COVID-19: care sunt comorbidităţile care cresc riscul de complicaţii

1 covid comorbiditati jpg jpeg

Exist─â anumite boli sau situa┼úii care expun mai mult probabilit─â┼úii de apari┼úie a unor complica┼úii sau deces la persoanele depistate cu COVID-19. ├Än aceast─â situa┼úie, sunt recomandate at├ót vaccinarea, c├ót ┼či respectarea riguroas─â a m─âsurilor de protec┼úie.

Odat─â cu pandemia, termenul ÔÇ×comorbidit─â┼úiÔÇŁ a fost folosit mai des. Al─âturi de v├órsta ├«naintat─â, comorbidit─â┼úile sunt factor important de risc ├«n apari┼úia formelor grave de COVID-19. Comorbidit─â┼úile sunt afec┼úiunile asociate (2 sau mai multe patologii), care cresc riscul de evolu┼úie sever─â ├«n cazul infec┼úiei cu Sars-CoV-2. 

Un studiu din 2020 a ar─âtat c─â o persoan─â cu afec┼úiuni preexistente, care se ├«mboln─âve┼čte de COVID-19 prezint─â o ÔÇ×progresie mai rapid─â ┼či mai sever─âÔÇŁ. Cercet─âtorii au observat ┼či c─â existen┼úa comorbidit─â┼úilor este un factor de risc de infectare cu noul coronavirus. Categoriile cele mai vulnerabile ├«n fa┼úa complica┼úiilor precum sindromul de detres─â respiratorie acut─â ┼či pneumonie sunt pacien┼úii cu hipertensiune, obezitate, boli pulmonare cronice, diabet ┼či cei cu boli cardiovasculare.

Iat─â care sunt patologiile la risc!

Autorit─â┼úi sanitare precum Centrul pentru Controlul ┼či Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA ┼či ├Änalta Autoritate de S─ân─âtate din Fran┼úa (HAS) au inclus pe lista comorbidit─â┼úilor urm─âtoarele:

- Obezitatea (indicele de mas─â corporal─â mai mare de 30)

- Bolile pulmonare cronice: Bronhopneumopatia cronic─â obstructiv─â (BPOC), insuficien┼úa respiratorie, astmul (moderat sau sever), bron┼čiectazia, fibroz─â chistic─â, embolism pulmonar, hipertensiune pulmonar─â)

- Afecţiunile cardiovasculare (insuficienţa cardiacă, cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială complicată, antecedente de accident vascular cerebral)

- Diabetul zaharat de tip 1 ┼či 2

- Insuficienţa renală cronică, pacienţi cu dializă

- Cancer ┼či boli hematologice maligne

- Transplantul de organe

- Sindromul Down

- Bolile hepatice cronice, în special ciroza

- Tulbur─ârile psihiatrice precum schizofrenia

- Demenţa

- Persoane imunodeprimate.

Te-ar putea interesa ┼či: Vitamine ┼či remedii adjuvante ├«n COVID-19. Iat─â ce te poate ajuta s─â ├«nfrun┼úi mai bine boala!

Vaccinarea, mai mult decât necesară categoriilor vulnerabile

├Än cazul persoanelor cu comorbidit─â┼úi, vaccinarea anti-COVID-19 este ├«n mod special recomandat─â. De asemenea, medicul poate recomanda ┼či vaccinul antigripal ┼či pe cel pneumococic. Totodat─â, se impun ┼či resprectarea riguroas─â a regulilor de igien─â (sp─âlarea pe m├óini c├ót mai des sau folosirea dezinfectantului) ┼či alte m─âsuri recomandate de autorit─â┼úile sanitare precum purtarea m─â┼čtilor, evitarea locurilor aglomerate, p─âstrarea distan┼úei fizice fa┼ú─â de alte persoane, limitarea contactelor sociale. Este foarte important s─â se urmeze tratamentul pentru afec┼úiunile preexistente.

Cite┼čte ┼či: Simpl─â r─âceal─â sau COVID-19? Iat─â cum le diferen┼úiezi!

BINE DE ┼×TIUT

Persoanele care fumeaz─â, cele cu depresie, HIV, tuberculoz─â ┼či cele care consum─â alcool ├«n exces sau substan┼úe interzise (droguri) au, de asemenea, riscuri mai mari de apari┼úie a complica┼úiilor ├«n cazul infect─ârii cu noul coronavirus.