiv.

Oboseala persistent─â, semnal de alarm─â

Unul dintre simptomele persistente după ce o persoană a contractat COVID-19 este oboseala intensă, după cum arată un studiu publicat în JAMA. Potrivit acestuia, 53% dintre pacienţi au declarat că au avut o oboseală puternică în jur de 60 de zile după apariţia primelor simptome de boală.

Atenţie la respiraţia dificilă!

Cercet─ârile publicate ├«n revista JAMA au ar─âtat c─â persoanele cu COVID-19 pot avea sechele precum dificult─â┼úile de respira┼úie. Acest simptom este posibil s─â fie asociat cu inflama┼úia de lung─â durat─â a pl─âm├ónilor ┼či este ┼či una dintre manifest─ârile care se pot men┼úine la cei care au avut boala.

Pierderea p─ârului, simptom atipic

Totodat─â, unele persoane infectate s-au confruntat ┼či cu c─âderea inexplicabil─â a p─ârului, ceea ce nu duce cu g├óndul la COVID-19. ÔÇ×Am avut foarte mul┼úi pacien┼úi COVID c─ârora le-a c─âzut p─ârulÔÇŁ, afirm─â prof. dr. Roxana Neme┼č, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucure┼čti, ┼čeful Laboratorului de Explor─âri Func┼úionale respiratorii speciale din acest spital ┼či pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie, citat─â de Hotnews.

Testul de anticorpi îţi arată dacă ai avut boala

Dac─â vrei s─â ┼čtii cu precizie dac─â ai contractat SARs-CoV2, po┼úi face un test de anticporpi. ÔÇ×Sensibilitatea ┼či specificitatea testelor serologice pentru determinarea r─âspunsului imun variaz─â ├«ntre 95 ┼či 98%. Ele au o anumit─â limita de detec┼úie, specificat─â pe buletinul de analize al pacientului. Dac─â pacientul are un titru de anticorpi mic, exist─â posibilitatea ca rezultatul test─ârii s─â fie unul negativ (..). IgM sunt anticorpi cu molecul─â mare, care sunt sintetiza┼úi ├«n primele c├óteva zile de la contactul infec┼úios, confer─â doar un r─âspuns imun par┼úial, temporar ┼či nu trec bariera placentar─â. IgG sunt anticorpi care confer─â imunitate de lung─â durat─â ┼či care r─âm├ón ├«n plasma pacientului c├óteva s─âpt─âm├óni post-contact infec┼úios sau, ├«n unele cazuri, toat─â via┼ú─âÔÇŁ, explic─â dr. Andreea Catan─â, medic primar genetic─â medical─â, de la Laboratorului Genetic Center, parte a Re┼úelei de s─ân─âtate Regina Maria.